کیک قدرت در خاورمیانه تقسیم میشود
توافق محرمانه امریکا و روسیه
دیپلماسی ایرانی: یکی از مقامات ارشد حزب بعث سوریه و از رهبران قُطری این حزب که نخواست نامش فاش شود، فاش کرد نزدیک به چهار ماه پیش رهبران روسیه و امریکا گرد هم آمدند و برای حل مشکلات منطقه با یکدیگر به چانه زنی پرداختند. به گفته این منبع آگاه در این مذاکرات دو طرف اذعان کردند که ادامه وضعیت فعلی تحولات خاورمیانه می تواند جنگ جهانی سوم یا چیزی شبیه به آن را رقم بزند که بی شک به سود هیچ کس نخواهد بود. برای همین آنها پذیرفتند که تشکیل جلسه دهند و پشت درهای بسته به بررسی اوضاع خاورمیانه و همچنین حل مشکلات آن بپردازند. به گفته این مقام آگاه این جلسات در بحبوحه حل پرونده هسته ای ایران، تشدید فعالیت های روسیه در سوریه و آغاز تلاش ها برای حل بحران سوریه، یمن، عراق و لبنان انجام شده است. اظهارات این مقام ارشد سوری زمانی بوی واقعیت به خود می گیرد که نزدیک به سه ماه پیش در رسانه ها آمد که هنری کسینجر، وزیر امور خارجه اسبق ایالات متحده امریکا به روسیه سفر کرد و پس از دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در کرملین به خبرنگاران گفت که اوضاع جهان خطرناک است و با ادامه این روند احتمال وقوع جنگ جهانی سوم دور از انتظار نیست. این مقام سوری می گوید که بعد از مذاکرات طولانی و پیچیده طرف های روسی و امریکایی که در آنها به تمامی جزئیات پرداخته شد و ساعت ها به طول انجامید نتایج ذیل به دست آمد:
یمن برای عربستان
دو طرف به توافق رسیدند که یمن تحت نفوذ عربستان قرار بگیرد و حرف آخر را در این کشور عربستانی ها بزنند. یمن حیات خلوت عربستان است و با توجه به جنگ یک ساله ای که در آن راه انداخته و هزینه های کلانی که بر سر آن کرده بدیهی است که به دنبال حفظ این کشور برای منافع خود است. البته عربستان باید برای حل مشکل یمن مصالح ایران را نیز در نظر بگیرد و برای حفظ آرامش در آن منافع حوثی ها و کشور مورد حمایت آنها یعنی ایران را نیز در نظر داشته باشد. برای همین است که اکنون شاهد اعمال آتش بس در مرزهای یمن و عربستان و آغاز مذاکرات برای تقسیم قدرت در این کشور هستیم. عربستانی ها تلاش دارند که نظر مثبت حوثی ها یا انصارالله را به سمت خود جذب کنند و با دادن امتیازاتی به آنها منافع خود را در یمن حفظ کنند. برای همین انتظار می رود ظرف روزهای آینده رفته رفته آرامش بیشتری بر یمن حاکم شود و رسما جنگ در این کشور پایان یابد.
سوریه برای روسیه
امریکایی ها پذیرفته اند که روسیه در سوریه حرف آخر را بزند. در عین حال قبول کرده اند که دیگر به فکر تجزیه سوریه نباشند و وحدت و یکپارچگی آن را به رسمیت بشناسند. به این ترتیب ایالات متحده با طرح ها و معادلات پیشنهادی روسیه در سوریه تا آن جا که به منافعش آسیب نزند همراهی خواهد کرد، دست از تلاش ها برای سرنگونی بشار اسد بر خواهد داشت و برای حل بحران سوریه از طریق راه حل سیاسی تلاش خواهد کرد. همچنین تلاش خواهد کرد تا مخالفان سوری را پای میز مذاکره بنشاند و آنها را وادار کند که با بشار اسد به توافق نهایی برسند و به بحران حاکم بر این کشور که بیش از پنج سال به طول انجامیده است، پایان دهند. در همین راستا است که شاهدیم رویکرد کشورهای اروپایی نسبت به سوریه تغییر کرده و حتی در آزادسازی تدمر از دست داعش که بخش گسترده ای از خاک سوریه را تا مرز با عراق به کنترل ارتش سوریه در آورد، به دولت سوریه تبریک گفتند و آن را پیشرفتی بزرگ توصیف کردند. بدیهی است منافع ایران نیز باید در سوریه لحاظ شود. گفته می شود تفاهم با ایران در سوریه را امریکایی ها به روس ها سپرده اند.
