سنا لغو برنامه «فروش اضطراری» سلاح به ریاض را تصویب کرد

۳۰ خرداد ۱۳۹۸ | ۲۲:۵۴ کد : ۱۹۸۴۳۰۹ سرخط اخبار

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، مجلس سنای آمریکا امروز پنجشنبه (۳۰ خرداد/ ۲۰ ژوئن) طرحی را که خواستار لغو برنامه «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا برای استفاده از اختیارات ویژه جهت فروش سلاح به عربستان سعودی است را تصویب کرد. 

دولت دونالد ترامپ پیش از این با اعلام وضعیت اضطراری در قبال ایران سوم خردادماه سال جاری به‌ دلیل تنش با ایران، کمیته‌های کنگره را از قصد خود برای فروش بیش از هشت میلیارد دلار تسلیحات نظامی به عربستان سعودی، امارات و اردن مطلع کرد. 

 رئیس‌جمهور آمریکا در صورت اعلام وضعیت اضطرار ملی می‌تواند مفاد مندرج در قوانین کنترل تسلیحاتی را نادیده گرفته و بدون مجوز کنگره سلاح بفروشد. تصمیم ترامپ برای دور زدن کنگره جهت فروش سلاح به عربستان سعودی با واکنش نماینده‌های هر دو حزب کنگره رو به رو شده است. 

گروهی متشکل از دو حزب آمریکا به رهبری «رابرت منندز» و «لیندسی گراهام» ۲۲ قطعنامه در مخالفت با فروش این تسلیحات به کشورهای عربی معرفی کرده‌اند. هر کدام از این قطعنامه‌ها برای ابطال یکی از قراردادهایی است که دولت آمریکا برای فروش سلاح به عربستان سعودی بر اساس اعلام وضعیت اضطراری صادر کرده است. نمایندگان مجلس سنا بعد از چندین هفته مذاکره، موافقت کردند تنها سه رأی‌گیری برای تصویب تمامی این قطعنامه‌ها برگزار کنند. 

بر اساس یکی از قوانین کنگره آمریکا، قانونگذاران می‌توانند برای مخالفت با یک رویه جدید در دولت این کشور، از اختیار صدور «قطعنامه مخالفت» استفاده کنند. این نوع قطعنامه دولت را از اجرای رویه مورد مخالفت کنگره منع می‌کند و رئیس‌جمهور تنها در صورتی می‌تواند با آن مقابله کند که تعداد آرای مثبت به آن کمتر از دو سوم تعداد نمایندگان باشد. اگر سنای آمریکا قطعنامه‌های امروز را با بیش از ۶۰ رأی مثبت تصویب کند، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا عملا چشم‌اندازی برای وتوی آن نخواهد داشت.

در جلسه رأی‌گیری روز پنجشنبه مجلس سنای آمریکا در سه رأی‌گیری پیاپی، ۲۲ قطعنامه فروش سلاح به عربستان سعودی و کشورهای دیگر را به تصویب رساند.

پیش‌تر دو رأی‌گیری دیگر در این خصوص در سنا انجام شده بود. یکی از آن‌ها در سال ۲۰۱۶ انجام شد که تنها ۲۷ سناتور از آن حمایت کردند. بعدی در سال ۲۰۱۷ انجام شد و توانست رأی ۴۷ سناتور را کسب کند. 

اما از آن پس، با وقوع قتل فجیع «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار سعودی که به عقیده آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) مقامات ارشدی همچون «محمد بن‌سلمان» ولی‌عهد سعودی در آن نقش داشته و همچنین جنایات ائتلاف به رهبری سعودی‌ها در یمن، روابط آمریکا و عربستان‌سعودی بیش از پیش تیره شده است.

ترامپ بارها از معامله فروش تسلیحات به عربستان سعودی حمایت کرده است. او روز ۲۸ فروردین‌ماه مصوبه‌ای از کنگره آمریکا که خواستار قطع حمایت نظامی این کشور از ائتلاف تحت رهبری سعودی در جنگ علیه یمن بود را وتو کرد.  

قرارداد جدید ۸.۱ میلیارد دلاری آمریکا و عربستان‌سعودی شامل ۱۲۰ هزار موشک هدایت‌شونده، پشتیبانی برای جنگنده‌های اف-۱۵ سعودی، تعدادی خمپاره‌انداز، موشک‌های ضد تانک و مسلسل‌های کالیبر ۵۰ است.

آمریکا از زمان آغاز جنگ علیه یمن با ارائه کمک‌های اطلاعاتی و فروش تسلیحات به عربستان سعودی و امارات از ائتلاف متجاوز به یمن حمایت کرده است. 

حملات ائتلاف سعودی در یمن به نابودی زیرساخت‌های یمن و شیوع فقر، بیکاری و گسترش بیماری‌های واگیردار در این کشور فقیر عربی منجر شده است.

منابع مختلف آمار کشته‌ها در این جنگ را ده‌ها هزار نفر برآورد می‌کنند. سازمان‌های بشردوستانه گفته‌اند از زمان آغاز جنگ دست‌کم ۸۵۰۰۰ کودک از گرسنگی جان باخته‌اند و حدود ۱۴ میلیون نفر در معرض خطر قحطی قرار دارند.


( ۲ )

نظر شما :