نگرانی غرب و کشورهای عربی از خیز بلند تهران برای تقویت توانایی نظامی خود
با لغو تحریم های تسلیحاتی ایران چه سلاح هایی می تواند بخرد
نویسنده: توماس هاردینگ
دیپلماسی ایرانی: کارشناسان برجسته مسائل دفاعی می گویند در صورت لغو تحریم های تسلیحاتی ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل در ماه اکتبر، این کشور زرادخانه نظامی خود را به میزان چشمگیری تقویت خواهد کرد. احتمال می رود به استثنای جنگ افزارهای پیشرفته آمریکایی، ایران به خرید روزآمدترین سازوبرگ نظامی از چین و روسیه مبادرت کند.
به گفته تحلیگران موسسه بین المللی مطلعات راهبردی، ایران ممکن است با ایجاد رقابت بین چین و روسیه از این دو کشور سلاح های پیشرفته با تخفیف فراوان خریداری کند.
دولت آمریکا تلاش خواهد کرد برای محروم ساختن ایران از دستیابی به جنگ افزارهای پیشرفته قطعنامه تحریم تسلیحاتی 13 ساله این کشور را در شورای امنیت تمدید کند. امریکایی ها می گویند ایران با وجود تحریم تسلیحاتی به گروه های مسلح متحد خود در یمن و سوریه، اسلحه ارسال می کند و چنانچه تحریم تسلیحاتی علیه تهران لغو شود روند تامین تسلیحانی متحدان ایران در خارج از این کشور آسان تر خواهد شد.
هنری بوید، از کارشناسان مرکز بین المللی مطالعات کاربردی در این باره می گوید: «با توجه به اینکه دشمنان ایران یعنی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، امریکا و اسرائیل ممکن است ایران را هدف حملات هوایی قرار دهند این کشور تلاش خواهد کرد تا سامانه های دفاع هوایی خود را تقویت کند.»
این احتمال وجود دارد که ایران سامانه دفاع موشکی پیشرفته اس-400 را از روسیه خریداری کند که ترکیه با وجود جنجالی که به درباره آن ایجاد شده آن را خریداری کرده است. درصورت خرید این سامانه از سوی ایران، حمله هوایی آمریکا و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به این کشور برایشان مخاطره آمیز خواهد شد. اگر خرید این سامانه برای ایران بیش از حد گران باشد در آن صورت ممکن است ایران به خرید موشک های دور برد اف دی 2000 فانگ دون از چین مبادرت کند.
ایران در ضمن ممکن است از روسیه جنگده پیشرفته سوخوی -30 و از چین جنگنده جی – 10 فایر برد یا جنگنده بمت افکن جی – اف 17 که محصول مشترک چین و پاکستان است بخرد. ایران هم اکنون زیر دریایی های ساخت روسیه در اختیار دارد اما این احتمال وجود دارد که از چین زیردریایی یوان که بی صدا ترین زیر دریایی دیزلی – برقی است خریداری کند.
اگر ایران بتواند موشک های ضد شناورهای جنگی و باری وای جی – 18 از چین یا سامانه های موشکی سیزلر از روسیه که دریا به خشکی نیز محسوب می شوند خریداری کند، دریانوردی در آب های منطقه برای دشمنان ایران در معرض تهدید قرار خواهد گرفت.
داگلاس باری از دیگر تحلیگران این مرکز می گوید، ایران در خریدهای تسلیحاتی خود تلاش خواهد کرد تا بین روسیه و چین در این زمینه رقابت شدید ایجاد کند تا بتواند جنگ افزاهای مورد نیاز خود را با کمترین قیمت ممکن بخرد. این کارشناس گفت که نیروی هوایی ایران که به شدت با کمبود بودجه روبه روست همچنان از جنگنده های اف -4 و اف -14 که بیش از چهل سال از عمرشان می گذرد استفاده می کند. خرید جنگنده های جدید توسط ایران کشورهای حوزه خلیج فارس را به شدت نگران خواهد کرد.
محدودیت بودجه نظامی ایران باعث شده است که این کشور صنایع دفاعی خود را با ساختن پهپادها، موشک های هدف یاب و قایق های گشتی تندرو تقویت کند.
هنری بوید می گوید در صورت لغو تحریم تسلیحاتی ایران، این کشور بودجه قابل ملاحظه ای برای خرید جنگ افزارهای خارجی اختصاص خواهد داد و دشمنان خود را بیش از گذشته نگران خواهد کرد.
مایکل کلارک از موسسه رویال یونایتد سرویس نیز در این باره می گوید ایران به جای خرید انبوهی از جنگ افزارها تلاش خواهد کرد که سلاح های پیشرفته خریداری کند. وی می گوید که ایران در ضمن برای دریافت هشدار سریع در زمینه حملات هوایی علیه این کشور تلاش خواهد کرد و هواپیماهای اواکس خواهد خرید و ارتباطات ماهواره ای و شناسایی و همچنین ظرفیت فضای مجازی خود را تقویت خواهد کرد.
کارشناسان موسسه بین المللی تحقیقات راهبردی می گویند با توجه محدود بودن امکانات مالی ایران، دستیابی ایران به جنگ افزارهای مورد نیاز کشور حدود دو دهه طول خواهد کشید.
منبع: نشنال / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :