با توجه به رقابت‌هایی که همسایگان دارند

ضرورت حفظ هشیاری برای حفظ مرجعیت ایرانی نوروز

۱۹ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۰ کد : ۲۰۳۱۵۶۹ آسیا و آفریقا انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: احسان موحدیان
احسان موحدیان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در شرایطی که ترکیه از نظر زبانی، تمدنی و فرهنگی پیوند چندانی با کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز ندارد، دولت اردوغان به منظور تحقق اهداف اقتصادی، سیاسی و امنیتی خود و القا شده توسط اسرائیل و ناتو، به دنبال تقویت کشورهای به اصطلاح جهان ترک و ایجاد ناتوی ترکی، راه ابریشم ترکی و دیگر اقداماتی از این دست برای خلق یک مرجعیت فرهنگی و تمدنی به نام خود و سپس رقابت با ایران است که دامنه نفوذ و تاثیرگذاری فرهنگی و سیاسی آن بدون نیاز به اقداماتی همانند ترکیه به طور طبیعی و به دلیل همبستگی تمدنی و هویتی و تاریخی با ساکنان قفقاز و آسیای مرکزی تا قلب این کشورها امتداد می یابد.
ضرورت حفظ هشیاری برای حفظ مرجعیت ایرانی نوروز

دیپلماسی ایرانی: ایران از جمله کشورهایی است که با هفت هزار سال سابقه تمدنی و سه هزار سال سابقه تمدنی مکتوب، میراث غنی فرهنگی منحصر به فردی دارد و جشن باستانی نوروز و آداب و رسوم مبتنی بر آن، از جمله عوامل تداوم پیوستگی ساکنان متنوع فلات ایران و حفظ همدلی و همراهی میان این مردم و تاب آوردن کشور ما در برابر نیروهای مهاجم خارجی است.

این نیروهای مهاجم خارجی در طول تاریخ برای تسلط بر ایران و غارت منابع سرشار آن همیشه تلاش کرده اند، پایه های مقوم همگرایی ملی و مذهبی در ایران را تضعیف کنند. از همین رو مذهب تشیع از یکسو و آداب و رسوم مورد احترام همه ساکنان ایران از سوی دیگر مورد تهاجم دائمی بدخواهان ایران زمین بوده است.

در سال های اخیر برخی کشورهای همسایه به خصوص ترکیه و باکو با هدایت رژیم صهیونیستی، انگلیس و آمریکا برای کمرنگ کردن توان و قوت این چسب های پیوندزننده بخش های مختلف جامعه ایرانی نهایت تلاش خود را به عمل آورده اند.

از همین رو شاهد شکل گیری اتحادیه های تمدنی و هویتی رقیب در اطراف ایران به خصوص از سوی ترکیه هستیم. در شرایطی که ترکیه از نظر زبانی، تمدنی و فرهنگی پیوند چندانی با کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز ندارد، دولت اردوغان به منظور تحقق اهداف اقتصادی، سیاسی و امنیتی خود و القا شده توسط اسرائیل و ناتو، به دنبال تقویت کشورهای به اصطلاح جهان ترک و ایجاد ناتوی ترکی، راه ابریشم ترکی و دیگر اقداماتی از این دست برای خلق یک مرجعیت فرهنگی و تمدنی به نام خود و سپس رقابت با ایران است که دامنه نفوذ و تاثیرگذاری فرهنگی و سیاسی آن بدون نیاز به اقداماتی همانند ترکیه به طور طبیعی و به دلیل همبستگی تمدنی و هویتی و تاریخی با ساکنان قفقاز و آسیای مرکزی تا قلب این کشورها امتداد می یابد.

کم توجهی به ظرفیت های تمدنی و هویتی و تاریخی ایران و بی دفاع گذاشتن دوستداران زبان فارسی و آیین ها و رسوم ایرانی مانند عید نوروز در قفقاز و آسیای مرکزی خطای بزرگ و غیرقابل جبرانی است که ایران را در مرزهای فعلی محبوس کرده و باعث خواهد شد در آینده مجبور شویم به جای دفاع از عید نوروز و زبان فارسی و سایر مفاخر غنی فرهنگی خود در شهرهایی همچون سمرقند و بخارا و باکو ودوشنبه و دره فرغانه، از این داشته ها در تبریز و اردیبل و ارومیه و زنجان و قزوین و غیره دفاع کنیم.

در شرایطی که بخش زیادی از کتاب تاریخی و قدیمی این مناطق به خط و زبان فارسی است، حاکمان باکو و ترکیه با تقدیم کتب مختلف به زبان لاتین که حاوی جعلیات تاریخی است به دانشگاه ها و مراکز فرهنگی و دانشگاهی این کشور، درصدد هویت سازی جعلی هستند. آنها تلاش می کنند ترکی استانبولی را به زبان مرجع و استاندارد کل مناطق آذری نشین ایران، قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی مبدل کنند و برای ساکنان این مناطق همبستگی و شباهت فرهنگی و هویتی و تمدنی و تاریخی و مذهبی با ترکیه جعل کنند. در حالی که این همبستگی و همدلی به طور طبیعی با ایران در جریان است.

ترکیه که تا چند سال قبل، مانع از برگزاری جشن نوروز توسط کردهای ساکن این کشور می شد، حالا با همراهی باکو نوروز را جشنی متعلق به خود می داند و برای کلمه نوروز هم ریشه های غیرپارسی جعل می کند. در ایام نوروز با نقاشی نمادهای غیر ایرانی متعلق به اورخون ها در تبریز نبردی با فرهنگ و تمدن ایرانی شکل می گیرد و از سوی دیگر حاکمان برخی کشورهای غربی و به خصوص آمریکا با ارسال پیام های تبریک نوروز برای رئیس جمهور باکو و نادیده گرفتن ایران، سعی می کنند مرجعیت تمدنی در حوزه نوروز را از ایران گرفته و آن را برای کشورهایی جعل کنند که کمتر از ۴ دهه از استقلال سیاسی آنها می گذرد.

جمهوری اسلامی ایران باید با درک این خطر مهم، فعالیت های خود برای همگرایی میان کشورهای حوزه نوروز را افزایش دهد تا کشورهایی که تاریخ و تمدنی برای افتخار کردن ندارند، فرصت جعل و سرقت افتخارات هویتی و تمدنی ایران زمین را پیدا نکنند. افزایش ارتباطات فرهنگی با کشورهای منطقه قفقاز و آسیای مرکزی و آموزش زبان فارسی به نسل جوان این کشورها، تقویت فعالیت های رسانه ای در این منطقه با استفاده از ظرفیت اینترنت برای جلوگیری از گفتمان سازی ضدایرانی کشورهای رقیب و متخاصم، ترویج گفتمان انقلاب اسلامی با تأکید بر وحدت شیعه و سنّی و احترام به عقاید مردم محلی، استفاده از ادبیات ملایم سیاسی در قالب موضوعات فرهنگی (برگزاری شب شعر، نشست های ادبی، کارگاه های هنری، پخش فیلم و سریال های ایرانی) برای جلوگیری از حساسیت مقامات سیاسی و امنیتی این کشورها، تصویرسازی مثبت از پیشرفت های علمی و فن آوری در ایران در دهه های اخیر و گسترش حضور و فعالیت اقتصادی سالم و هدفمند در این کشورها از جمله راهکارهایی است که به احیا و تقویت ایران فرهنگی و جلوگیری از تبدیل شدن آسیای مرکزی و قفقاز به حیاط خلوت دشمنان و رقبای ایران کمک خواهد کرد.

احسان موحدیان

نویسنده خبر

دکتر احسان موحدیان، مدرس دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران نوروز جشن جهانی نوروز احسان موحدیان فرهنگی ترکیه ایران و ترکیه ایران و آذربایجان کشورهای حوزه تمدنی نوروز


( ۱۵ )

نظر شما :

