رد و بدل بسته های جدید در نشست 1+5
موضوع برنامه هستهاى ايران در روزهاى آينده مجددا در صدر اخبار جهان قرار خواهد گرفت و اين بار به واسطه حضور امريکا در جمع کشورهاى مذاکره کننده با ايران، اين مذاکرات رنگ و بوى ديگرى به خود خواهد مىگيرد، به ويژه آنکه اين اولين نشست گروه 1 + 5 با ايران پس از روى کار آمدن دولت باراک اوباما در امريکا به شمار مىرود و ايران نيز در بيانيهاى رسمى اعلام کرد که آماده گفتوگو و تعامل سازنده است.
جمهورى اسلامى ايران همچنين اعلام کرده است که در جريان مذاکرات، بسته پيشنهادى به روز شده خود را ارائه خواهد کرد.
اعلام آمادگى ايران براى نشستن بر سر ميز مذاکره با کشورهاى 1 + 5 در حالى صورت مىگيرد که دولت اوباما که بر خلاف دولت بوش مذاکره مستقيم با ايران را بر مذاکره با واسطه ترجيح مىدهد، اين بار اعلام کرده است که براى شنيدن نظرات ايران در مذاکرات آتی شرکت خواهد داشت.
از سوى ديگر، محمدالبرادعى، مديرکل آژانس بينالمللى انرژى اتمى روز دوشنبه در حاشيه کنفرانس «انرژى هستهاى در قرن بيست و يکم» که در پکن برگزار شد، از ايران خواست که به اقدامات اخير دولت باراک اوباما پاسخ متقابل دهد.
به عقيده برخى تحليلگران، مقصود البرادعى از آنچه که اقدامات اخير دولت باراک اوباما خوانده، اقدام عملى دولت امريکا براى حضور مستقيم در مذاکرات هستهاى با ايران بوده است.
ايران آماده تعامل سازنده
جمهورى اسلامى ايران در پاسخ به بيانيه اخير ٦ کشور مذاکره کننده، بیانیه ای را صادر کرده است که در آن ضمن تاکيد مجدد بر ادامه فعاليتهاى هستهاى ایران در تعامل با آژانس بينالمللى انرژى اتمى و در چارچوبNPT ، اعلام شده که تهران با بسته پيشنهادى به روز شده وارد مذاکرات خواهد شد و آماده گفتوگو و تعامل سازنده است.
تهران در ادامه همچنین به بيانيه1 + 5 در لندن اشاره کرده و آن را دور از تحولات جديد و يادآور رويکرد استفاده از ادبيات زور و تهديد در گفتوگو با ملتها به جاى احترام متقابل ارزیابی کرده است.
به عقيده برخى تحلیلگران، تهران هنوز به رویکرد تازه واشنگتن به ایران اعتماد چندانی ندارد و تصمیم نگرفته چگونه به این اقدام واکنش نشان دهد. محمود احمدینژاد پیشتر در اقدامی که خبرگزاری آسوشیتد پرس آن را "آشکارترین پیام جمهوری اسلامی در تمایل تهران بر برقراری روابطی گرمتر با ایالات متحده" نامید، گفت: "ایران بسته پيشنهادی جدیدی را در برنامه اتمی و مذاکره با غرب ارائه میکند." اين مساله بيانگر اين است که ایران از مذاکرات سازنده با 1 + 5 استقبال میکند.
بسته ايران، بسته غرب
آنچه که با توجه به بيانيه ايران مىتواند موضوع مذاکره قرار گيرد، بسته به روز شدهاى است که ايران در جريان اين مذاکرات آن را به کشورهاى 1 + 5 ارائه خواهد کرد.
از سوی دیگر طرف های غربی نیز محور مذاکرات آینده 1+5 را بسته ای می دانند که مثبت و سرشار از مشوق هاست، در واقع تهران ضمن اعلام خبر ورود به مذاکرات با بسته به روز شده خود، برای گفت و گو پیرامکون بسته جدید غرب نیز اعلام آمادگی کرده است.
آنچه که منجر به واکنش متفاوت ايران به دعوت گروه 1 + 5 شده است از نيمه اسفند 87 آغاز شد؛ چراکه کشورهاى امريکا، انگليس، فرانسه، روسيه، چين و آلمان در بيانيهاى که در نشست شوراى حکام آژانس بينالمللى انرژى اتمى خوانده شد اعلام کردند همچنان نسبت به يک راه حل ديپلماتيک جامع از جمله از طريق گفتوگوى مستقيم متعهد هستند.
هم بیانیه مشترک 1 + 5 در يکى از نشستهاى آژانس بينالمللى انرژى اتمى و هم درخواست آنان از ایران برای بهرهمندی از فرصت پدید آمده، موضوعات تازهای بود که پایان سال خوشایندی را برای ایران رقم زد و فرصت کافی را در اختیار تهران گذاشت تا راجع به این مساله بیشتر بیاندیشد.
نکتهای که در بیانیه فوق حائز اهمیت بود، اشاره نکردن به تشديد تحريمها علیه ایران بود. مسئله ای که تا پیش از آن به عنوان تنها راه براى متوقف کردن ايران یاد میشد.
به نظر مىرسد در شرایط کنونی تعامل با ايران در زمینه حل و فصل مشکلات افغانستان و عراق و شاید بعدها لبنان و فلسطین، این امید را ایجاد کرده است که ایالات متحده بخشی از خواستههای اتمی ایران را پذیرا باشد.
حال باید منتظر دست آورد رد و بدل کردن بسته های جدید یا به روز شده ایران و غرب در مذاکرات پیش روی 1+5 بود.
نظر شما :