در سایه شکل گیری گفتمان سیاست خارجی کنترل شده

مردم آمریکا خواهان حمله کشورشان به داعش هستند

۲۳ شهریور ۱۳۹۳ | ۱۸:۴۷ کد : ۱۹۳۸۲۸۸ اخبار اصلی خاورمیانه
داعش تهدیدی برای تمام این موارد است ولی دیکتاتورها که مرکز توجه سیاست خارجی آمریکا در سال های اخیر بوده است، شامل این موارد نمی شوند.
 مردم آمریکا خواهان حمله کشورشان به داعش هستند

دیپلماسی ایرانی: نظرسنجی جدید وال استریت ژورنال و ان بی سی نیوز که بعد از سخنرانی چهارشنبه شب باراک اوباما برای مردم آمریکا، منتشر شد، یک قاعده سیاسی ارزشمند را نشان داد: اگر قصد دارید درباره ی چگونگی تنظیم سیاست خارجی، به شما مشاوره داده شود، کافی است به نظر مردم رجوع کنید. با این کار شما نیازی به هیئت های تحریریه روزنامه های بزرگ و کارشناسانی همچون ویلیام کریستول، ویکتوریا نولاند، دیک چنی، سامانتا پاور و جان مک کین نخواهید داشت.

این نظرسنجی نشان می دهد که اکثریت مردم آمریکا از حمله ی ایالات متحده به مواضع گروه داعش در عراق و سوریه حمایت می کنند. حدود دو سوم مردم از مقابله آمریکا با داعش حمایت می کنند و تنها 13 درصد از آنها معتقدند که این اقدام برخلاف منافع ملی آمریکا است. 34 درصد هم در صورت لزوم برای مقابله با داعش، از حمله ی نیروهای زمینی حمایت می کنند. با انتشار این گزارش ژانت هوک و کارول لی از وال استریت ژورنال در بررسی ای که انجام دادند متوجه شدند که افکار عمومی آمریکا نظرات پرنوسانی دارند، چون در مقایسه با سال گذشته که مخالف حمله به سوریه بود، تغییر نظر داشته است.

اما آیا واقعاً مسئله به همین صورت بوده است؟ و نظرات آنها پرنوسان بوده است؟ این گزارش خبرنگاران وال استریت ژورنال نشان می دهد که مردم عقاید باثباتی ندارند. یک سال پیش آنها مخالف بمباران سوریه بودند و حالا خواهان بمباران داعش هستند. اما شاید مردم آمریکا چیزی را فهمیده اند که بسیاری از کارشناسان هم متوجه آن نشده اند، بشار اسد رئیس جمهور سوریه دشمن ایالات متحده نیست. او نمی خواهد مردم آمریکا را بکشد، وی فقط می خواهد کشور خود را همانند چند دهه ی گذشته که توسط آمریکا و همسایگانش پذیرفته شده بود، اداره کند.

این موضوع دیگر امکان ندارد، البته کسانی که ایالات متحده را تشویق به اقدام نظامی علیه وی کردند، از جمله بسیاری از افرادی که در بالا نامشان ذکر شد، اشخاصی بودند که حامی بی ثباتی بیشتر در منطقه هستند. به نظر می رسد رای دهندگان آمریکایی خواهان کمک ایالات متحده به هرگونه بی ثباتی در منطقه نیستند.

اما داعش دشمن آمریکا است. آنها می خواهند هر زمان که منابع و امکانش را داشتند، آمریکایی ها را بکشند. آنها در حال حاضر به طور قابل توجهی در حال گسترش قلمرو، گسترده تر کردن منابع ثروتشان و انباشت جنگ افزارهای نظامی به منظور کشتن وحشیانه ی مخالفان خود و نابودی نیورهای نظامی منطقه هستند. این افراد دشمنی با غرب را نمایندگی می کنند، همان طرز فکری که القاعده سیزده سال پیش با آن 2977 آمریکایی بی گناه را کشت.

بنابراین به نظر می رسد مردم آمریکا در حال ساخت گفتمان سیاست خارجی این کشور هستند. برای آنها این موضوع درباره گسترش دموکراسی و پاک کردن جهان از دیکتاتورها نیست، این درباره ی رهبری جهانی آمریکا نیست، درباره ی منافع ملی حیاتی آمریکا و حفاظت از حاکمیت ملی و امنیت شهروندان است. داعش تهدیدی برای تمام این موارد است ولی دیکتاتورها که مرکز توجه سیاست خارجی آمریکا در سال های اخیر بوده است، شامل این موارد نمی شوند.

بحث سیاست خارجی در این سال ها بر روی این تفاوت تمرکز نکرده است. در اکثر موارد بحث میان مداخله گرایی و انزوا گرایی یا میان کسانی که خواهان حضور قوی آمریکا در آب های بین المللی و کسانی که نمی خواهند نقش آمریکا در جهان منجر به خون ریزی و تصرف غنائم شود بوده است. از لحاظ احساسات ملی این بحث ها ساختگی بوده است و قضاوت جمعی رای دهندگان همیشه بسیار پیچیده تر و ظریف است.

شکی نیست که آمریکایی ها می خواهند کشورشان بزرگترین قدرت جهان باقی بماند. آنها می دانند که این مسئله نیازمند هزینه های انسانی و منابع مالی است. آنها حاضر به دادن این هزینه ها هستند، اما از 11 سپتامبر درس گرفته اند که زمانی که بر دولتمردانشان نظارت نداشته باشند، ممکن است آنها کشور را درگیر جنگ هایی کنند که براساس ایده های غلط و اهداف غیرواقعی طراحی شده اند و در نهایت منجر به تضعیف ثبات در منطقه ای خطرناک شود.

منبع: نشنال اینترست/ ترجمه : تحریریه دیپلماسی ایرانی

کلید واژه ها: داعش آمريكا عراق سوريه


نظر شما :