چشم امید صهیونیستها به ارتش مصر است
آغاز دلتنگی اسرائیلی ها برای مرسی
دیپلماسی ایرانی: تحولات مصر این روزها بسیار مورد توجه مقام ها و رسانه های اسرائیلی است. آنها به دقت تحولات میدانی و سیاسی مصر را زیر نظر دارند و از این که روند امور در این کشور بر آنها تاثیر بگذارد به شدت نگران هستند. همچنین از این نگران هستند که تحولات مصر بر سیاست های آنها در قبال دیگر پرونده های عربی و منطقه ای نیز تاثیر بگذارد.
به گزارش روزنامه لبنانی الاخبار، به رغم این که هنوز قطعیتی در نگاه اسرائیل به تحولات منطقه به طور عموم و مصر به طور خاص احساس نمی شود، ژنرال گیورا آیلند، رئیس سابق سازمان امنیت ملی اسرائیل می گوید: «تحولات اخیر در مصر، آن هم بعد از درگیری های طولانی سوریه، باعث نگرانی اسرائیل شده است. نگرانی ما از این است که خشونت ها به مرزهای مصر با اسرائیل برسد تا این درجه که کار به رویارویی نظامی ختم شود.»
وی درباره منبع اصلی این نگرانی می گوید: «عدم یقین به چیزی خودش به تنهایی بد است، بی ثباتی در محیط پیرامونی ما چیز خطرناکی است. درباره وضعیت مصر نیز به رغم این که برای بار دوم است که وارد مرحله تنش سیاسی به شدت حساس می شود، اما پیش بینی می شود تاثیر آن بر اسرائیل کم باشد و ضرورتا سلبی نباشد.»
وی در ادامه می افزاید: «حوادثی در شهرهای بزرگ، 300 کیلومتر آن طرف تر از مرزهای ما رخ می دهد که آن بیشتر ما را نگران می کند.»
آیلند همچنین می گوید: «در سناریویی دیگر شاهدیم که ارتش مصر در دوران مرسی مسئول روابط این کشور با قاهره بود و مسئولیت حفظ آرامش در مرزها را داشت. ارتباطات خوبی که این ارتش با امریکایی ها دارد و از حمایت آنها برخوردار است، منطقا ایجاب می کند که مانع از انتقال خشونت به مناطق ما شود.»
وی همچنین می گوید: «مصر به نوعی حال و روز سوریه را دارد، مدتی طولانی است که از بی ثباتی سیاسی رنج می برد و بحران های شدید اقتصادی دارد، برای همین این مساله باعث می شود تا رئیس جمهوری آن همیشه مشغول مشکلات داخلی باشد، به همین دلیل بسیار بعید است که توانایی نظامی این کشور متوجه اسرائیل شود. آن چه در مصر شاهدیم حکومتی بسیار سکولار و دموکراتیک است که وقت بسیاری برای عادی سازی روابط با اسرائیل صرف کرده است. یک سال پیش از این که اخوانی ها قدرت را به دست گرفته اند، گریه می کردیم و می ترسیدیم که این جریان بخواهد از حماس حمایت کند، اما وقتی که یک سال از حکومت آنها گذشت نگرانی ها ما از آنها کم شد و دیدیم که نه تنها جای نگرانی نیست بلکه باید خشنود باشیم که آنها در راس قدرت هستند چرا که از نفوذ خود بر حماس استفاده می کنند و اجازه نمی دهند که حماسی ها علیه ما کاری انجام دهند.»
یوآف لیمور، تحلیلگر مسائل امنیتی نیز در روزنامه عبری اسرائیل الیوم در این باره می گوید: «تظاهراتی که علیه محمد مرسی صورت گرفت و به سقوط او انجامید در حقیقت انقلابی علیه امید بود، انقلابی که باعث شد تا ناامیدی از مصر شدت بگیرد اگر چه در عین حال شاهد افزایش فقر و بیکاری و ناامیدی در داخل مصر نیز بودیم.»
وی همچنین اظهار نظر می کند که بسیاری این گونه برآورد کردند که اگر اکنون جلوی "طوفان اسلامی" بایستیم بهتر از آن است که فردا علیه آن وارد عمل شویم برای همین ارتش فورا دخالت کرد و اقدام به سرنگونی اخوان المسلمین کرد اما این حرکت اسرائیل را نیز نگران کرد. ما قبلا نگران بودیم که مصر اخوانی به چهل سال پیش برگردد، اما با حکومت یک ساله اخوان دیدیم که چنین چیزی رخ نداد، اکنون از این نگران هستیم که وضعیت جاری مصر را به چهل سال پیش باز گرداند، زمانی که مصر و اسرائیل با یکدیگر درگیر بودند.
وی تاکید می کند، مرسی در حقیقت دشمن اسرائیل بود اما در زمان او دیدیم که با حماس و جریان های تروریستی به شدت برخورد کرد که این مساله بارها به سود اسرائیل تمام شد. ما روابط استراتژیک و همکاری های بسیار نزدیک و غیرقابل باوری با دولت مرسی داشتیم. منطقی است که ارتش مصر در امور باقی بماند تا از این روابط محافظت کند.
لیمور تصریح می کند، لازم است همانند سوریه در این جا نیز خود را خارج از بازی حفظ کنیم، چرا که هر گونه دخالتی در آخر دامنگیر خود ما خواهد شد.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :