داعش، محور گفت‌وگوی هیأت طالبان در تهران

۰۳ خرداد ۱۳۹۴ | ۱۶:۲۵ کد : ۱۹۴۷۹۷۵ سرخط اخبار
هفته گذشته خبرگزاری «تسنیم» خبر داد هیأت سیاسی طالبان افغانستان برای دیدار با مقامات امنیتی جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کرده اند. وزارت خارجه ایران از این دیدارها اظهار بی اطلاعی کرد، ولی منابع خبری افغان، این سفر را تأیید کردند.

«محمد اسماعیل قاسم یار»، عضو کمیته روابط بین الملل شورای عالی صلح افغانستان، همان زمان این خبر را تأیید کرد و به «شرق» گفت: «از دفتر سیاسی طالبان، یک گروه هفت تا هشت نفره، که مقیم دوحه قطر هستند، به تهران سفر کرده اند ».اگرچه از خود دیدارهای این هیأت در تهران خبری منتشر نشد، اما وحید مژده، عضو وزارت خارجه افغانستان در دوران طالبان، در گفت وگو با «شرق»، درباره سفر این هیأت و دیدارهای شان در تهران، توضیحاتی داد.

گفته می شود هیأتی از طالبان به تهران سفر کرده اند. شما از جزئیات این سفر چقدر اطلاع دارید؟

خبرگزاری تسنیم در ایران خبر از سفر یک هیأت از دفتر سیاسی طالبان در قطر به تهران داده است.

 ریاست این هیأت را «طیب آغا»، رئیس کمیسیون سیاسی طالبان، به عهده داشت. گفته می شود قاری دین محمد حنیف و شیرمحمد عباس استانکزی و احتمالا عبدالسلام حنفی نیز از اعضای این هیأت بودند.

از موضوعات گفت وگوی آنها با مقامات تهران اطلاعی در دست دارید؟ آنچه تاکنون مطرح شده این است که آنها درباره صلح افغانستان و مهاجران، با مقامات امنیتی ایران گفت وگو کرده اند.

هرچند در مورد موضوعات به‎ بحث گذاشته شده میان هیأت و مقامات ایرانی، گزارش هایی اندک در دست است، اما یک منبع نزدیک به دفتر قطر می گوید این سفر به دنبال نشست «پگواش» در قطر صورت گرفت که در آن طالبان و نمایندگانی از دولت افغانستان به صورت غیررسمی باهم ملاقات داشتند. بعد از این نشست، طالبان به دعوت مقامات ایرانی به تهران رفتند و روی مسائل مورد علاقه، باهم به تبادلِ نظر پرداختند. طالبان درباره آغاز عملیات امسال شان، که به نام «عزم» آغاز شده است، و از موفقیت های شان در جنگ با نیروهای دولتی و نیز پیشروی شان در شمال افغانستان سخن گفتند. آنها درعین حال، دیدگاه شان درباره صلح را هم واضح کردند و گفتند تاکنون هیچ ملاقاتی درباره صلح میان آنها و نمایندگان دولت افغانستان صورت نگرفته است، زیرا دولت افغانستان می خواهد صلح را از طریق پاکستان در افغانستان برقرار کند. در ضمن هیأت طالبان نظرشان درباره موانع پیش ِروی صلح در افغانستان را نیز بیان کردند که حضور نیروهای خارجی در کشور، در صدر این موانع قرار دارد.

علاوه براین، گفته می شود موضوع مهاجران هم در مذاکرات طالبان در تهران مطرح شده است. این موضوع در حوزه اختیار دولت ها قرار دارد. به چه دلیلی طالبان دراین باره وارد گفت وگو شده اند؟

 یکی از این مسائل، اخباری است مبنی بر اینکه تاکنون تعدادی از مردم افغان به سوریه اعزام شده اند تا در کنار نیروهای بشار اسد، علیه داعش بجنگند. تاکنون تعدادی از این افراد دستگیر و تعدادی هم کشته شده اند. شایعاتی هم درباره فرستاده شدن تعدادی از این افراد به یمن به گوش می رسد. نگرانی طالبان از این است که این گونه اقدامات موجب تحریک احساسات مذهبی در افغانستان شود و درنتیجه برای داعش فرصت مناسبی به منظور سربازگیری فراهم آورد.

از سوی دیگر فعالیت داعش در افغانستان هم مطرح است. با توجه به حساسیت تهران نسبت به افغانستان، ممکن است جزء موضوعات مذاکره باشد؟

مقامات ایرانی نسبت به این گزارش ها نگرانی دارند و گفته می شود گروه داعش در بعضی از مناطق افغانستان فعالیت خود را آغاز کرده اند و حتی دست به عملیات نظامی زده اند. ایران که سرحد طولانی ای با افغانستان دارد، نگران است مبادا در مرزهای شرقی اش با همان مسائلی مواجه شود که در مرزهای غربی، به ویژه با عراق، با آن مواجه است. مقامات ایرانی می خواستند از طالبان بشنوند که این گزارش ها به ویژه در شرق افغانستان و برخورد نظامی میان طالبان و داعش در این مناطق تا چه حد درست و این خطر چقدر جدی است. از طرف دیگر طالبان نگران انگیزه هایی هستند که ممکن است موجب قدرت گرفتن داعش در افغانستان شود.

در گزارش ها آمده است پیش از این هیأت سیاسی طالبان، مستقر در دفتر قطر، به کشورهای دیگر هم سفر کرده اند و با آنها هم مذاکراتی داشته اند؛ درباره همکاری های احتمالی ِ  حاصل شده، با تهران صحبت کرده اند؟

در این سفر، درباره نقش کشورهای همسایه و منطقه در پروسه صلح نیز صحبت شد و نقش مثبت چین در این پروسه نیز به بحث گذاشته شد. در این ارتباط «قاری دین محمد حنیف» درباره ملاقات خود با مقامات چینی سخن گفت و در مقابل مقامات ایرانی هم برای کمک به پروسه صلح در افغانستان اظهار آمادگی کردند. لازم به ذکر است که طالبان قبلا هم سفرهایی به ایران داشته اند و حتی برای شرکت در کنفرانس های بین المللی، مانند کنفرانس بیداری اسلامی نیز از آنها دعوت به عمل آمده است. ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، در اعلامیه ای که ٣٠ اردیبهشت به رسانه ها فرستاد، سفر هیأت طالبان به تهران را تأیید کرد و آن را بخشی از سفرهای معمولی به کشورهای دیگر، به منظور تبادلِ نظر با مقامات آن کشورها خواند.

موضوع دیگری در این دیدارها مطرح شده است؟

موضوع دیگر مطرح شده در این دیدارها، مسئله جنگ در شمال افغانستان بود. این مسئله نیز نگرانی هایی در سطح منطقه، به ویژه میان همسایه های افغانستان، به میان آورده است. وزیر داخله روسیه نیز در همین هفته به کابل سفر داشت و درباره جنگ های شمال، به ویژه قندوز، با مقامات افغان، ازجمله رئیس جمهور تبادلِ نظر کرد.

آیا غیر از این هیأت، اخیرا افراد دیگری هم از افغانستان به تهران سفر کرده اند؟

در کابل شایعاتی به گوش می رسد که گویا گلبدین حکمتیار هم اخیرا به تهران رفته است، اما منابع قابلِ اعتماد فقط سفر دامادش «غیرت بهیر» به تهران را تأیید کردند و گفتند هیچ فردی از مقامات بالا در ایران با او ملاقات نکرده است.

کلید واژه ها: قطر طالبان


نظر شما :