جهش در روابط ایران و تاجیکستان آغاز می شود
سفر امام علی رحمان به تهران برای احیای دوستی
نویسنده: ویکتوریا پانفیلووا
دیپلماسی ایرانی: امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان، برای سفر دو روزه ای عازم تهران شد. روسای جمهوری ایران و تاجیکستان اجرای نقشه راه در راستای همکاری اقتصادی و همچنین، مسائل امنیتی در رابطه با اوضاع جاری در افغانستان را بحث و بررسی کردند. هیات دولت تاجیکستان متشکل از وزیر اقتصاد، وزیر انرژی و وزیر حمل و نقل بود. در دوشنبه، انتظار دارند که میلیون ها دلار از سرمایه های ایران را به وطن وارد کنند.
حسین امیر عبدالهیان، وزیر امور خارجه ایران ضمن بررسی جزئیات سفر رئیس جمهوری تاجیکستان، ابراز امیدواری کرد که اشتراک زبانی، تاریخی، فرهنگی و تمدنی ایران و تاجیکستان توسعه روابط دو کشور در سطح بالا را به همراه داشته باشد. احتمال دارد که طرفین موضوع لغو رژیم ویزا را نیز مطرح کنند.
روابط ایران و تاجیکستان به خاطر سفر محدین کبیری به تهران و دیدارش با مقامات ارشد وقت ایران خدشه دار شده بود. در دوشنبه، این اقدام به عنوان حمایت از مخالفان تلقی شد و تهران را به دست داشتن در کودتای کبیری متهم کرده بودند. در پاسخ، تهران خواهان بازگرداندن دارایی های بابک زنجانی در تاجیکستان به کشور شده بود. در جریان تحقیقات مشخص شد که بابک زنجانی 2.4 میلیارد دلار در حساب بانکی اش در تاجیکستان دارایی دارد. دوشنبه این موضوع را رد کرده و اموال بابک زنجانی را بین شرکت های داخلی تقسیم کرده بود.
با به قدرت رسیدن سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری جدید در ایران، تهران و دوشنبه روابط خود را از صفر آغاز کردند و بنا را بر گسترش فوری و همه جانبه روابط گذاشتند. در سال 2021، حجم مبادلات تجاری میان دو کشور به 121 میلیون دلار رسید که دو برابر سال 2020 میلادی بود. ایجاد سرمایه گذاری های مشترک در مناطق آزاد اقتصادی نیز در حال بررسی است.
در اواسط ماه مه، نخستین کارخانه مشترک تولید هواپیماهای بدون سرنشین ابابیل 2 آغاز به کار کرد. این نقطه عطفی در همکاری نظامی دو کشور بشمار می رود. دولت دوشنبه معتقد است که تهدید اصلی برای این کشور از جانب افغانستان است. کارشناسان معتقدند، ایران که مواضع قوی در افغانستان دارد، می تواند به بهبود اوضاع افغانستان کمک کند. تهران بر خلاف دوشنبه، موفق به همکاری با طالبان شده است.
در این میان تاجیکستان می تواند، به ادغام ایران با سازمان های مختلف منطقه ای و بین المللی کمک کند. تاجیکستان همچنین می تواند محرکی برای همکاری نزدیک تر میان ایران و کشورهای آسیای مرکزی باشد.
منبع: نزاویسیمایا گازتا (روسیه) / تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :