ابعاد گسترده تر جاسوسی های عربستان

ریاض و تلاش برای کنترل ویکی پدیا

۱۸ دی ۱۴۰۱ | ۰۸:۰۰ کد : ۲۰۱۶۹۰۳ اخبار اصلی خاورمیانه
 ماه گذشته نمایندگان دادستانی آمریکا اعلام کردندکه «احمد ابوعمو» یکی از مدیران سابق توئیتر به علت جاسوسی برای عربستان سعودی و پس از اینکه طی سال‌ها اطلاعات کاربران را به اشتراک گذاشته و آنها را در معرض محاکمه احتمالی قرار داده بود، به سه سال و نیم زندان محکوم شد.
ریاض و تلاش برای کنترل ویکی پدیا

نویسنده: حسین فاطمی، روزنامه نگار

دیپلماسی ایرانی: مقامات امنیتی رژیم سعودی دو ویرایشگر ارشد منطقه‌ای ویکی‌پدیا را بازداشت و به حبس‌های طولانی مدت محکوم کرد.به گزارش راهبرد معاصر، محافل حقوق بشری فاش کردند که  عربستان  سعودی دو ویرایشگر ارشد منطقه‌ای ویکی‌پدیا که سپتامبر 2020 در عربستان بازداشت شده بودند، به حبس‌های طولانی‌مدت محکوم شدند.

 مقامات سعودی «اسامه خالد» را به 32 سال و «زیاد السوفیانی» را به 8 سال زندان محکوم کردند.این محکومیت در پی حکم 3.5 سال زندان توسط دادگاهی در آمریکا برای یک کارمند پیشین توییتر به اتهام قرار دادن اطلاعات حساس کاربران در اختیار دولت عربستان طی سال‌های 2014 و 2015 انجام شده است.
 
سازمان «اکنون دموکراسی برای جهان عرب» و سازمان SMEX مستقر در بیروت در بیانیه ای مشترک اعلام کردند که تحقیقات انجام شده توسط ویکی‌مدیا نشان داد که دولت عربستان با نفوذ در رده‌های مدیران منطقه‌ای ویکی‌پدیا، در تلاش برای کنترل محتوای آن بوده است.
 
ویکی‌مدیا از ژانویه سال گذشته تحقیقات درخصوص این موضوع را آغاز و نفوذ عوامل دولت عربستان بر پلتفرم محتوای باز ویکی‌پدیا را تایید کرد. ویکی‌مدیا ماه گذشته دسترسی به محتوای خود را برای 16 کاربر ممنوع کرد.

سازمان‌های مذکور اعلام کردند که این 16 نفر از عوامل دولت عربستان بودند. نفوذ آل سعود در ویکی‌پدیا از طریق عوامل دولتی تحت ‌عنوان ویراستاران مستقل و همچنین بازداشت ویراستارانی که با دولت ریاض همکاری نکرده‌اند، نه تنها استفاده مداوم از جاسوسان در سازمان‌های بین‌المللی را نشان می‌دهد، بلکه هشداری نسبت به تهدیدهای تأثیرگذار بر تولید محتوای مستقل است.

کنترل ویکی پدیا

عبدالله العوده، فعال سعودی نیز اعلام کرد که بازداشت اسامه خالد و زیاد السوفیانی از یک سو و جاسوسی  در ویکی‌پدیا از سوی دیگر، جنبه وحشتناکی از شیوه‌ای که دولت سعودی می‌خواهد بر ویکی‌پدیا کنترل کند، نشان می‌دهد. فعالان معتقدند که این اقدام ریاض نشان می‌دهد که چگونه عربستان سعودی رسانه‌ها و سایت  ویکی پدیا  را کنترل می‌کند. 
 
 ماه گذشته نیز نمایندگان دادستانی آمریکا اعلام کردندکه «احمد ابوعمو» یکی از مدیران سابق توئیتر به علت جاسوسی برای عربستان سعودی و پس از اینکه طی سال‌ها اطلاعات کاربران را به اشتراک گذاشته و آنها را در معرض محاکمه احتمالی قرار داده بود، به سه سال و نیم زندان محکوم شد.
 
سرکوب گری و نقض حقوق بشر در عربستان سعودی موضوع تازه‌ای نیست و ریشه‌ای تاریخی در کارنامه آل سعود دارد، اما ناظران معتقدند این امر در دوره اخیر و به ویژه با پادشاهی سلمان بن عبدالعزیز و ولیعهدی محمد بن سلمان، در سایه اقدامات ولیعهد جوان برای حذف مخالفان جهت تصاحب تاج و تخت پدر، با شدت بیشتری دنبال می‌شود. مقامات سعودی به طور مستمر صدها مدافع و فعال حقوق بشر را به همراه بسیاری از شخصیت‌های مذهبی، نویسندگان و منتقدان بازداشت می‌کند و این بازداشت‌ها شامل مقامات دولتی، تاجران و شاهزادگان نیز می‌شود.
 
عربستان سعودی بعد از قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد آل‌سعود از نظر سرکوب آزادی بیان بیشترین توجه را به خود جلب کرده است. از جمله سایر روش‌های سرکوب آزادی بیان در عربستان اعمال محدودیت در اخذ گذرنامه و یا لغو آنها برای کنترل رفت و آمد شهروندان به خارج از کشور، هک تلفن همراه با استفاده از نرم‌افزارهای جاسوسی و تهدید اعضای خانواده فعالان اجتماعی مقیم خارج کشور است.

کلید واژه ها: عربستان سعودی محمد بن سلمان ویکی پدیا توئیتر آمریکا


( ۱ )

نظر شما :

داور درگاه ۱۹ دی ۱۴۰۱ | ۱۲:۰۳
ویکی پدیا در اصل یک بنگاه دروغ پخش کنی است،و تمام مطالبش تحت تأثیر مافیای شوونیستها و فاشیستهاست،مخصوصا مطالب مربوط به ایران کلا کذب محض است و زیر نظر یک سری افراد سلطنت طلب پارانویید که به جز قوم پرستی و تاریخ سازی چیز دیگری بلد نیستند، مجامع علمی جهانی هیچ ارزش و اهمیتی به اطلاعات ویکی پدیا نمیدهند .چه بهتر که این بنگاه آلوده به راسیسم و دروغ برچیده شود.
بابک ۱۸ اسفند ۱۴۰۱ | ۲۰:۴۸
آقا یا خانم داور درگاه من با نظر شما درمورد ویکیپدیا موافق نیستم. امروزه در ویکیپدیا بیش از شش میلیون و ششصد هزار مقاله به زبان انگلیسی، بیش از پانزده میلیون مقاله به زبانهای دیگر غیر از فارسی و تنها نهصد و چهل و هفت هزار مقاله به زبان فارسی وجود دارد. در رده‌ی ایران و زیر رده‌های آن حدود ۹۹۲۱ مقاله به زبان فارسی وجود دارد. بنابر این نمی‌توانیم بگوییم ویکیپدیا تنها برای این ساخته شده که نویسندگانش درمورد ایران دروغ پردازی کنند. مطالب هر مقاله از ویکیپدیا به منابعی ارجاع می‌دهد. نویسندگان و ویرایشگران این سایت درصورتی که منابع یک مطلب را برای اثبات آن مطالب کافی نبینند، با افزدون علامتهای هشدار به خوانندگان اعلام می‌کنند که این بخش از مقاله معتبر یا مستند نیست. اگر اشتباهی در بخشی از یک مقاله دیده می‌شود باید منابع آن بخش را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. همچنین هر بخش از یک مقاله دارای پیوندهایی برای ویرایش آن مقاله است. اگر شما گمان می‌کنید بخشی از یک مقاله اشتباه یا دروغ است، می‌توانید در ویکیپدیا عضو شوید و مقالات مورد نظر را ویرایش کنید. درصورتی که اسناد و منابع شما برای نقض یا اثبات موضوعی کافی باشد، سردبیران ویکیپدیا مطالب آن مقاله را طبق خواسته شما تغییر خواهند داد.