پیشنهاد نشدنی واشنگتن به بیروت
ایران و امریکا برای ربودن دل لبنانی ها رقابت می کنند
نویسنده: سامی موباید
دیپلماسی ایرانی: کمتر از دو هفته پس از اعلام خبر انتقال یک کشتی حامل سوخت از ایران به سوی لبنان، از سوی سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان، آمریکا اعلام کرد که این کشور نیز بسیار علاقمند است که به حل بحران برق لبنان کمک کند. هم آمریکا و هم ایران برای ربودن قلب ها در لبنان رقابت می کنند.
وزارت نیروی لبنان هیچ پولی ندارد و قطعی های برق بیش از 22 ساعت عادی شده است. این کشور پیش از این نیز با کمبود ارز خارجی روبه رو بود و پول ملی آن بیش از 90 درصد ارزش خود را از دست داده است.
سخنان نصرالله سفیر آمریکا در بیروت را بر آن داشت که به میشل عون، رئیس جمهوری لبنان اعلام کند که آمریکا تحریم های صادرات گاز به لبنان از طریق خط لوله گاز عربی را برداشته است. این خط لوله گاز را از مسیر اردن و سوریه از مصر به لبنان منتقل می کند.
بنا بر اعلام ریاست جمهوری لبنان، گفت وگوهایی با بانک جهانی، در جریان است که می تواند بودجه تعمیر خطوط انتقال و خطوط لوله گاز را تأمین کند. با این وجود در این زمینه موانعی وجود دارد که به دو مانع از مهمترین آنها می توان در زیر اشاره کرد:
مانع 1: دولت لبنان، موانعی برای تأمین بودجه وجود دارد. یکی این است که لبنان در حال حاضر کابینه ای رسمی برای مذاکره و توافق با بانک جهانی ندارد. مذاکرات انجام شده با صندوق بین المللی پول برای تأمین وام 9 تا 10 میلیارد دلاری به علت مسائل قانونی در حالت تعلیق مانده و وام 11 میلیارد دلاری دیگری نیز به اصلاحات سیاسی و اداری موکول شده است که رهبران سیاسی لبنان قادر به انجام آنها نیستند.
مانع 2: سوریه، در نتیجه تحریم های سوریه، خط لوله عربی از زمان شروع جنگ سوریه در سال 2011 قطع شده است. از سوی دیگر لبنان هیچ پولی برای پرداخت بهای سوخت وارداتی ندارد و قاچاق سوخت از سوریه به علت کمبودهایی در سوریه متوقف شده است. در نتیجه تأمین سوخت ژنراتورها امکان پذیر نیست.
بر اساس توافق اصلی، سوریه باید هزینه انتقال را دریافت کند؛ اما سوری ها امیدوارند که به جای پول، بخشی از این گاز را برای حل مشکل برق خود دریافت کنند؛ اما این کار به صدور معافیت هایی از سوی دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده مستلزم است.
در ژوییه گذشته، توافقی میان روسیه و آمریکا بازنویسی شد که بر اساس آن معافیت هایی برای بازسازی زودهنگام سوریه صادر شد که حوزه های «آب، بهداشت، درمان، آموزش و مسکن» را در بر می گرفت و برق در میان آنها نبود.
به گفته تحلیلگران، مسائلی با ماهیت سیاسی در ارتباط با تحریم سوریه و تمایل سوریه به پاسخ مساعد و مسائلی با ماهیت فنی در ارتباط با خط لوله عربی در سوریه و توانایی انتقال گاز مصر به اردن وجود دارد.
منبع: گالف نیوز / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :