تلاش جمهوری آذربایجان برای مصادره املاک دولتی ایران در باکو

سنگ تمام علی اف برای ضدیت با تهران

۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۲۵۸۲۶ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
در شرایطی که تهران پس از حمله هفتم بهمن ۱۴۰۱ به سفارت جمهوری آذربایجان سعی در افتتاح مجدد این سفارت و عادی‌شدن روابط با باکو دارد، به نظر می‌رسد جمهوری آذربایجان همچنان درصدد سوء‌استفاده از سیاست مماشات ایران است. در جدیدترین مورد از سیاست‌های ضدایرانی علی‌اف، فرهیختگان‌ خبر از تلاش جمهوری آذربایجان برای مصادره املاک دولتی ایران در باکو داد و نوشت‌: «بیش از دو سال پیش، دولت جمهوری آذربایجان اقدامات قابل‌تأملی را علیه ایران آغاز کرده که به‌ دلیل برخی ملاحظات نادرست، با سکوت خبری در ایران همراه شده‌اند. این اقدامات شامل تعرض، پلمب و مصادره تعدادی از املاک دولتی ایران در باکو می‌شوند. ظاهرا باکو به‌منظور مصادره اراضی ایران دادگاه‌هایی نمایشی به بهانه‌های واهی برگزار کرده است و قصد دارد با مصادره املاک ایران، آنها را به کمیته دولتی املاک زیر نظر وزارت اقتصاد این کشور منتقل کند‌».
سنگ تمام علی اف برای ضدیت با تهران

مهدی بازرگان، روزنامه نگار

دیپلماسی ایرانی: در شرایطی که تهران پس از حمله هفتم بهمن ۱۴۰۱ به سفارت جمهوری آذربایجان سعی در افتتاح مجدد این سفارت و عادی‌شدن روابط با باکو دارد، به نظر می‌رسد جمهوری آذربایجان همچنان درصدد سوء‌استفاده از سیاست مماشات ایران است. در جدیدترین مورد از سیاست‌های ضدایرانی علی‌اف، فرهیختگان‌ خبر از تلاش جمهوری آذربایجان برای مصادره املاک دولتی ایران در باکو داد و نوشت‌: «بیش از دو سال پیش، دولت جمهوری آذربایجان اقدامات قابل‌تأملی را علیه ایران آغاز کرده که به‌ دلیل برخی ملاحظات نادرست، با سکوت خبری در ایران همراه شده‌اند. این اقدامات شامل تعرض، پلمب و مصادره تعدادی از املاک دولتی ایران در باکو می‌شوند. ظاهرا باکو به‌منظور مصادره اراضی ایران دادگاه‌هایی نمایشی به بهانه‌های واهی برگزار کرده است و قصد دارد با مصادره املاک ایران، آنها را به کمیته دولتی املاک زیر نظر وزارت اقتصاد این کشور منتقل کند‌».

این روزنامه فاش کرد که املاک دولت ایران یا به‌طور کامل پلمب شده یا محدودیت‌هایی برای آنها ایجاد شده است که ازجمله این املاک که شامل هشت ملک‌ و بالغ بر چند هزار متر‌مربع می‌شوند، می‌توان به ساختمان نمایندگی مقام‌ معظم‌ رهبری، ساختمان نمایندگی صداوسیما، ساختمان‌های جامعه‌المصطفی، ملک سابق بانک ملی، ملک دارای قرارداد طولانی‌مدت کمیته امداد، ساختمان‌ مدرسه و ملک متعلق به رایزنی فرهنگی ایران اشاره کرد. البته منبع آگاهی که در جریان این دادگاه‌های جمهوری آذربایجان بود، در گفت‌وگو با «شرق» ضمن تأیید این خبر، بخشی از ادعاهای فرهیختگان را نادرست دانست و به «شرق» اطلاع داد ‌روند دادگاه‌های آذربایجان برای مصادره اموال ایران، تنها محدود به دو سال اخیر نیست و حتی از دورانی پیش از سفارت سیدعباس موسوی (سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان) شروع شده است. این منبع آگاه، به «شرق» از کم‌کاری سفرای قبلی ایران در این زمینه خبر می‌دهد که به گفته او، باعث شده است طی دو دهه گذشته به شکل تدریجی سیاست ضدایرانی باکو علیه تهران کلید بخورد.

سعید صفاری هم دیگر کارشناسی بود که بر ادعای منبع آگاه «شرق» صحه ‌گذاشت و در گفت‌وگویی تأکید کرد‌ «روند مصادره اموال ایران در آذربایجان از سال‌ها پیش شروع شده است» و در ادامه گپ‌و‌گفت خود با «شرق» خبر داد که اکنون برخی از نهادهای جمهوری اسلامی ایران مانند نمایندگی مقام معظم رهبری در جمهوری آذربایجان تعطیل است که مسئولیت آن با حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدعلی‌اکبر اجاق‌نژاد بود و باکو ویزای وی را تمدید نکرد. کما‌اینکه وی به نماینده صدا‌و‌سیمای ایران در جمهوری آذربایجان نیز اشاره دارد که باکو برای او نیز ویزا صادر نکرد و قبل‌تر هم فشارهای متعددی از سوی جمهوری آذربایجان برای تعطیلی کمیته امداد ایران در این کشور وجود داشت.

البته به گفته این تحلیلگر ارشد مسائل قفقاز، نهادهای دیگر وابسته به جمهوری اسلامی ایران نظیر هلال‌احمر، ساختمان رایزنی، بانک ملی و‌... وجود دارند که اکنون تحت فشار هستند، ولی اخبار و اطلاعات دقیقی از آنها در دسترس نیست. البته صفاری خبر تصمیم باکو برای مصادره هشت ملک ایران را که جزء خاک این کشور است، شوکه‌کننده می‌داند؛ چرا‌که به گفته او ضربه‌ای جدی به وجهه ایران خواهد خورد. تحلیلگر ارشد مسائل قفقاز یادآور می‌شود: چون از این مسئله دو سال می‌گذرد، باید روشنگری لازم توسط نهادهای ذی‌ربط صورت بگیرد؛ چرا‌که این اتفاق به شکل مستقیم با امنیت و منافع ملی در ارتباط است و موضوعی فراتر از رقابت سیاسی، جناحی، حزبی و گروهی است.

در بخش دیگری از گزارش روزنامه وابسته به دانشگاه آزاد (فرهیختگان) گفته شده که مقامات جمهوری آذربایجان پس از حادثه مشکوک حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در بهمن ۱۴۰۱ که توسط سرویس امنیتی باکو و در آستانه گشایش سفارت جمهوری آذربایجان در تل‌آویو انجام شد، با کمک لابی‌های داخلی خود، از فضای موجود برای امتیازگیری کلان از تهران استفاده کرده که خرید ملک مذکور برای سفارت از آن جمله است. این در حالی است که سابقه فعالیت سفارت جمهوری آذربایجان در تهران نشان می‌دهد این سفارتخانه همواره در حمایت مالی از گروه‌های تجزیه‌طلب نقش داشته و درآمدهای حاصل از ویزا را در اختیار این گروه‌ها قرار داده است. به همین دلیل، علی‌رغم لغو روادید از سوی ایران از سال ۱۳۹۰، باکو ویزا را برای ایرانی‌ها لغو نکرده و حتی مرز زمینی دو کشور را نیز به بهانه کرونا روی شهروندان خود مسدود کرده است. البته در همین زمان باکو برای ۳۰ کشور، ازجمله آلبانی که میزبان مقر سازمان مجاهدین خلق است، روادید را لغو کرده است.

احمد کاظمی‌ نیز دیگر کارشناسی بود که در گفت‌وگوی خود با «شرق» روی همین موضوع تمرکز می‌کند و با قرائتی آسیب‌شناسانه از فضای سیاسی داخلی، به نقش مخرب لابی‌های جمهوری آذربایجان در کشور اشاره دارد که به دنبال تطهیر سیاست‌های مخرب باکو هستند. وی در تشریح این موضوع اضافه می‌کند که چگونه دو سال پیش لابی‌های باکو تلاش کردند تأکیدات چندباره مقام معظم رهبری در رابطه با فتنه ژئوپلیتیکی قفقاز را به مشکل عبور و مرور چند کامیون تقلیل بدهند‌. تحلیلگر ارشد مسائل اوراسیا با تأکید بر اینکه با نگاه منافع ملی باید تکلیف لابی‌های آذری و ارمنی در کشور مشخص شود، متذکر می‌شود که همین فعالیت لابی‌ها در‌ کشور، شرایطی را به وجود آورده که جمهوری آذربایجان به یکی از مهم‌ترین نقاطی تبدیل شده که در ۱۵ سال اخیر بیشترین توطئه‌ها و ضربات امنیتی از مبدأ آنجا به جمهوری اسلامی ایران وارد شده است و اکنون کانون مراکز سایبری ضدایرانی رژیم صهیونیستی در منطقه‌ای در باکو قرار دارد.

در بخش مهمی از گفته‌های احمد کاظمی، وی حمله مسلحانه هفتم بهمن‌ماه ۱۴۰۱ به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را هم از این جنبه مشکوک می‌داند که به نظر می‌رسد حمله مذکور با هماهنگی سرویس‌های امنیتی جمهوری آذربایجان و رژیم اسرائیل عملیاتی شده است؛ چرا‌که به باور او، حمله درست در آستانه زمانی صورت می‌گیرد که باکو تلاش‌هایی برای افتتاح سفارتش در تل‌آویو دارد که به ناگاه این حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران انجام می‌شود. با این تفاسیر، کاظمی تأکید و تصریح دارد که هیچ عقل سلیمی نمی‌تواند ارتباط این دو موضوع را نادیده بگیرد و این ارتباط را اتفاقی بداند. با توجه به نکته یاد‌شده، مفسر ارشد مسائل اوراسیا یادآور می‌شود که ایران نباید دیپلماسی التماسی را در برابر جمهوری آذربایجان داشته باشد؛ چراکه دیپلماسی التماسی به گفته کاظمی درست برخلاف منویات و تأکیدات چندین‌باره مقام معظم رهبری درباره دیپلماسی مبتنی بر عزت، مصلحت و حکمت است. کارشناس ارشد حوزه قفقاز همچنین ضمن اشاره به سابقه طولانی فشارهای غیردوستانه و سیاسی دولت باکو به نهادهای ایرانی، این هشدار را هم می‌دهد که اگر خبر شوک‌آور روزنامه فرهیختگان درباره اقدامات باکو علیه املاک ایرانی صحیح باشد، انفعال در مقابل آن بر‌خلاف دیپلماسی عزتمندانه مد‌نظر مقام معظم رهبری است./شرق

کلید واژه ها: ایران جمهوری آذربایجان باکو سعید صفاری احمد کاظمی


( ۲۴ )

نظر شما :

حسین ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۰
عقل سلیم حکم میکند که از ملت مسلمان و برادرمان حمایت کرده و انفعال سی ساله در مقابل اشغال اراضی ۲۰ درصدی توسط ارمنستان را جبران کنیم.ارمنیها در بزنگاه های مهم تاریخ ضربات جبران ناپذیری بر این مرز و. بوم وارد ساخته اند!
خسرو ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۲:۱۹
چرا خبر نشریه فرهیختگان مرکز تحلیل شده است ؟ نشریه مذکور کدام سابقه تحلیل سیاسی ارشادی را دارد؟ بهتر نیست احمد کاظمی اطلاعات ارزشمندش را تسلیم وزارت خارجه و اطلاعات بکند تا آنها اقدام قانونی انجام دهند؟ دادگاه روند حمله به سفارت آذربایجان را بررسی کرده و آنطور که در خبرها آمده ، یاسین حسین زاده را مجرم تشخیص داده است و آن حمله رو به اسرائیل مربوط ندانسته است املاک و دارایی های ایران در باکو ، توسط حقوق دانهای مجرب ایرانی دفاع می‌شوند و دولت محترم با اقتدار آنرا پیگیری می‌کند به نظر می‌رسد این نوشته بیشتر تلاش دارد مساعی کارکنان محترم وزارت خارجه را زیر سوال ببرد و در ثانی جمهوری اسلامی ایران را در جریان مذاکرات صلح قفقاز ( که پیشرفت خوبی کرده است و ایران از پیشرفت مذاکرات رضایت و همراهی دارد) با تشنج در روابط با آذربایجان به سمت حمایت بیشتر از ارمنستان سوق دهد
نامشخص ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۲:۳۳
یک بار برای همیشه به صراحت از این لابی ها اسم ببربد تا خود مردم تکلیف آنها را مشخص کنند.
فرهاد ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۳:۱۲
وقتی سناریوی صهیونیستی نفوذ پانترکیسم در رسانه های ایران باعث می‌شود که هیچ خبر واقعی از اقدامات ضد ایرانی باکو منتشر نشود، عجیب نیست که هر روز با یک اقدام خصمانه جدید از طرف علیف روبه رو می‌شویم. الان همان هایی که در شمال غرب کشور شعار حمایت از کشور مسلمان! باکو را می‌دادند بابد جوابگو باشند و از جیب مبارکشان این خسارت‌ها را جبران کنند.
به حسین ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۳:۲۰
عقل سلیم حکم میکند 30 سال مماشات و ساده نگاری با توجیهات همزبانی و مذهبی و...پایان یابد (انهم با شریک اسراییل در قفقاز)و از موضع قدرت برخورد کرد نه مردم باکو برادر و مسلمان هستند(اکثریت درگیر نوعی توهم قومیتی و سکولار) و نه مردم ایران اقدامات و دشمنی و نفرت باکو را فراموش کردند عربده های پانترکها و لابی انها پشیزی ارزش ندارد مردم منتظر واکنش درخور هستند
لعنت خدا بر لابی پانترکها در ایران ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۳:۳۰
((احمد کاظمی‌ نیز دیگر کارشناسی بود که در گفت‌وگوی خود با «شرق» روی همین موضوع تمرکز می‌کند و با قرائتی آسیب‌شناسانه از فضای سیاسی داخلی، به نقش مخرب لابی‌های جمهوری آذربایجان در کشور اشاره دارد که به دنبال تطهیر سیاست‌های مخرب باکو هستند. وی در تشریح این موضوع اضافه می‌کند که چگونه دو سال پیش لابی‌های باکو تلاش کردند تأکیدات چندباره مقام معظم رهبری در رابطه با فتنه ژئوپلیتیکی قفقاز را به مشکل عبور و مرور چند کامیون تقلیل بدهند‌. تحلیلگر ارشد مسائل اوراسیا با تأکید بر اینکه با نگاه منافع ملی باید تکلیف لابی‌های آذری و ارمنی در کشور مشخص شود، متذکر می‌شود که همین فعالیت لابی‌ها در‌ کشور، شرایطی را به وجود آورده که جمهوری آذربایجان به یکی از مهم‌ترین نقاطی تبدیل شده که در ۱۵ سال اخیر بیشترین توطئه‌ها و ضربات امنیتی از مبدأ آنجا به جمهوری اسلامی ایران وارد شده است و اکنون کانون مراکز سایبری ضدایرانی رژیم صهیونیستی در منطقه‌ای در باکو قرار دارد)).
ناشناس ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۹
فاقد اهمیت
علی ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۴:۳۳
افتتاح کنسولگری ارمنستان در تبریز هم لابد یکی از سیاستهای مماشات ایران در برابر آذربایجانه ؟!
ناشناس ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۴:۵۸
نظرات پانترکها و لابی های انها در این مسله انفعال و سکوت است و دنبال توجیح برای اربابشان (جنگ قره باغ یا افتتاح سفارت در تبریز و....)
دلسوز وطن ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۹:۳۷
دوستی وبرادری با مهاجران قبچاقی اخر به خنجر از پشت و خیانت خود فروخته های داخلی انها در ایران منجر میشود بیشترین جنگ در تاریخ ایران با این مهاجمان بیابانگرد در شرق و غرب ایران بوده جنگ صفویه با ازبکها و عثمانیها .جنگ نادر با ازبکها ترکمنها تاتارها قفقازی و عثمانیها و....تاوان حمایت از باکو در جنگ قره باغ اثارش به مرور ظاهر میشوداما کی قومگراها و پانترکها سر عقل خواهند امد ؟؟؟شاید هیچ وقت
محمد س ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۲۱:۲۴
اسراییل برای آذربایجان اسب موقتی هست اما با این وجود لباس رزم روی این اسب هم گستاخی بزرگی است که بازیگری کوچک به پشتوانه ترکیه جرات آن را پیدا کرده است.
ایرانی ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۱:۳۷
چطور نظرات پانترکی در حمایت از مصادره اموال ایران منتشر می‌شود و نظرات بقیه نه؟ دیپلماسی ایرانی بوی گند پانترکیسم شما را در بر گرفته.
مغانلی ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۹:۵۶
پان ترکان زور الکی نزنید علیف بیس چاری درحال خنجر زدن از پشت به ایران است. حال ایران هرقدری هم که روی خوش نشان دهد رژیم باکو نمک میخورد و نمکدان میشکند. توضیحات خائنانه‌ خود را نزد خودتان نگاه دارید وطن فروش‌های مزدور علیف
ناشناس ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۲:۳۶
اگر حمله با سفارت آذربایجان در تهران را کار سرویس امنیتی آذربایجان و اسرائیل می دانید، پس چرا دادگاه برگزار کردید و طرف را محکوم به اعدام نمودید؟ یعنی کل سیستم قضایی و وزارت اطلاعات ایران اندازه آقای کاظمی حالیشون نیست؟ اسیت محترم دیپلماسی ایرانی! لطفا" از این کارها دست بردارید ، به خدا خنده داره این رویکرد شما در قبال مسائل جمهوری آذربایجان.
فرزند ایرانشهر بزرگ ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۰:۵۹
پانترک های بی خرد که اندر دل آذربایجان دلاور(تبریز) ارمنی هارا دشمن می‌نامند،همان برج ساعت تبریز توسط یک معمار ارمنی طراحی شده، ارمنی ها پس از ترک سازی آذربایجان چند سده در کنار آذربایجانی ها در حال زندگی بوده و هستند!! آنها چندین کلیسا در آذربایجان دارند و نقش مهمی در پیشرفت آذربایجان و کل ایران داشتند حالا کشورک قوم گرا،سکولار،صهیونیست و کافر به مرکزیت بادکوبه شده کشور برادر مسلمان شیعه و ارمنستان که بهترین دوست ما شده دشمن!! اما از این لابی پانترکان بی خرد و بیسواد باید هرچه زودتر ریشه این دشمن تمام عیار را از بیخ و بن زد تا بیشتر از این رشد نکرده و اقدامات جدی تر نخواسته!!...
به ناشناس ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۸:۲۰
دادگاه مهاجم مسلح به سفارت باکو باید بزگزار شود چرا که به نهاد حاکمیتی یک کشور تعرض شد و محافظ کارمند کشته شد و حکم اعدام صادر شد ولی مسله مهم چرا سفارت باکو بدون اجازه و اصلاع مرد همسر این فرد را به باکو فرستادن و جواب مشخص به همسر ایرانی وی ندادند و حتی پنهان کاری کرده است ؟؟؟؟؟ اتفاقا قبل این ماجرا در تعرض به سفارت انگلیس و عربستان دادگاه برگزار شد اما نمی توان از اقدامات سرویس اطلاعاتی باکو و اسراییل غفلت کرد انهم بعد از کشتاری که تروریستهای داعش و...وارد شده باکو در شاه چراغ .دماوند و...بوده است
داریوش ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۴:۱۶
به جرات میشه گفت خیانتی که پانترکها به ایران میکنن اجنبی ها نکردن. حتی توی کارهای روزانه شون. یک توریست اهل ترکیه به ایران اومده بود و پستی در مورد تخت جمشید گذاشته بود و پانترکها زیرش به آذری نوشته بودن که اینها ساختگی و جدید هستن!!! حالا انتظار دارید در مورد علیف چی بگن. اینها خیلی‌هاشون سایبری هستن و از میت و سرویس‌های خرابکاری باکو پول میگیرن یا مغزشون در اثر افکار فاشیستی زایل شده.
حامد ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۷
نکته جالب این است که درحالیکه باکو اموال مردم ایران‌ را مصادره میکند، در کشور ما مجوز خرید ملک جدید به آنها برای سفارتشان داده می‌شود! اصلا مگر رابطه ما با باکو چقدر است و چقدر سود داشته که انقدر به آنها امتیاز داده میشود؟ همان رابطه اقتصادی نیم بند هم که با بستن راه ترانزیتی ایران تقریبا تمام شده است. بیماران باکو هم که عملا با توجه به عدم اخذ ارز خارجی رایگان در ایران درمان می‌شوند. ضمنا الان فرق حمله به اماکن دیپلماتیک ایران توسط اسرائیل و مصادره آنها توسط باکو دقیقا چیست!؟ البته دومی برایشان بیشتر سود دارد چون این املاک را تخریب نمیکنند و از آنها بعدا استفاده می‌شود و شاید هم تحویل موساد دهند تا دوباره اسناد محرمانه ما را از راه باکو سرقت کنند یا دوباره پهپاد جاسوسی برایمان بفرستند!