واکاوی چرایی سکوت روسیه در محکومیت حمله اسرائیل

مسکو کمکی به بازتقویت اس -۳۰۰ های آسیب دیده ایران نمی کند

۰۸ آبان ۱۴۰۳ | ۰۸:۰۰ کد : ۲۰۲۹۰۴۹ آسیا و آفریقا انتخاب سردبیر
فرشید باقریان در گفت وگویی باور دارد که حتی اگر در یک فرض محال، ایران به دنبال خرید مجدد سامانه موشکی اس‌-‌۳۰۰ یا سایر ادوات باشد، روسیه یا کمکی نخواهد کرد یا این کمک مشروط و بسیار زمان‌بر خواهد بود که بیش از پنج سال به درازا خواهد انجامید. همچنانی که روسیه در قرارداد فروش اس‌-‌۳۰۰ همین بازی را پیاده کرد. البته هم‌اکنون که ترکیه سامانه موشکی اس‌-‌۴۰۰ را هم از روسیه خریده است، حتی قادر به فعال‌کردن آن نیست. به همین دلیل شما نمی‌توانید امیدی به کمک و همکاری روسیه داشته باشید.
مسکو کمکی به بازتقویت اس -۳۰۰ های آسیب دیده ایران نمی کند

مهدی بازرگان، روزنامه نگار

دیپلماسی ایرانی: با توجه به سکوت معنادار روسیه در محکومیت حمله بامداد شنبه اسرائیل به ایران، اکنون می‌توان از زوایای مختلفی به سیاست و راهبرد مسکو درباره تحولات یک سال اخیر خاورمیانه و جنگ کنونی در غزه و لبنان نگاه کرد. در همین راستا به گفت‌وگویی با فرشید باقریان، تحلیلگر ارشد مسائل بین‌الملل نشسته‌ایم تا پشت پرده این سکوت مسکو را بهتر درک کنیم.

*** جناب باقریان، در‌حالی‌که بیشتر کشورهای منطقه و حتی کشور اروپایی مانند سوئیس، حمله بامداد شنبه اسرائیل به خاک ایران را محکوم کردند، شاهد سکوت روسیه در‌این‌باره بودیم. اساسا نگاه مسکو و پوتین به تحولات یک سال اخیر خاورمیانه بعد از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و مشخصا تنش تهران‌-‌تل‌آویو چیست؟ آیا آن‌گونه که مطرح است در میانه جنگ اوکراین، بهترین و ایدئال‌ترین شرایط برای کرملین، اوج‌گیری تنش و ناامنی در خاورمیانه است؟

بدون شک چنین است. البته من معتقدم باید موضوع را فراتر، کلان‌تر و راهبردی‌تر دید. ببینید، در متافیزیک سیاسی و دیپلماتیک روسیه، آنها معتقد به جهانی غیر از روسیه نیستند. درست از کشوری مانند آمریکا با نگاه مستثنی‌گرایی همیشه خود را برتر از سایر کشورها می‌داند، اما در برهه‌هایی برای پیشبرد منافع و اهداف خود حاضر به همکاری و تعریف منافع مشترک با کشورها هستند؛ ولی روسیه چنین تصوری ندارد.

این در قالب دکترین پریماکوف یا دکترین کاراگانوف و یا دکترین پوتین، موسوم به دکترین مونیخ جای می‌گیرد؟

بله. هم در دکترین پریماکوف، هم در دکترین کاراگانوف و هم در دکترین سال ۲۰۰۷ پوتین موسوم به دکترین مونیخ، عملا جهانی جز روسیه تعریف نشده است. این نگاه بر‌اساس شعر یکی از شاعران روسیه طرح شده که می‌گوید: «نباید روسیه را اندازه‌گیری کرد، بلکه باید روسیه را درک کرد. چون روسیه در هیچ مقیاسی جای نمی‌گیرد». به همین دلیل درک روسیه از چیزی به نام اتحاد با بازیگران منطقه‌ای و فرامطقه‌ای یا همکاری‌های راهبردی کاملا متفاوت است.

پس به باور شما اتحاد استراتژیکی با تهران وجود ندارد؟

دقیقا برای روسیه اتحاد استراتژیک‌ نه با ایران، بلکه با هیچ کشوری معنا ندارد و هرجا که اقتضا کند روسیه به‌راحتی می‌تواند ظرف ۲۴ ساعت مناسبات و پیمان‌های خود را با همه کشورها تغییر دهد. مشهور است که انگلستان برای اینکه کشور یا ملتی را دوست یا دشمن خود معرفی کنند به ۱۰۰ سال نیاز دارد. در آمریکا، حداقل به چهار سال ریاست جمهوری یک رئیس‌جمهور نیاز است تا به ضرورت یک دکترین تغییر یاید. اما در روسیه فقط به ۲۴ ساعت زمان نیاز دارند که دوست و دشمن خود را تغییر دهند. به همین دلیل انتظار ایران حتی کشورهایی چون کشورهای حاشیه خلیج فارس و یا چین از پیگیری اتحاد استراتژیک ثابت و مداوم با روسیه کاملا غلط است و این ربطی به ایران، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، چین یا هیچ کشور دیگری ندارد؛ چون این اتمسفر فکری و دیپلماتیک روسیه است. شما خاطرتان هست در جنگ ۴۴‌روزه سپتامبر ۲۰۲۰، موسوم به جنگ دوم قره‌باغ، زمانی که نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، تقاضای حمایت و کمک نظامی از روسیه کرد، پوتین در یک سخنرانی صراحتا عنوان کرد که این جنگ ارتباطی به ما ندارد. در‌حالی‌که مسکو و ایروان پیمان امنیت جمعی هم داشتند و به همین دلیل است که هیچ‌وقت روسیه به یک دولت مدل برای حکومتداری بدیل نمی‌شود و شما نمی‌توانید از این کشور انتظاری برای پیگیری روابط راهبردی داشته باشید. چه سکوت پوتین و روسیه در قبال حمله بامداد شنبه اسرائیل به ایران یا مسئله دالان زنگزور یا جزایر سه‌گانه یا مسئله اس‌–‌۳۰۰، مصداق‌هایی دراین‌باره هستند.

 ولی وضعیت ژئوپلیتیک چه اقتضایی‌ برای مناسبات تهران و مسکو تعریف می‌کند؟

به نکته مهمی اشاره کردید. ببینید، بخواهیم یا نخواهیم روسیه در همسایگی ایران قرار دارد و به دلیل اقتضائات خاص ژئوپلتیکی یا اصطلاحا جبر ژئوپلیتیک، ما باید مناسبات اجتناب‌ناپذیر را با روسیه تعریف کنیم. لذا این گزاره‌ که تصور کنیم اتحاد با روسیه غلط است، نمی‌تواند قابل دفاع باشد.

 اگر همکاری اجتناب‌ناپذیر است، به نظرتان رفتار ایران باید چگونه باشد؟ آیا نگاه جدید دولت پزشکیان قابل دفاع است؟

به‌هیچ‌وجه! ما باید همان نگاه و سیاست مشابه مسکو را در تهران و در مقابل روس‌ها پی بگیریم. به این معنا که به‌راحتی ایران هم می‌تواند در صورت تغییر رفتار روسیه یک تغییر رفتار راهبردی را در سیاست خارجی خود اعمال کند. من بارها در گفت‌وگو با روزنامه «شرق» عنوان داشتم که دشمن ازلی و ابدی برجام هستم. اما در مذاکرات هسته‌ای، مهم‌ترین طرفی که از برهم‌خوردن برجام و بغرنج‌تر‌شدن پرونده هسته‌ای ایران سود برده است، روسیه بود. کما‌اینکه پوتین از اوج‌گیری تقابل و درگیری ایران و اسرائیل سود می‌برد یا از تنش ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس درخصوص جزایر سه‌گانه یا با جمهوری آذربایجان درباره دالان زنگزور و غیره؛ چون روسیه به این میزان از تنش کنترل‌شده نیاز دارد تا بتواند از ایران به عنوان کارت بازی استفاده کند.

 اصل توازن چه جایگاهی دارد؟

به نکته خوبی اشاره کردید. اجازه دهید به یک مثال بسنده کنم: اگر در یک فرض محال ایران بخواهد تنگه هرمز را ببندد، از یک طرف باعث ناراحتی شدید چینی‌ها می‌شود، اما خوشنودی بسیار زیاد روس‌ها را به همراه دارد. به همین دلیل می‌بینید که وضعیت ما حتی در خود سیاست نگاه به ‌شرق‌ تا چه حد پیچیدگی دارد؛ چون از یک سو چینی‌ها نسبت به بخشی از رفتارهای ما ناخرسندند و هم‌زمان روسیه از آن دفاع می‌کند. پس بدون شک و بدون اغراق می‌گویم که جمهوری اسلامی ایران باید یکی از پیچیده‌ترین سیاست‌های خارجی حال حاضر جهان را اعمال کند که یقین داشته باشید در هیچ دکترینی، در هیچ پارادایمی و در هیچ کتابی تدوین و تعریف نشده است. لذا وقتی جمهوری اسلامی ایران یک توافق ۲۵‌ساله راهبردی با چینی‌ها و یک توافق ۲۰‌ساله با روسیه دارد، باید سیاست خارجی را به نحوی متوازن کند که پیگیری یک توافق، به هم خوردن توافق دیگر را منجر نشود. این علاوه‌بر‌آن است که اکنون دولت پزشکیان برنامه جدی برای تنش‌زدایی با اروپا و آمریکا را نیز در دستور کار دارد. پس شما می‌بینید که سیاست خارجی ایران چقدر بر اصل توازن‌بخشی متکی است. ما اصلا نمی‌توانیم اصل توازن‌سازی را نادیده بگیریم و اگر جریان‌ها یا افرادی در داخل به دنبال آن هستند یا ادعا می‌کنند که باید توازن را در سیاست خارجی از بین ببریم، امکان آن وجود ندارد.

 اگر ادعا و گزارش‌های رسانه‌های غربی مبنی‌بر آسیب جدی به سامانه موشکی اس‌-‌۳۰۰ را نزدیک به واقعیت بدانیم، آیا روسیه در شرایط کنونی جنگ اوکراین دوباره به دنبال باج‌خواهی از ایران است تا دوباره کمکی به ترمیم این سامانه بکند؟

سامانه اس‌-‌۳۰۰ دادن، جنگنده سوخو-۳۵، سامانه موشکی اس‌-‌۴۰۰ یا دیگر موضوعات حوزه نظامی و لجستیکی در قالب یک پارادایم بزرگ‌تر و یک توافق نانوشته بین روسیه و اسرائیل تعریف می‌شود. این توافق نانوشته می‌گوید که «روسیه کمکی به تجهیز و تسلیح ایران در منطقه خاورمیانه نخواهد کرد، منوط به آنکه اسرائیل هم کمکی به تجهیز و تسلیح جمهوری آذربایجان، گرجستان و ارمنستان در منطقه قفقاز و در‌برابر روسیه نکند». قطعا با توجه به سه سال جنگ اوکراین و همچنین یک سال جنگ خاورمیانه در غزه و لبنان، این توافق نانوشته به شکل جدی‌تر توسط روس‌ها و اسرائیلی‌ها پی گرفته خواهد شد. به همین دلیل حتی اگر در یک فرض محال، ایران به دنبال خرید مجدد سامانه موشکی اس‌-‌۳۰۰ یا سایر ادوات باشد، روسیه یا کمکی نخواهد کرد یا این کمک مشروط و بسیار زمان‌بر خواهد بود که بیش از پنج سال به درازا خواهد انجامید. همچنانی که روسیه در قرارداد فروش اس‌-‌۳۰۰ همین بازی را پیاده کرد. البته هم‌اکنون که ترکیه سامانه موشکی اس‌-‌۴۰۰ را هم از روسیه خریده است، حتی قادر به فعال‌کردن آن نیست. به همین دلیل شما نمی‌توانید امیدی به کمک و همکاری روسیه داشته باشید.

کلید واژه ها: فرشید باقریان ایران روسیه اسرائیل قرارداد موشکی اس 300 جنگ ولادیمیر پوتین


( ۳۳۲۱ )

نظر شما :

