وضعیت قاره سبز بدتر می شود؟
تاثیر عملیات طوفان الاقصی بر شرایط اروپا
نویسنده: زهرا اله دادیان فلاورجانی، کارشناس ارشد روابط بین الملل
دیپلماسی ایرانی: عملیات طوفان الاقصی در شرایطی اتفاق افتاد که اروپا هنوز نتوانسته بود یک راه حل دائمی و پایدار برای مقابله با مشکلات قبلی خود بیابد که مشکلات دوران کرونا و جنگ اوکراین را شامل می شود. بیماری کرونا و محدودیت هایی که کشورها اعمال می کردند افزایش بیکاری و رکود اقتصادی و افزایش فقر در کشورهای اروپایی را باعث شد کما اینکه ضعف سیستم بهداشتی اروپا را نیز به خوبی نشان داد.
در این شرایط بود که جنگ روسیه و اوکراین نیز به وقوع پیوست و بحران تامین انرژی نیز به مشکلات کشورهای اروپایی اضافه شد. بحران انرژی و عدم صادرات گاز روسیه به اروپا تعطیلی بسیاری از بنگاه های کوچک اقتصادی و شرکتها و کارخانه ها را باعث شد. در کنار آن، ورود مهاجران اوکراینی به کشورهای اروپایی به وقوع پیوست که به خدمات برای گذراندن زندگی خود نیازمند بودند.
در جریان جنگ بین روسیه و اوکراین، اروپا در کنار امریکا و متحد اوکراین است و بسته های حمایتی مالی و تسلیحاتی به اوکراین ارسال کرده است. ولی پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن تاثیرات بسیاری را بر اروپا گذاشت و بحران انرژی به حدی افزایش یافت که مردم برای تامین انرژی گرمایشی خود در زمستان دچار مشکل شدند و به تهیه هیزم رو آوردند و ذغال سنگ دوباره به چرخه سوخت نیروگاه ها بازگشت. در چنین شرایط سختی که اروپا دچار آن بود عملیات طوفان الاقصی علیه اسرائیل که یک شریک تجاری برای شرکت ها و کارخانجات اروپایی است، انجام شد.
اولین تاثیر آن شکاف بین مردم و مسئولین دولتی در حمایت از اسرائیل است. مشخص شد تظاهرات و راهپیمایی های مردم علیه اسرائیل و پیوستن دانشجویان و نوجوانان به این تظاهرات که خواهان پایان نسل کشی در سرزمین های اشغالی هستند تا جایی که در میادین ورزشی هم شاهد ابراز نارضایتی و مخالفت مردم با نسل کشی اسرائیل هستیم. عدم رضایت مردم از ارسال سلاح از کشورهای اروپایی به اسرائیل نشانگر نارضایتی مردم از سیاست های دولت های اروپایی است که نمونه آن را در یونان شاهد بودیم که کارکنان بنادر مانع حرکت کشتی های حاوی سلاح به مقصد اسرائیل شدند.
همچنین این نارضایتی و اختلاف از اقدامات اسرائیل در بین سران و کشورها در اتحادیه اروپا نیز مشاهده می شود. نروژ، ایرلند و اسپانیا از جمله کشورهای حامی فلسطین هستند و آلمان و فرانسه از جمله کشورهای حامی رژیم صهیونیستی. وجود این اختلاف و رای نیاوردن تحریم اسرائیل در اتحادیه اروپا که به پیشنهاد اسپانیا و ایرلند بود سبب شد که ایرلند در حمایت از مردم فلسطین در مقابل نسل کشی اسرائیل، به تحریم اسرائیل تصمیم بگیرد.
اروپایی که بعد از جنگ جهانی دوم و تنزل در جایگاه سیاسی و اقتصادی جهان سعی کرد با تشکیل اتحادیه و همراهی با امریکا به جایگاه قبلی خود برگردد اکنون نیز سعی می کند تا راهی را برای توقف جنگ در منطقه غرب آسیا بیابد ولی به علت ضعف سیاسی این اتحادیه و وجود اختلاف بین اعضا بر سر مسئله فلسطین تاکنون ناکام مانده است.
پیروزی دو حزب کارگرو محافظه کار در انگلستان و فرانسه در شرایطی که از احزاب راستگرا عقب بودند تنها با وعده به رسمیت شناختن فلسطین از اهمیت این موضوع برای مردم نشان دارد. پیروزی دیگر احزاب راستگرا در دیگر کشور های اروپایی عدم اطمینان مردم به سیاستمداران فعلی را نشان می دهد.
مقاومت مردم غزه و لبنان در برابر جنایات صهیونیست ها سبب افزایش میزان مطالعه مردم در مورد اسلام و افزایش گرایش به اسلام به خصوص در قشر جوان شده و سال ها تلاش اروپا و امریکا برای ایجاد اسلام هراسی را به چالش کشیده است. به طوری که طبق گفته خبرگزاری اهل بیت، میزان مطالعه درباره اسلام در اروپا چهار درصد افزایش داشته است واکثر افرادی که به دین اسلام گرایش دارند مذهب شیعه را انتخاب می کنند.
از طرف دیگر به خاطر حملات یمن به کشتی هایی که مقصد آنها اسرائیل است شرکت های بیمه گر متحمل زیان شده اند و شرکت های کشتیرانی به انتخاب مسیر طولانی تر و دور زدن قاره افریقا مجبور شده اند که این مسئله افزایش هزینه های حمل و نقل دریایی را سبب شده است.
در عین حال، بعد از جنگ روسیه با اوکراین اسرائیل به عنوان یکی از تامین کننده های نفت اروپا به جای روسیه مطرح شد و توانست بازارهایی را در اروپا به دست آورد که عملیات طوفان الاقصی این روند را دوباره دچار مشکل کرده است.
تحریم کالاهای اسرائیلی توسط مردم که بیشتر در فرانسه و انگلستان رخ داده شرایط سختی را برای واردکنندگان رقم می زند. همچنین تحریم کالاهایی که در لیست حامیان اسرائیل قرار دارند توسط مردم در کشورهای مختلف، خسارات به این شرکت ها را باعث می شود و سبب از بین رفتن بازار آنها در منطقه غرب آسیا شده است؛ چنانچه شرکت عمان ریفکو به عنوان نماینده پپسی در حدود چهار میلیارد دلار خسارت دیده و البته در سرتاسر جهان هم کمپین های مختلفی برای تحریم کالاهای حامی اسرائیل تشکیل شده است.
اقدامات نتانیاهو در افزایش دامنه جنگ، منطقه غرب آسیا را با بحران یک جنگ همه جانبه روبهرو کرده که این مسئله به خطر افتادن سرمایه های کشورهای اروپایی و از بین رفتن بازار محصولات آنها را سبب می شود و نیز می تواند افزایش قیمت جهانی نفت را باعث شود که این برای اروپایی که با بحران انرژی روبه رو است اصلا خبر خوبی نیست. همچنین وقوع درگیری های بیشتر در منطقه می تواند سبب افزایش ورود مهاجران به اروپا شود.
نظر شما :