عبدالرضا ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۳:۴۶
عید سال نو بدلیل ظهور زرتشت در آزربایجان و اردبیل و ساوالان در آزربایجان از قدمت و تنوع بیشتری برخوردار است چهارشنبه سوری آداب و رسوم مخصوص ان که در حیدربابا به خوبی منعکس شده خونچه عید وغیره از ریشه عمیقی برخوردارند فلذا مرکزیت دادن این ین عید به فارسها درست نمی باشد و زبان تورکی با قدمت چند هزار ساله کل تورکیستان آزربایجان و آناتولی را به هم می پیوندد
خسرو ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۹
اگر روابط ایران با آذربایجان و کشورهای آسیای میانه برتر از روابط ترکیه با این کشورها باشد به نفع همه ایرانیان از هر قومی خواهد بود ولی ما آذربایجانیها نفع بیشتری خواهیم برد اگر روابط ایران بخصوص با جمهوری آذربایجان بدون پیش داوری باشد امکان ساخت روابط مستقل وجود خواهد داشت ولی اگر این روابط گروگان ترس های تاریخی تجزیه و باستانگرایی و عدم قبول واقعیت کشور و ملت آذربایجان باشد راه کنونی درازتر خواهد شد نوروز را فارغ از مالکیت آن باید وسیله همدلی و اتحاد و صلح و آشتی و آرامش و آبادانی منطقه و جهان بدانیم اگر تشیع محور مهم وحدت ملی ایرانیان است بطریق اولی ، مردم جمهوری آذربایجان نه فقط باکو ، با اکثریت بیش از ۹۵ درصد شیعه ترین کشور جهان هستند
مجتبی ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۰:۱۳
تصاحب نوروز بوسیله پانترکیسم .نوروز کلمه پارسی است نه ترکی و شناسه تاریخی ان در شاهنامه و کتب تاریخی مشاهیر مانند رازی و...وجود دارد حتی کشورهای ترک زبان به اصالت و ریشه و منشا ایرانی فارسی و پارسی ان اذعان دارند حتی اسم ان را عوض نکردند و ترکی بگذارند الا معلوم الحال پانترکیسم ایرانی و هواداران باکویی و عثمانی انها .اثری از قدمت ترکها در فلات ایران تا قرن 7 میلادی و 5 هجری نیست و نبوده و تا ان زمان انها در ایران نبودند تا چه برسد به اناتولی و اذربایجان یورش و تجاوز کند .تز بعدی پانترکها ملاحضلات پانترکی (( گروگان ترس های تاریخی تجزیه و باستانگرایی و عدم قبول واقعیت کشور و ملت آذربایجان باشد راه کنونی درازتر خواهد شد)) کشوری که تاریخ وابسته به ایران و ایرانی دارد چرا باید از نمادها اثار و تمدن و فرهنگ مشترک با ایران دوری کند ؟؟؟؟این نشان از خرده شیشه بودن حکومت ان دارد نه ایران
مهدی ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ | ۰۲:۰۱
کریستین سن در کتاب ایران در زمان ساسانیان از گزنفون نقل میکند که ترکان بیش از هشت هزار سال در خاورمیانه حضور داشته اند و عده ای از آنان به گبی و قپچاق مهاجرت نمودند و هر آداب و رسومی که در خاورمیانه وجود دارد مربوط به ترکان میباشد و بقیه اقوام ادای آنها را درمیارن ، البته ناگفته نماند کریستین سن از پدر و مادری ترک به دنیا اومده اما به دلایلی دانمارک را برای زندگی برگزید و همو میگوید گزنفون نیز از مادری ترک و پدری یونانی به دنیا اومده !
به مهدی ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۹:۲۳
هیچ کس ادعا نمی تواند کند تمام آداب و رسوم در آسیای صغیر و خاورمیانه مربوط به ترکان می‌باشد صدها قوم با ریشه و فرهنگ مختص به خود وجود داشته اند و عملا هیچ تاریخ نگار در دنیا چنین ادعا ندارد مگر توهمات پانترکی ،چرا این مراسم در تواریخ و قوانین اتراک مغول یا قوانین یاسا نیست ؟؟؟؟؟ و چرا این ادعا و مدارک در هیچ تاریخ نگاران هندی چینی یا ایرانی وجود ندارد ،در نظر اتراک هر انسانی که از پدر یا مادر ترک باشد ادعا و ادله آن قبول است ،این هم از جدید پان‌ترکیسم ،بیشترین تشابهات که اتفاقا تاریخ نگاران جهان به اشتباه به ترکها نسبت دادند اقوام سکاها و سغدیها بودند که اتفاقا ایرانی تبار هستند در منطقه ختن چین و قزاقستان تا تاجیکستان و افغانستان
م ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۰:۳۱
احسان موحدیان مثل همیشه غیر واقعی و دور از صمیمیت عقده دلش را خالی می‌کند. اگر پیوندهای فرهنگی، زبانی و تمدنی، تاریخی و مذهبی بین آسیای مرکزی و فراتر از آن، قفقاز و ماوراقفقاز، خاورمیانه و بالکان و حوزه دریای سیاه با ترکیه ضعیف هست پس چرا کشورهای این جغرافیاها با ایجاد روابط نزدیک با ترکیه و اتفاق‌ها و اتحادها به سمت همگرایی با ترکیه می‌روند. وجود مسیرهای انتقال انرژی، ترانزیت‌های جاده‌ای و ریلی، هوایی و ... همچنین بدون ویزا تقریبا تمام شهروندان این کشورها با ترکیه و بالعکس در تبادل مسافر هستند. آخرین حرکت همگرایی، افتتاح خط لوله گاز از شهر ایقدیر ترکیه به نخجوان و تبادل سواپ گازی بین ترکیه و آذربایجان می‌باشد. حالا آقا احسان شما مدام بر ستیز و مخالفت با ترکیه و آذربایجان و شهروندان ترک کشور و عرب و همسایه ادامه بده تا هر چه بیشتر در انزوا قرار بگیرید.
فرزاد ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۰:۵۸
تلاش برای مصادره جشن باستانی و کاملا ایرانی نوروز توسط فرقه متوهم وجاعل پان‌ترکیسم دقیقا مصداق همان مثل معروف داماد شدن با جهاز دیگرانه.
فرزاد ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۱:۱۲
تمام تاریخ نویسان و تاریخ نگاران بنام جشن نوروز را یادگاری از جمشید پادشاه پیشدادی ایرانیان میدانن.جعلیات پانترکها مانند کف روی آب هست که فقط چند صباحی میتونن خودشون رو با اون ارضا و دلخوش کنن.
فرزاد ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۱:۲۱
در جواب بعضی متوهمان که به دنبال ریشه هزاران ساله برای خودشون در ایران میگردن به تقریبا هشتصد سال قبل برمیگردیم وار زبان شاعر نامی و جهانی؛ استاد سخن سعدی شیرازی به اونها میگیم که:«آن کیست کاندر رفتنش صبر از دل ما میبرد/ترک از خراسان آمدست از فارس یغما میبرد.»
داریوش ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۹:۵۹
جعلیات پانترکیسم و تجزیه طلبی ترکی هر روز خنده دار تر میشود. اینها بعضی جاها خودشان را به ترکیه می‌چسبانند و میگویند به ما نگویید آذری بگویید ترک! خوب مگر ترکهای ترکیه نوروز را جشن می‌گیرند؟ پس چطور نوروز برای ترکهاست؟ در ترکیه فقط ۳۰ میلیون کرد نوروز را جشن می‌گیرند که اتفاقا در کردستان نوروز طولانی تر و با نمادهای باستانی مثل آتش جشن گرفته می‌شود که نشان از اصالت جشن نوروزی کردها دارد.
خسرو ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۰:۲۶
کردهای ترکیه فقط در چهل سال گذشته نوروز را جشن میگیرند( بیشتر عید فطر و قربان را قبول دارند) آن هم بخاطر ایجاد تمایز با دیگران ، در ضمن با اینکه نوددرصد مذهبی هستند ملی گراهای کرد خود را به زرتشت نزدیک می بینند و البته با این هر دو خصلت به ما آذربایجانیها نزدیکتر می‌شوند و البته طرفداران پ ک ک مثل همه کمونیستها کلا دین را افیون توده ها محسوب می‌کنند و بی دین هستند
فرهاد ۰۴ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۰:۰۶
کردهای ترکیه مثل بقیه کردها چند هزار سال است نوروز را جشن می‌گیرند. در هر صورت چیزی که مشخص است این است که نوروز ربطی به ترکها ندارد چون آنها با وجود مسلمان بودن و با دین بودن!، عید سال نوی مسیحیان را جشن می‌گیرند و اصلا در تقویم شان جایی برای نوروز نیست. پانترکهای تجزیه طلب فقط تاریخ ۲۰ سال اخیر را ظاهرا می‌دانند و برای قبل از آن دچار فراموشی مفرط هستند!