کردها به پافشاری‌های رئیس اقلیم معترض هستند

مسعود بارزانی در رویای رسیدن به پادشاهی

۲۷ خرداد ۱۳۹۴ | ۱۶:۳۰ کد : ۱۹۴۸۸۵۷ اخبار اصلی خاورمیانه
به اعتقاد احزاب مخالف تمدید دوران ریاست بارزانی بر اقلیم او می‌خواهد عملا اقلیم کردستان را به یک منطقه پادشاهی تبدیل کند که دیگر رئیس اقلیم نیاز به دریافت تایید اعضای پارلمان نداشتبه باشد.
مسعود بارزانی در رویای رسیدن به پادشاهی

دیپلماسی ایرانی: در حالی بر اساس قانون اساسی اقلیم کردستان عراق ریاست اقلیم محدود به دو دوره چهار ساله است، به نظر می رسد مسعود بارزانی، رئیس اقلیم تمایل چندانی به واگذاری قدرت و کنار رفتن از کرسی ریاست اقلیم ندارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پانوراما میدل ایست، پیش از این افراد نزدیک به اقلیم کردستان می گفتند سفر اخیر مسعود بارزانی به ایالات متحده امریکا در کنار مسائل دیگر بر راضی کردن امریکایی ها بر قبول دوباره ریاست او بر اقلیم کردستان نیز متمرکز بوده است. خبری که با توجه به رسانه ای شدن آن تا کنون با هیچ واکنشی از سوی ریاست اقلیم مواجه نشده است.

بر اساس قانون اساسی اقلیم کردستان رئیس اقلیم با تایید پارلمان تنها برای دو دوره متوالی می تواند رئیس اقلیم شود. اما مسعود بارزانی دو دوره ریاست خود را پشت سر گذرانده و علاوه بر آن با موافقت حزب دموکراتیک کردستان و اتحاد میهنی کردستان عراق دو سال اضافی رئیس اقلیم ماند و به این ترتیب دوره 10 ساله او در ماه ژوئیه به پایان می رسد. اما به گفته منابع آگاه مسعود بارزانی تمایل چندانی به ترک کرسی ریاست اقلیم ندارد. برخی اعضای حزب دموکراتیک کردستان در عراق از جمله فاضل میرانی، دبیر دفتر سیاسی این حزب می گویند که کسب تایید دیگر احزاب و تشکیلات سیاسی برای این که مسعود بارزانی بار دیگر رئیس اقلیم شود بسیار سخت است برای این که آنها می گویند که این بدان معنا است که مسعود بارزانی برای ابد در کرسی ریاست باقی بماند. به اعتقاد آنها چنین کاری عملا اقلیم کردستان را به یک منطقه پادشاهی تبدیل می کند که دیگر رئیس اقلیم نیاز به دریافت تایید اعضای پارلمان ندارد یا دیگر نیازی به کسب مشروعیت خود از سوی مجلس احساس نمی کند.

بارزترین مخالفان مسعود بارزانی اتحاد میهنی کردستان به ریاست جلال طالبانی، رئیس جمهوری سابق عراق و جنبش تغییر کردی موسوم به کوران هستند و می گویند مسعود بارزانی باید همانند طالبانی که بعد از دو دوره انتخاب شدن به سمت ریاست جمهوری از این سمت کنار رفت، او نیز از این سمت کنار برود. علی رغم این که جلال طالبانی نیز به دلیل بیماری مجبور به ترک کرسی ریاست جمهوری شد اما یاران او در حزب اتحاد میهنی می گویند که وی اگر هم بیمار نبود از این سمت کنار می رفت تا الگویی برای دیگران شود که کرسی ریاست را دستاویزی برای حفظ خود در قدرت نبینند. علاوه بر آن آنها می گویند همان طور که در ابتدای سال های سقوط صدام حسین و رژیم بعثی در عراق میان مسعود بارزانی و جلال طالبانی برای تصاحب دو سمت ریاست جمهوری و ریاست اقلیم کردستان توافق شد اکنون نیز وقت آن است که در نبود جلال طالبانی مسعود بارزانی نیز این سمت را واگذار کند.

در عین حال بسیاری از معترضان به بارزانی به دلیل حفظ کرسی ریاست اقلیم توسط او می گویند که وی تمایل بسیاری دارد نظام حکومتی را از جمهوری به پارلمانی تغییر دهد و در آخر قانون اساسی جدیدی را برای منطقه اقلیم کردستان وضع کند که حکومت اقلیم شباهت بسیاری به حکومت های پادشاهی پیدا کند.

در همین رابطه حزب کارگران کردستان نیز در روزهای اخیر انتقادهای تندی را متوجه بارزانی کرده و او را متهم به برقراری روابط سری با ترکیه کرده است. آنها می گویند هدف بارزانی از این کار حفظ حمایت ترکیه برای تمدید حکومت خود در برابر خلع سلاح حزب کارگران کردستان است.

این در حالی است که بسیاری از ناظران می گویند با توجه به انتصاب هایی که مسعود بارزانی در اقلیم کردستان انجام داده و پسر و برادرزاده و خویشاوندانش را در پست های حساس گمارده بعید است که وی حاضر باشد به این راحتی ها از سمت خود کناره گیری کند و ریاست اقلیم را به فرد دیگری واگذارد. مگر این که بپذیرد امتیازهای کلانی در مقابل این کناره گیری بگیرد که معلوم نیست این امتیازها چه می توانند باشند؟

 

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: مسعود بارزانی اقلیم کردستان جلال طالبانی


نظر شما :