لبنان برای ایران
توافق شده است که ایران حرف آخر را در لبنان بزند و حزب الله دست برتر را در تمامی امور لبنان داشته باشد. امریکایی ها گفته اند که با توجه به رفع تحریم ها و توافق هسته ای و سپردن پرونده لبنان به ایران و حفظ قدرت حزب الله در این کشور امتیاز قابل توجهی به ایرانی ها داده اند. به همین دلیل است که عربستانی ها در حال خروج سرمایه ها و کاستن از نفوذ خود در لبنان هستند چرا که به این باور رسیده اند که دیگر کار آنها در این کشور تمام شده و دیگر جایی برای آنها نیست. حتی وارد کردن حزب الله در فهرست گروه های تروریستی خود و فشار به شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب برای انجام کاری مشابه نیز در همین راستا صورت گرفته تا از یک سو خشم خود را نسبت به لبنان و این که دیگر جایی در آن ندارند، نشان دهند و از سوی دیگر وانمود کنند که به طور کامل می خواهند بساط خود را از لبنان جمع کنند و ارتباط خود را با آن جا قطع کنند. در همین راستا بود که عربستان کمک مالی – نظامی 4 میلیارد دلاری خود به لبنان را نیز لغو کرد.
عراق برای امریکا
امریکایی ها تصمیم گرفته اند دوباره به عرصه سیاسی و نظامی و امنیتی عراق بازگردند. در حالی که در رسانه ها گفته می شود نیروهای امریکایی در عراق که به اسم مستشاران نظامی وارد این کشور شده اند 3500 نفر است افراد آگاه به دیپلماسی ایرانی گفتند که این رقم در حال حاضر شش هزار نفر است در حالی که امریکایی ها نمی خواهند این رقم در رسانه ها بازتاب داشته باشد. به این ترتیب امریکایی ها در حال بازگرداندن چهره های لیبرال نزدیک به خود به عراق هستند. عماد الخرسان، چهره های نزدیک به پنتاگون که ارتباطات تنگاتنگی با امریکایی ها دارد به عراق بازگشته و هفته گذشته در نجف اشرف به بیوت مراجع رفته است. امریکایی ها همچنین در حال مذاکره با لیث کبه و دیگر چهره های نزدیک به خود هستند تا آنها را نیز به عراق بازگردانند. همچنین گفته می شود دولت تکنوکراتی که حیدر العبادی اخیرا به پارلمان معرفی کرده بیش از همه مورد تایید امریکایی ها و انتخاب شده از میان افراد نزدیک به آنها است. علی علاوی که در دوران مالکی از عراق به امریکا رفت نیز دوباره به عراق بازگشته و در حال حاضر در دولت کتونوکرات معرفی شده عبادی به پارلمان عراق به عنوان وزیر دارایی انتخاب شده است. همچنین امریکایی ها تاکید کرده اند که باید یکپارچگی عراق حفظ شود و دیگر به هیچ وجه به فکر تجزیه آن نیستند. در همین راستا برخوردهای جدی با استقلال طلبی کردها شده تا آن جا که باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا با سفر مسعود بارزانی به ایالات متحده مخالفت کرده و بسیاری از مقامات امریکایی نیز تماس های مقام کرد را بی پاسخ گذاشته اند. با این حال امریکایی ها گفته اند در عراق قدرت دوم را بعد از خود ایران می دانند و قطعا تلاش می کنند در تمامی امور خود را با ایران و منافع آن تنظیم کنند.
سر بی کلاه ترکیه
در این میان ترکیه هیچ منفعتی از کیک خاورمیانه نبرده است. مساله ای که با برخوردهای سرد مقامات امریکایی از جمله باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه بیش از پیش خود را نشان داده است. ترک ها به طور غیر مستقیم اذعان دارند که در تعاملات منطقه ای و بین المللی خود شکست خورده اند. این که احمد داوود اوغلو، نخست وزیر ترکیه می گوید که اگر در سوریه تنها بمانیم هم از مواضع خود عقب نمی نشینیم به طور غیر مستقیم اعتراف به شکست ترکیه در پیشبرد اهدافش در سوریه است. اکنون ترک ها بر خلاف پیش بینی شان بحران به داخل خاک کشورشان کشیده شده و مناطق جنوبی کشورشان به دلیل جنگی که با کردها به راه انداخته اند کاملا ناامن شده است. حتی لشکرکشی ترکیه به شمال عراق و خصومت ورزی شان با کردهای سوریه نیز نتوانسته دستاوردی برای آنها به ارمغان آورد.
ایران و بشار اسد مخالف این توافقات
این مقام عالی رتبه سوری تاکید می کند که ایران با این شیوه تقسیم بندی منطقه از سوی امریکا و روسیه و توافقات صورت گرفته میان آنها موافق نیست. ایرانی ها می گویند که نباید روسیه و امریکا که خارج از منطقه هستند برای آن تصمیم بگیرند. با این وجود روشن است که ایران در سوریه و عراق و یمن به عنوان قدرت دوم تاثیرگذار به رسمیت شناخته شده و در لبنان نیز حرف اول را می زند.
نظر شما :