رمز و رازهای برنامه کمتر شناخته شده «اسپاراتان»
اصرار کنگره بر دانستن هزینه های پنتاگون برای بازدارندگی ایران
دیپلماسی ایرانی: قانونگذاران در ایالات متحده خواستار گزارش وزارت دفاع پیرامون نسخه ای از قانون مجوز دفاع ملی سال 2021 برسر هزینه های نظامی مقابله با جاه طلبی های ایران هستند.
پیش نویس قانون از علاقه ویژه کمیته خدمات مسلح مجلس درباره یک برنامه کمتر شناخته شده با نام سپر اسپاراتان پرده بر می دارد. گروه رزمی سپر اسپاراتان در سال 2012 برای جبران خروج نیروهای ایالات متحده از عراق تاسیس شد. این پروژه روابط نظامی واشنگتن در سرتاسر منطقه خلیج فارس، آسیای مرکزی، از مصر تا عمان و قزاقستان را شکل می دهد. بیش از 10 هزار پروژه مشترک نیز یک پلتفرم لجستیکی را برای واشنگتن فراهم می آورند تا بر حسب نیاز، نیروهای رزمی را در درون منطقه مدیریت کند.
ژنرال جفری ون که عملیات خود را از کویت رهبری می کند، می گوید: «ایرانی ها باید بدانند که ما خطوط قرمزی داریم که نمی خواهیم از آنها تخطی شود. اگر چنین اتفاقی بیفتد ما می توانیم برای بازدارندگی نیروها را به منطقه بازگردانیم.»
رهبری سنتکام احتمالا به استقرار نیروهایش در خاورمیانه ادامه می دهد. ژنرال مک کنزی، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده معتقد است که ایران همچنان در جستجوی استفاده از خلاء قدرت در منطقه و بیرون رفتن نیروهای آمریکایی است.
آموزش در سپر اسپاراتان در 17 کشور از 20 کشور خاورمیانه صورت می گیرد. هم اکنون نیروهای رزمی آمریکا تحت مجوز سال 2001 برای استفاده از نیروی نظامی، در یمن و سوریه مستقر شده اند. تنها کشور باقی مانده، ایران است. مقامات ارشد ایالات متحده می گویند عملیات به گونه ای طراحی شده تا مسیر خود را ادامه دهد.
اعضای کنگره می خواهند بدانند که اجرای چنین عملیاتی چقدر هزینه دارد. اهداف پروژه سپر اسپاراتان چیست و با چه احتمالی قابل دستیابی است.
ژنرال جفری ون می گوید اگر چه ایران حضور نظامی ایالات متحده در خاورمیانه را به چالش می کشد اما از هزینه های رویارویی با ایالات متحده نیز آگاه است. با توجه به تحریکات اخیر تهران، رویکرد دولت دونالد ترامپ به شکل قابل ملاحظه ای بر ایران در منطقه متمرکز شده است.
با توجه به ترور فرمانده قدس سپاه در سال گذشته و تنش بین ایران و ایالات متحده، مایکل گرت که سال گذشته نیروهای مرکزی ایالات متحده را رهبری می کرد معتقد است که سال گذشته سپر اسپاراتان نقش اصلی در تلاش های دولت ترامپ در کاهش تنش ها را بر عهده داشت. او می گوید: «وجود یک رابطه متقابل نظامی در محل بسیار مهم است.»
پرسش هایی درباره آینده سپر اسپارتان و نفوذ ایالات متحده در منطقه با توجه به موقعیت و بودجه فعلی آمریکا مطرح می شود. این پروژه از بودجه عملیات اضطراری خارج از کشور استفاده می کند. این برنامه همچنین از بودجه پایه پنتاگون نیز بهره می برد.
چنان که مارک اسپر، وزیر دفاع در جستجوی بودجه برای مقابله با نفوذ چین و روسیه است، سنتکام در موقعیت دشواری برای توجیه هزینه های سپر اسپارتان قرار دارد. آنتونی کوردیزمن، یکی از استراتژیست های آمریکایی نیز در این باره می گوید که افزایش بودجه سپر اسپاراتان در حالی که هیچ شریک باثباتی در خاورمیانه نداریم راه مناسبی برای مقابله با روسیه و چین نیست.
ژنرال جفری ون می گوید که همواره بازیگران شومی در منطقه جنوب غرب آسیا حضور خواهند داشت. اگر ما آنجا نباشیم، روسیه و چین جای ما را خواهند گرفت.
منبع: المانیتور / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :