دوازدهمین بخش از دهمین سال سلسله یادداشت های سرکیس نعوم
دو رازی که ممکن است مانع رسیدن دوباره ترامپ به کاخ سفید شود
دیپلماسی ایرانی: امسال دیپلماسی ایرانی دهمین سال از یادداشت های متوالی سرکیس نعوم را متفاوت از سال های گذشته منتشر می کند، چرا که امسال آگاهی بیشتری از او و دیدگاه هایش دارد. در دیداری که در تهران با او داشتم متوجه شدم که او ایران را دوست دارد، طرفدار انقلاب اسلامی است "چرا که با ظلم مخالف است" و می گوید حکومت سابق ایران را که حکومت شاهنشاهی بوده، حکومت ظالمی می دانسته که اراده ای از خود نداشته است. با سیاست های امریکا مخالف است و آن را در جهت استثمار کشورهای دیگر و تصاحب اختیار و توانایی هایشان می داند اما واقعگراست و اعتقاد دارد نمی توان امریکا را نادیده گرفت. می گوید در طول بیست سال سفر مداومی که به امریکا داشته و با مقام های مختلف فعلی و سابق امریکایی در ارتباط بوده و گفت وگو داشته است، امریکا را خوب می شناسد. امریکا را به خاطر مردمان خوبش، دنیای پیشرفته اش و زندگی مدرنش دوست دارد، اما همواره به سیاست های سلطه جویانه امریکا انتقاد داشته است. او همچنین می گوید که ارزش قلمش را بالاتر از هر چیز می داند و هرگز حاضر نیست آن را بفروشد. نعوم همچنین گفت با وجود این که می توانسته از سال ها قبل شناسنامه امریکایی بگیرد اما این کار را برای خود خفت می داند و هرگز حاضر به انجام این کار نشده است و هر دفعه مانند هر شهروند لبنانی به سفارت امریکا می رود و برای سفر به این کشور ویزا می گیرد.
سرکیس نعوم حدود دو ماه قبل از این که به امریکا برود و یادداشت های هر ساله اش را تهیه کند، در ایران بود. برای همین توانستیم امسال با او هماهنگ کنیم که بر خلاف دو سال اخیر، یادداشت هایش را به طور کامل در اختیار ما قرار دهد تا شامل محدودیت هایی که روزنامه النهار برای خوانندگانش ایجاد کرده است، نشویم. در این جا دیپلماسی ایرانی دوازدهمین بخش از سلسله یادداشت های سرکیس نعوم را منتشر می کند:
مقام سابق امریکایی که در یکی از اداره های داخلی دولت امریکا سمت مهمی داشت و در پیگیری امور جهانی بسیار فعال است و از نزدیک موضوع ایران را دنبال می کند، گفت: «رئیس جمهور ما عقل استراتژیک ندارد، و بر یک «سوپر پاور» یا ابرقدرت با «توئیت» و توئیت کردن حکومت می کند. جز سرسپردگی افراد چیزی را قبول نمی کند و اطاعت کامل قبل از شایستگی برایش مهم است، حتی اگر کسی پیشش کار کند که شایسته باشد او را طوری دوره می کند که مثل نگین انگشترش باشد و مجری دستوراتش شود. و اگر نتواند این کار را با آن فرد بکند او را وادار به استعفا می کند.»
سپس گفت: «برای این که بدانی می گویم، بعضی معاونینش و افراد خانواده اش از او خواستند موضوع شیوع بیماری کرونا را با جدیت و حکمت از همان ابتدا درمان کند. اما محل نداد تا این که گسترش بیماری او را وادرا کرد که با جدیت با آن برخورد کند. اما با این وجود، همچنان از بیماری کرونا در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری اش استفاده می کند، در هر کنفرانس مطبوعاتی درباره تحولات مبارزه با کرونا می گوید و دائما تاکید می کند که کاری که او کرده است دولت های قبل نکردند.»
بعد افزود: «جان بولتون، مشاور سابق در امور امنیت ملی که خیلی ها، هم در داخل امریکا هم خارج از آن، دوستش ندارند، روشن شد که از او و خیلی افرادی که با او کار کردند، بهتر است. وقتی که بر موضعش پافشاری کرد و نظرش مخالف نظر ترامپ شد برکنارش کرد یا او را وادار کرد که استعفا دهد. این اتفاق برای دیگران هم افتاد، قبل از بولتون معاونان رئیس جمهوری نیز همین قضیه را داشتند. البته مایک پمپئو، وزیر امور خارجه اش طوری رفتار می کند گویی که آدم اوست. مارک اسپر، وزیر دفاع، هر کس که او را می شناسد شک ندارد که آدم با کفایتی است اما ترامپ موفق شد او را مطیع خود کند. تا کی این وضعیت ادامه می یابد، نمی دانم.»
این مقام سابق امریکایی سپس گفت: «به هر حال، دو "راز" وجود دارد که در صورتی که فاش شود چه بسا او را از دور دوم ریاست جمهوری اش باز دارد. همان طور که گفتم (در شماره قبل به آن اشاره شد) این دو راز درباره اموال ترامپ و خانواده او و اماکن متعلق به او و منافع مالی و فساد اوست. افراد مطلع می گویند که ثروت او آن قدری نیست که همه جا شایع کرده است و امریکایی ها و دنیا درباره آن صحبت می کنند، همچنین روسیه و ثروتمندان روسی معامله های گوناگون بزرگی با او داشته اند. البته خیلی ها در امریکا و بسیاری هم در خارج از آن معتقدند که او 4 سال دیگر هم در کاخ سفید خواهد ماند. اما من هنوز به این باور نرسیده ام که او تضمینی برای ماندن در دوم ریاست جمهوری اش به دست آورده باشد. مشکل این است که نامزدهای ریاست جمهوری که علیه او مطرح شده اند چندان سابقه خوبی در سیاست خارجی ندارند و توجه کافی به آن نمی کنند. حملات به او بیشتر از بعد داخلی است. البته رقیب اصلی او، جو بایدن، نامزد دموکرات ها بیشتر از همه در امور داخلی و خارجی، هر دو با هم، تجربه دارد. و اگر به کاخ سفید رسید می شود با او کار کرد. آنچه ترامپ دارد و شاید نامزدهای دیگر ضد او در انتخابات ریاست جمهوری فعلی ندارند، شیوه او در مخاطب قراردادنش با مردم و فعالیت و رویارویی اش با دشمنانش است، او موفق شده همچنان پایگاه مردمی یکپارچه ای را برای خود حفظ کند، از جمله از میان «انجیلی ها». پرسیدم: ممکن نیست راهی برای پراکنده کردن آنها یا تجزیه این پایگاه یکپارچه پیدا شود؟ جواب داد: «مجله ای وابسته به آنها به او حمله کرد اما این کافی نیست.»
ادامه دارد...
ترجمه: سید علی موسوی خلخالی
نظر شما :