ناشناس ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۰۳:۵۷
ارمنستان روسیه چین حمله اسرائیل رو محکوم نکردن عجب متحدی دارید
ملا مبارک ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۰۵:۴۸
ایران چند سال ؟
سید فواد میراسکندری ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۰۷:۲۴
خوب اینکه شما میگویید اگر درست باشد باید پرسید چرا روسها در قفقاز با اسرائیل توافقی دارند ولی در اوکراین نتوانسته اند داشته باشند، آیا اهمیت اوکراین برای روسیه کمتر از قفقاز است؟ آیا چون زلنسکی یهودی است، روسیه از اسرائیل بابت کمک به اوکراین تا پیش از جنگ غزه توضیح نخواسته؟ اینکه در مقابل روسها باید هشیار بود صحیح ولی برخی تحلیلهای شما اشتباه است. ضمنا در موضوع حمله موشکی اسرائیل به ایران، نماینده روسیه در سازمان ملل موضع قوی ای در برابر آمریکا و به نفع ایران گرفت که باعث اعتراض نماینده آمریکا شد. محکوم کردن سوئیس چه ارزشی دارد؟ آنهم وقتی که ایران را هم محکوم میکند؟ شما سانسور شده سخن آورده اید. با این روش به جای درستی نمیرسید و مخاطب را هم به جای درستی راهنمایی نمیکنید.
از مریدان شهید میرزا محمد تقی فراهانی ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۳۸
واقعا خجالت نمی‌کشید اراجیف به خورد مردم میدین روسیه حمله وحشیانه اسقاطیل رو محکوم کرد حتی در شورای امنیت سازمان ملل
امین ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۴۱
خودتون هم میدونید روسیه شریک خوبی نیست.از روی مجبوری از ما حمایت میکنه
حمید ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۱۷
نمیدانم این تنفر کور اصلاح طلبان از روسیه بابت چیست؟کاش یک درصد این تنفر و انزجار را نسبت به آمریکا که دشمن اصلی و حمله کننده و تحریم کننده و توطئه کننده اصلی علیه ماست را هم داشتید.
لبیک ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۱۹
در تمام دوران نامردتر از پوتین و کشور روسیه بر علیه ایران نداشته ایم مرگ بر پوتین رفیق نتانیاهوی کثیف
حسین ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۴
آفرین بر شرف و غیرت تمام این نویسنده ی فهیم و با کمالات. اما به قول حضرت علی ع :عبرت ها زیاد و عبرت پذیر کم
شما ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۵
باید از روسیه دوری کرد حتی روس ها از اسرائیل هم بدتر هستند
علی ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۳
روسها خیانت کارند خودشون به اسرائیل کمک کردن که s300را بزنند
دوستدار وطن ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۸
با نام خدا.وبا سلام.تاریخ ثابت کرده است که دوستی روسیه با هر کشوری از دشمنی آمریکا خطرناک تر است.ازاین رو ایران باید از روسیه به عنوان مترسک مزرعه استفاده نماید فقط از اسم روسیه ودر تمام معادلات فرض خیانت روسها را حتمی بداند تا سر بزنگاه دستمان در پوست گردو نماند
حبیب ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۳
بجای دفاع با پرتابه گیر به فکر ساختار مخفی وغیر قابل شناسایی بودن باشید
سامان ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۶
همش گفت به نکته خوبی اشاره کردید
ایرانی ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۱۴
کثیف تر وبی شرف تر از روسیه وجود نداره متاسفانه رهبران ما نمی‌خواهند دست از دامان روسیه خائن بر دارند و سرمایه کشور را به پای دوربین بزرگ چین وروسیه ریخته اند
علی علیپور ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۳۸
عالی .مثمر ثمر .ودقیق
نیما ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۵۹
روسیه هم شل شده باید خودمون یکی بهتر از همه تولید کنیم تا منت دیگه نکشیم
کاربر ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۰
باید به داخل تکیه کرد سگ زرد برادر شغاله هیچ کدام از این کشورها چشم دیدن ایران قوی ومقتدر را ندارند
الکس ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۲
خاصیت آدم موذی همینه.پوتین فوق العاده آدم وسواس و حساس و مرموز و موذی هست. کینه اش هم بدجورشتری هست.
یعقوب ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۵۴
جمهوری اسلامی در انتخاب دوست و دشمن سالهای ساله که راه خطا پیش گرفته است و مدام اشتباهات را تکرار میکند
جانباز ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۳۷
کاملا روشن و واضح است که پوتین از قانون نا نوشته بین آمریکا و روسیه که هر دو کشور بخوبی میدانند پیروی میکنند.صهیون پل آمریکا در خاورمیانه است.دست درازی پوتین به اکراین باعث شده روسیه بی تفاوت به جنگ اسرائیل و مقاومت شود چون خطر مقابله با آمریکا را دربر دارد
رضا عباسی باینوجی ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۴۵
یعنی ایران خودش سامانه های دفاعی و موشکی را نساخته؟ از روسیه خریده؟
علی عسگری ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۴۶
روسیه کلا یه کشور خاعن هستش و هیچ وقت هم به ما کمکی نخواهد کرد
نفراول ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۷:۱۹
هیچ وقت روسها دوست خوبی واسه ایران نیستن
ایرانی ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۷:۲۶
سگ زرد برادر شغال است
داود ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۷:۳۲
از دروغهای اصلاحطلبانه که دوستار غرب هستن
تت ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۵
اگر اس۳۰۰ کارآیی داشت چراموردهدف قرارگرفت آنهم درمرکزکشور،پس چرامجددا" خریداری شود؟
پیمان ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۸:۲۶
روسیه محکوم نکرد دلیلش مشخصه رییس جمهور منتخب در سخنرانی خودش نقش ناتو را در شکل گیری مناقشه روسیه و اوکراین را نادیده گرفت و آنرا محکوم‌ نکرد و موضعی نزدیک به موضع غربیها گرفت
مقدم ۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۹:۰۱
شما را به خدا ول کنید روسیه. را دنیا میداند چقدر نامرد هستند
افشین ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۰:۰۷
به جای ۵ سال منتظر منت روسیه بمونید خودتون مهندسی معکوس کنید بسازید هر تعداد دلتون میخواد
کیوان ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۰:۲۷
کار روسیه منفعت طلب همینه ، چند سال جلوتر هم پشت عراق در برابر آمریکا در بیست و چهار ساعت نشده خالی کرد
صادق اسداالهی ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۰:۵۹
از کجا معلوم خود روسیه گرای اس۳۰۰را نداده باشه
علی مریدی ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۱:۱۱
دوستی با روسیه دوستی با خرس است ایران در طول تاریخ از روسیه خیلی آسیب دیده و خاکش را به تصرف در اورده، چیزی در حدود ۳۰۰۰۰۰۰میلیون کیلومتر مربع ، بنابراین هیچ اعتمادی به روسیه نیست
رضا ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۱:۲۶
سلام قبل از روسیه آقای پزشکیان موضع مشابه در قبال اوکراین گرفتند و طبیعی است که روسیه تلافی می کند. سیاسیون ما برای اینکه دل غربی ها را بدست بیاورند حاضرند متحدین منطقه ای خود را از دست بدهند.
بهزاد ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۲:۰۸
روسیه همیشه درطول تاریخ به ما کمک نکرده ک هیچ ضربه هم زده و متاسفانه همیشه خنجر از پشت زده.درسته که روسیه باما همسایست و ناچارا باید باهاش در ارتباط باشیم ولی نباید به هیچ عنوان کوچکترین چشم داشتی هم ب روسها داشته باشیم.در همین حمله اسقاطیل ب ایران هم بیشترین آسیب رو اس سیصدها داشتن یعنی سامانه باور ما از اس سیصد خیلی موفق تر عمل کرد.اگه اسسیصد نبود شاید پنج تا جوون ارتشی رو هم از دست نمیدادیم.تو رو خدا انتظاری از روسیه نداشته باشید کمک نمیکنه ک هیچ قطعا خیانت هم میکنه.باز دم چینیا گرم اگه کمکی نکنه حداقل نامردی هم نمیکنه
علی ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۷:۱۳
چون دوست دشمن است شکایت کجا برم!؟
رضا ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۷:۴۲
پس چرا بقول خودشان جمهوری مقتدراسلامی ایران باین درخت بی ریشه تکیه دارد؟یکی بیاد بما بگه در طول تاریخ این کشور بی‌خدا چه کمکی بما کرده که اینجوری آویزان او شدیم؟حتی دریک قطعنامه علیه ما در سازمان ملل مخالفت نکرده پس چرا بیدارنمیشیم؟
رضا ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۷:۴۴
با اینهمه خیانت ازطرف روسیه که مثل روز میدرخشد،چرا همچنان بااوتکیه کرده ایم؟درطول تاریخ ثابت شده شوروی سابق و روسیه کنونی،دوستان قابل اعتمادی نبودن وما همچنان باین درخت بی ریشه متکی هستیم.چرا؟؟؟؟؟؟
حسین ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۸:۱۵
ما باید با کشورهای همسایه و آسیایی دوستی خود را عمیق کنیم...
ایران اوغلی. ..تبریز ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۹:۱۴
روسها هیچوقت دوست ایران نبودن. مسولان ازخواب بیدار بشین
حیدر ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۹:۳۰
کاملا درسته ،به نظر من چین هم مثل روسیه است
حجت امینی ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۲۴
دولتمردان بدانند دوستی با روسیه سرانجام خوشایندی نه برای خودشان دارد نه برای کشور
ایران ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۳۰
کشوری که ملتش تاریخ معاصر نداند محکوم به تکرار تاریخه،نصف این مملکت تو 500سال اخیر روسها بردن از به توپ بستن مجلس از به توپ بستن مسجد گوهرشاد ، از نابودکردن سران مشروطه خواهان از جداکردن و بردن شهرها،شهرهای که صبحت به زبان فارسی بعد از تصرف ممنوع و حکم مجازات تا اعدام داشت اینقدر پشت کمرتان به این اون کشور تکیه نزنید ما خودمان کافی کافی هستیم اینقدر بدنبال حمایت این اون ندوید امیدوار نباشیدم خجالت و درد آور هست
امین ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۰
به هر حال واقعیت این است که در فضای بین المللی چیزی بنام متحد و دوست وجود ندارد و کشورها بر اساس منافع ملی خود اقدام به برقراری روابط خارجی خود مینمایند و هیچ کشور خارجی هم از این قاعده مستثنی نیست روسیه،چین،امریکا و غیره بنابراین سیاستهای بین المللی کشور میبایست با توجه به وضعیت حال حاضر کشور تبیین شود چه از لحاظ اقتصادی و امنیتی و صرفا آنچه که موجود تقویت منافع کشور میگردد میبایست عملی شود.(نه دوستی و نه دشمنی صرفا حرکت به سمت منافع ملی کشور) در خصوص سامانه های اس 300 هم فارغ از ایجاد مشکلات از ناحیه کشور سازنده در حال حاضر و با توجه به اینکه ساخت آن مربوط به دهه هفتاد میلادی است در مقابل حملات جنگنده های نسل جدید کارایی ندارد
آریا ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۶
واقعیت را باید پذیرفت. نوع نگاه روسیه به ایران نگاه استعماری ست. حالا اینکه برخی،مسلمان نماهای سیاست زده به پوتین مانند یک منجی و یک دوست و برادر نکاه می‌کنند انتظاری بیش از این ازشون نیست. اینکه میگین حملات رومحکوم کرد ولی روابط نزدیکش،با اسرائیل و همسویی با اعراب در اشغالگر نامیدن ایران برجزایر، همه دلیلی برنفاق این کشوره. اندکی تفکر دلواپسان هوادارپوتین
مهناز ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۱۵
طبق شعار اول انقلاب نه غربی نه شرقی فقط باید متکی بود به جوونای خودمون که همیشه سرآمد بودن و با نبوغشون حرف اول رو میزنن.
احسان ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۲۰
حرف مفت فقط زدی مردم گمراه کنی دلسرد کنی محکوم کرد چشای شما ضعیف بود
کامبیز ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۴۲
خیلی روشن است ، هر کشوری دنبال منافع خودش است ، یک روز دوست ، یک روز بی تفاوت و روز دیگر دشمن ...... یک جنگ فراگیر دیگر باعث عدم تمرکز غرب به اوکراین و شاید باعث نجات روسیه از باتلاق اوکراین خواهد شد.
جواد ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۲۵
دوستان عزیز برادران دلیر خواهش میکنم به خود بیایید ما توی ایران کم نخبه و دانشمند نداریم اگر دست به دست هم دهیم این روسیه و اروپا و آمریکا هستند که به دنبال ما می‌دوند تا متحد اونا بشیم.. جانم فدای رهبر با بصیرت
مهدی ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۸
تعجبم مردم همه اینا رو میفهمن اما آقایان نمیفهمن . به بهانه آمریکا نوکر روسیه شدیم
Karim ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۰
روسیه مجبوره به ما کمک کنه چون جاهایی بهش کمک شده که هیچ کس فکرش راهم نمیکند .این خبر را هم گوگل از روی سوزش همین جریان گذاشته وایران هم هیچ اتکایی به کمک روسیه ندارد .ولی ایرانی عزیز اینقدررررررررر ساااااااااااده نبااااااااااااااش
سیمایی ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۷
روسیه هیچ وقت و در هیچ زمینه ای به ایران کمک نکرده و نمیکنه و در اکثر مواقع در حق ایران کارشکنی و جفا و خیانت کرده و نهایت سوءاستفاده رو از وضعیت سیاسی و بین المللی ایران می بره. روسیه همیشه دشمن ایران بوده و هست. خودمونو گول نزنیم.
ایلیا ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۰۷
ممنون از اراجیفی که به خورد ملت میدید،یه عده هم تو نظرات همراهیتون میکنن! توجلسه شورای امنیت سازمان ملل چین،روسیه،الجزایروعراق شدیدأ حمله اسرائیل به کشورمونو محکوم کردن ،کمی تحقیق هم بدنیست بعدظیاستمداربشید
عبدالوحاب ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۴
کس نخارد پشت من،جز؟
ناشناس ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۹
تاریخ ثابت کرده که روسیه هیچوقت دوست مانبوده
فرزین ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۲۳
سیاست کثیف
حمید ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۳۴
هرچی دوست دارین بگین اما فردای همون حمله، کمک های روسیه به ایران رسید...
ب ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۵۸
روسیه در طول تاریخ به ایران خیانت کرده و میکند حالا چه سری است که مسئولین ایران بله قربان گو پوتین هستند خدا میداند
ناشناس ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۷:۳۹
اگر چند تا دوست مثل روسیه داشته باسی اختیاجی به هیچ دشمنی نداری
محمد ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰
اس ۳۰۰ بخور سر روس ها .وقتی این بی صاحب از خودش نمیتونه دفاع کنه میخوای ایران را حفظ کنه .بابا ترا بخدا بعمل بیاید از روس ها دست بکشید .این روس ها صفت ندارند
احسان ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۹:۱۵
دوستی با روسیه خواست جمهوری اسلامی نیست از روی همسایگی و سیاست با روس‌ها رابطه دارن بعید نیست مختصات اس۳۰۰را به اسرائیل داده باشند برای منهدم کردنش و پول خوبی هم گرفته باشن، حرف آخر را شهید کاظمی در مورد روس‌ها بیان کرد در سفر خود و شهید مقدم به مسکو که چه رفتاری کردند وسلام
اکبر گربه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۹:۲۲
منم قبول دارم پیاز خیلی گرون شده
محمد ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۰:۱۶
روسیه خاین در همه دوره ها به ایران خیانت کرده انهای که دنبال روسیه هستن از او خایین تر هستن به کشور و مردم
ایران دوست ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۰:۲۱
نمیدونم چرا بحای مغز چیز دیگه ای توی سر دارند،و به اصلاح طلب با اصولگرا ربط میدن همه چیز رو،اینایی که میگن روسیه دوست خوبیه؟بیاید نشون بدید سامانه s400 یا سوخو ۳۵ رو کی به ایران تحویل داده یا خواهد داد،و میگن فعلا هواپیما ها در حال تولید هستن در حالی که تعداد ۲۴ فروند قبلا برای مصر ساخته بود و مصر از تحویل گرفتن اونا خود داری کرد،و قرار بود اونا رو بدن به ایران ولی بخاطر اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس فعلا امتناع کرده،این جماعت(روسیه و آمریکا دوست) کی میخوان از رو برن حتی وقتی اشتباه هم میکنن حاظر به پذیرش اشتباهات خودشون نیستن
وافن اس اس ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۲:۳۹
دیگه تنباکو شب های مسکو نمیگیرم
فدای میهن ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۱۱
دروغ کله قندی! خوانندگان این مطلب لطفا همین الان در گوگل موضع تند روسیه و چین رو در همین مورد جستجو کنند، اینا همونان که در مورد دخالت اتحادیه اروپا نسبت به جزایر ایرانی کوچکترین اشاره و اعتراضی نکردن! کارشون خراب کردن چین و روسیه و حمایت از غرب و آمریکاست!وقاحت هم حدی داره
فدای میهن ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۲۶
ایران روزگاری در جنگ ویتنام با آمریکا متحد شد و به اونجا هواپیما و نیرو فرستاد، تا ابد باید ویتنامیها بگن ایران فلان کرده پس دوست ما نمیتونه باشه، روزی با رژیم بعث عراق میجنگیدیم الان رابطه ی دوستانه ای با ملت و دولت عراق داریم، در جنگ افغانستان و شوروی ایران به افغانها کمک کرد، الان روسها باید بگن ایران بما خیانت کرده! شما که تاریخ رو میدونید، در مورد جشن پوریم چی میدونید؟؟!!
فدای میهن ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۳۲
اوناییکه باید میشنیدن و متوجه میشدن، شنیدن و متوجه هستن شکر خدا، حالا هرچی میخواید پینیکیو رو از رو ببرید...!
ایرانی ۱۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۴۲
دشمن دیرینه ایران کشورهای عربی وروسیه است
نجفی ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۰۱:۳۴
دنیا دنیای نامردی است و نباید حتی به روس و چین اطمینان کرد . فقط با احتیاط باید رفتار کرد .
نجفی بازنشسته ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۰۱:۳۷
تو این زمانه ، کشور دوست و برادر معنایی ندارد و فقط باید منافع ملی را در نظر گرفت . چون قانون دنیا قانون جنگل است و نامردی .
الهه ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۰۲:۲۵
تا نقره داغی باشه به مسئولین ایران که انقدر نگن چین روسیه خودمون مگه کمیم
پوریا ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۰۲:۲۵
روسیه حمله اسراییل را محکوم کرد و ان را نقض حقوق ایران دانست ضما پوتین شخصا در بریکس به رهبری سلام فرستاد و مواضع ایشان را در مورد اسراییل و فلسطین ارزشمند دانست. وقتی چین میاد با ایران قرارداد ببنده داد و بیداد میکنید که اومده قرارداد ۲۵ ساله بست خلیج فارس رو از ماهی خالی کرد و طرف رو پشیمون میکنید که میزاره میره.وقتی میره با عربستان قرارداد میبنده میگین به ایران خیانت کرد که رفت.وقتی راهبرد آقای ظریف آشتی با امریکا و غرب هست با وجود همه دشمنی های همین حالا، انتظار دارین روسیه اعتماد کنه و اس ۳۰۰ و ۴۰۰ بده . عجیبه واقعا
محمد اصحابی ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۰۳:۵۱
درود بر دکتر فواد... آقای فرشید باقری آگاهانه دروغ می‌گویند روسیه قویا و محکم حمله اسرائیل را محکوم کرد . ...
انسان ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۰۴:۰۹
ظاهراً شما که از روسیه دفاع می کنی تاریخ نخواندید در جنگی که اسرائیل با سوریه و مصر داشت تا آخرین لحظه روسیه به مصر و دیگران گفته خیالتان راحت من صحبت کردم اسرائیل حمله نمی کند اینها آماده باش را هم ترک کردند در حالی روسیه می دانست اسرائیل جنایتکار حمله می کند و دیدید که صحرای سینا و بلندیهای جولان را گرفت و هرگز پس نداد در همین شرایط آمریکا 6 میلیارد دلار آزاد کرد روسیه تا باحال جز باجگیری از ما چه کرده
م ه ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۰۹:۰۰
ایران تکیه جدی به پدافند روسیه ندارد بخش بزرگی از پدافند کشور ایرانیه اون شب هم به خوبی عمل کرد. تکیه به روسیه یا هر کشور دیگری اشتباه بزرگیه اگر اون شب پدافند خوب عمل نمی کرد اونها محال بود حمله را تمام کنند
روح الله ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۵
بارها مسولان و کشور از طرف روس‌ها ضربه های مهیب خورده هنوز هم مسولان کشور با پوتین عکس سلفی می گیرند و افتخار می کنند
چه فرقی داره ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۰۴
به امید شام دادن همسایه باشی شب باید گشنه بخوابی
چه فرقی داره ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۰۶
اگه به امید شام همسایه باشی شب باید گشنه بخوابی .مگه ما خودمون چی از چشم آبی ها و دیگر کشور ها و چشم بادامی ها داریم فقط یکم خودباوری میخواد تا بشیم ابر قدرت
ناشناس ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۳۸
به نظرمن کمونیستها وروسها خائن ترین وازپشت خنجرزن های تاریخ هستند بایدازاونها دوری کرد.
حمید ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۳۹
عشق یکطرفه ایران و روسیه کی تموم میشه
دختر ایران ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۵۳
سربازان طهرانی مقدم نیازی به کمک روس ها ندارند همانطور که در دوران دفاع مقدس بدون کمک آنها موشک ساختند.
حامد ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۹:۲۳
بنظر من در حال حاضر منافع مشترکی که می‌تونه بین ما و روسیه داشته باشه بیشتر از بقیه کشور هاست . مشکل اینجاست که در پیاده سازی سیاستهای کلان نیاز به تفکر بیشتر داریم . اگه بخوام خلاصه تر بگم الان پیاده های ما تو این بازی شطرنج کارشونو بهتر انجام میدن . لذا بهترین کار اینه که اونا رو به خونه آخر برسونی . چون سرد و گرم بازی رو چشیدن و قابل انعطافند .
علی ۱۱ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۳۰
یک مثال ساده برای اینکه متوجه بشیم که آیا در جهان امروز دوستی با شرق برای هر کشور مستقلی بهتره یا دوستی باغرب؟؟!! واقعیت موجود و قابل سنجش از طریق حس پنجگانه انسان ثابت میکنه که کره شمالی دوست شرق= گرسنکی، فقر عقب ماندگی از جهان پیرامون، سر کوب آزادی و سنگینترین استبداد و دیکتاتوری موجود در جهان و اما کره جنوبی= جزو هشت کشور صنعتی جهان، رفاه بهداشت و امید به زندگی عالی و تقریبا ۱۳ برابر ایران توان خرید داره و درامدش تنها از برند سامسونگ برابر با درامد کل ایران، خودتون قضاوت کنید
ایرانی ۱۲ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۴۵
باکو نه تنها حمله به ایران را محکوم نکرد بلکه از جنایات اسراییل ابراز خوشحالی هم میکند.
خزر ۱۶ آبان ۱۴۰۳ | ۲۲:۵۲
باعث تاسف است این دوستی که حتی حمله رژیم صهیونیستی را محکوم نکرد!!! آخه به چه درد میخورن این کمونیست های خائن