اتحادیه کلافه است
شراره های تازه بحران مهاجرت در اروپا
نویسنده: شیمودا ساتوشی
دیپلماسی ایرانی: مردم خاورمیانه و آفریقا که به علت بحران جهانی مواد غذایی و افزایش قیمت کالا در تنگنا قرار دارند، یکی پس از دیگری با عبور از مرزها خود را به اتحادیه اروپا می رسانند و به این ترتیب اتحادیه اروپا بار دیگر با هجوم گسترده مهاجران خارجی رو به رو شده است.
شمار افرادی که سال جاری به صورت غیر قانونی به اتحادیه اروپا مهاجرت کردند، در مقایسه با سال گذشته حدود 1.8 برابر افزایش یافته است. اتحادیه اروپا در حال حاضر حدود پنج میلیون پناهنده اوکراینی دارد که حتی محافظت موقت از آنان هم بار سنگینی به این اتحادیه تحمیل می کند. بنابراین با توجه به کمبود گاز، تورم و همچنین هجوم مهاجران به اتحادیه اروپا به نظر می رسد که این اتحادیه مشکلات زیادی را در فصل زمستان پیش رو خواهد داشت.
اواسط ماه نوامبر یک قایق نجات غیرنظامی حامل 234 سرنشین به بندر تولون در جنوب فرانسه رسید. دولت ملونی ایتالیا از پذیرش آنان امتناع ورزید و سرنشینان قایق پس از اینکه نزدیک به سه هفته در دریای مدیترانه منتظر پذیرش بودند، در نهایت مجبور شدند تغییر مسیر دهند. جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا در انتخابات عمومی این کشور در ماه سپتامبر قول داده است که جلوی مهاجران غیر قانونی را بگیرد. بر اساس گزارش های محلی، فرانسه به شدت از واکنش ایتالیا که «تصمیمی یک جانبه و مغایر با حسن نیت» بوده، انتقاد کرده است. بسیاری از مهاجران غیر قانونی که وارد ایتالیا می شوند برای پیدا کردن کار به سمت شمال می روند ولی فرانسه در اقدامی تلافی جویانه کنترل مرزی بین این کشور و ایتالیا را تشدید کرده و مانع ورود مهاجران از ایتالیا شده است.
چهار کشور مدیترانه ای ایتالیا، یونان، قبرس و مالت با انتشار بیانیه ای و با اشاره به اینکه: «کشورهای واقع در ابتدای مسیر ورودی افراد مهاجر، همیشه زیر بار و فشار هجوم مهاجران قرار دارند» از وضعیت موجود ابراز نارضایی کردند. 18 کشور بزرگ اتحادیه اروپا از جمله فرانسه، ایتالیا و آلمان به تازگی با ساز و کاری به نام «مکانیسم همبستگی» برای پذیرش مهاجران به توافق رسیدند. اما از آنجا که اختلافات میان کشورها بر اثر هجوم مهاجران افزایش یافته به نظر می رسد این توافق در حال فروپاشی است.
ورود افرد از اروپای شرقی و دیگر مناطق به اتحادیه اروپا برای رسیدن به انگلیس به عنوان «یک کشور سود آور» پایانی ندارد. ماه نوامبر بریتانیا قرارداد جدید با فرانسه امضا کرد که در ازای افزایش امنیت ساحلی و نظارت هواپیماهای بدون سرنشین برای جلوگیری از مهاجرت غیر قانونی، سالانه شصت و سه میلیون پوند به فرانسه پرداخت کند.
بر اساس آمار سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) حدود سه هزار و دویست مهاجری که در سال گذشته عازم اروپا شدند، در مسیرهای خطرناک جان خود را از دست دادند یا ناپدید شدند. این در حالی است که در سال جاری حدود دو هزار و چهارصد نفر جان خود را از دست دادند. شمار افرادی که برای دستیابی به یک زندگی آزاد و مرفه سعی دارند بدون توجه به خطرات احتمالی به اروپا مهاجرت کنند، پایانی ندارد.
ساتوکو هوری، دانشیار دانشگاه بین المللی آکیتای ژاپن، در همین زمینه خاطرنشان کرد: «اتحادیه اروپا در گذشته در برابر هجوم مهاجران تحمل بیشتری نشان می داد ولی به تازگی سیاست های اتحادیه اروپا درباره مهاجران خارجی تغییر و رویکرد سفت و سختی را اتخاذ کرده است. هم اکنون در اتحادیه اروپا رویکردی دایر بر پذیرش مهاجران متخصص و اخراج مهاجران غیرقانونی در حال ظهور است.»
منبع: نیکی / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :