روابط روسیه و امریکا بهبود پیدا میکند
جلسه اوراسیا تقریبا هر ماه با حضور اساتید و صاحبنظران این حوزه در دانشگاه تهران برگزار میشود. هرچند که این روزها ورود به دانشگاه تهران کار سادهای نیست و حتما باید با هماهنگی و اثبات هویت به دانشگاه قدم گذاشت، اما تسلط دکتر سجادپور بر مسائل سیاست خارجی سبب می شود هر علاقه مندی این سختی را تحمل کند و پای صحبت هایش بنشیند.
مهمان این ماه جلسه دکتر کاظم سجادپور بود که حول موضوع چشمانداز روابط امریکا و روسیه در دوران باراک اوباما صحبت کرد. دکتر سجادپور روحیه طنزی دارد که دیپلماسی را به خوبی به آن گره میزند.
روسیه و امریکا در دوران جدید
برای روشن شدن بحث یک چارچوب مفهومی وجود دارد که در این راستا سه پرسش را مطرح میکنم و به آنها پاسخ خواهم داد.
1- چرا مطالعه رابطه روسیه و امریکا در مقطع فعلی بسیار مهم است؟
2- در این مدت کمتر از سه ماه که حسین آقا! (باراک حسین اوباما) وارد صحنه سیاسی شدهاست، چه تحولاتی در روابط روسیه و امریکا رخ دادهاست؟
3- پیامدهای این رابطه و تحولاتی که در این رابطه رخ دادهاست چه تاثیری بر مناسبات جهانی و منطقهای بخصوص در منطقه اوراسیا دارد؟
رابطه روسیه و امریکا بسیار مهم است چرا که ما در این دوره انتقالی در روابط بینالمللی هستیم. نظام دوقطبی تمام شدهاست ولی شکل نظام بینالمللی مشخص نیست. این یک دوره انتقالی است.
روسیه نیز در یک دوره انتقالی به سر میبرد. دورهای که خوشبینی به غرب تمام شدهاست. ما انتقال را هم در امریکا میبینیم. من نام آن را دایره انتقالها گذاشتهام. دایره انتقالها روابط روسیه و امریکا را بسیار مهم میکند.
بههیچوجه و در هیچ زمان رابطه روسیه و امریکا، یک رابطه دوجانبه نبود. همیشه این رابطه موجها و پیامدها و سایههای منطقهای و بینالمللی داشته. سرنوشت خود کشور ما در جنگ سرد، در جنگ جهانی دوم، در مراحل بعد از جنگ سرد و حتی برنامه اتمی ایران، قطعنامههایی که علیه ما در شورای امنیت صادر شدهاست، محصول رابطه امریکا با روسیه و امریکا و شوروی است.
این دوران جدید روابط روسیه و امریکا را من به سه مرحله تقسیم کردهام. 1-قبل از پیروزی. 2- دوران رسیدن به قدرت تا تحولی که در لندن و 3- مرحله بعد از آن تا به امروز.
اوباما میگوید که منافع امریکا توسط تروریسم و کشورهای ناکام تهدید میشود و میگوید که حل اینها بدون همکاری روسیه امکان پذیر نیست.
مراحل بعد از پیروزی، ادامه همین روند بود. چیزی که در این دوره اتفاق افتاده است، 60 روز مذاکرات بدون سروصدا، بدون تبلیغات زیاد و کارشناسانه بین مسکو و واشنگتن است که این مذاکرات به قضیه اجلاس جی-20 و دیدار مدودف و اوباما در لندن منجر شد.
نتیجه دوره دوم این پیغام را دارد که روسها و امریکاییها میخواهند رابطه دیگری داشته باشند.
نگاه امریکا و روسیه به مسائل بینالمللی و صرفا از زاویه مناطق نفوذ نخواهد بود. بلکه از یک زاویه امنیت بینالمللی نیز هست.
دوره بعد از لندن از نظر محتوایی با تکیه بر مسئله امنیت بینالمللی بین روسیه وامریکا دوره متفاوتی است. لذا میبینیم که وقتی بحث 5+1 در لندن مطرح میشود این عناصر در آن وجود دارد و هر دو به حق ایران برای استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای تاکید میکنند.
سوال دوم شامل همکاری بیشتر، مشخص شدن مرزهای تنش و غیر تنش و مدیریت تنش است و آغاز یک دوره تعامل بخصوص در مسائل امنیت بین المللی است.
در پاسخ به سومین سوال باید گفت که اثرات این تعاملات و این دور جدید بر سطوح مختلف تعاملات استراتژیک و بینالمللی چیست.
دومین حوزهای که با نزدیکی روابط روسیه و امریکا جلو خواهد رفت مسائل خلعسلاح است.
ایران
همکاری 5+1 در واقع یعنی همکاری روسیه و امریکا. شاید از این جهت روسها توانسته باشند، مواضع قبلی امریکاییها را دگرگون کنند تا امریکا مستقیما در این مذاکرات شرکت کند. اما اینکه مسیر به کجا میرود معلوم نیست، چراکه اینها تحولات کمی نیست.
برای مطالعه متن کامل بحث چشم انداز روابط روسیه و امریکا در دوران باراک اوباما اینجا را کلیلک کنید.
نظر شما :