پیام سوزان رایس به لابی اسرائیلی

مخالفت با غنی‌سازی اورانیوم ایده‌آلی دست‌نیافتنی است

حتی نزدیکترین شرکای ما در 1+5 موافق رد کامل توانایی ایران در روند دستیابی به انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز نیستند و از این مسئله حمایت نمی‌کنند.
مخالفت با غنی‌سازی اورانیوم ایده‌آلی دست‌نیافتنی است

نویسنده: جان هادسون

دیپلماسی ایرانی: سوزان رایس مشاور امنیت ملی کاخ سفید شامگاه دوشنبه از تلاش های دیپلماتیک در راستای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای دفاع کرد که این مسئله خوشایند شمار زیادی از شرکت کنندگان در این جلسه سخنرانی نبود؛ حدود 16 هزار نفر برای شرکت در جلسه سالانه موسسه آیپک، بزرگترین سازمانی لابی کننده اسرائیل در آمریکا، به واشنگتن سفر کردند.

رایس در سخنرانی خود در کنفرانس سیاستگذاری آیپک، تلاش ها برای بررسی و تصویب لایحه اعمال تحریم های جدید علیه ایران را آشکارا رد کرد. کاخ سفید در پی نگرانی از تاثیرات منفی اقدامات کنگره بر گفتگوهای هسته ای میان ایران و شش قدرت جهانی، تهدید کرد هر گونه لایحه تحریم علیه ایران را در مدت زمان گفتگوها، وتو خواهد کرد. در این حال رایس اقداماتی همچون تلاش برای تصویب لایحه جدید اعمال تحریم علیه تهران و بازداشتن ایران از هر گونه فعالیت در زمینه غنی سازی اورانیوم در خاک این کشور را «غیرواقع گرایانه و دست نیافتنی» توصیف کرد.

رایس گفت: «نمی توانیم اجازه دهیم یک ایده آل دست نیافتنی، در روند دستیابی به توافقی خوب، اختلال ایجاد کند. حتی نزدیکترین شرکای ما در 1+5 موافق رد کامل توانایی ایران در روند دستیابی به انرژی هسته ای صلح آمیز نیستند و از این مسئله حمایت نمی کنند.»

اظهارت رایس در سخنرانی در آیپک را می توان نشانه ای آشکار از اختلاف نظرها میان قدرت های جهانی و دشمنان گفتگو با ایران که در حقیقت همان طرفداران اسرائیل در داخل و خارج از کنگره هستند، دانست. در شرایط کنونی مذاکره کنندگان 1+5 بر سر اعمال محدودیت بر برنامه هسته ای ایران در مقابل تسهیل تحریم های اقتصادی اعمال شده علیه این کشور، گفتگو می کنند.

با توجه به برنامه سخنرانی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در جلسه مشترک کنگره، سخنرانی مشاور امنیت ملی کاخ سفید اولین نشانه از درگیری های قابل پیش بینی در چند روز آینده محسوب می شود.

زمانی که رایس در میانه سخنان خود اعلام کرد «برخی بر این عقیده اند که اعمال تحریم های جدید واجب و ضروری است»، شرکت کنندگان وی را تشویق کردند؛ این اقدام طرفداران اسرائیل در جلسه سخنرانی اختلاف نظر شدید آنها را با ارزیابی های دولت اوباما نشان داد. کاخ سفید معتقد است اعمال تحریم های جدید علیه ایران به پایان گفتگوها منجر خواهد شد و با چنین اقدامی حتی امکان کاهش حمایت های بین المللی از تحریم های اعمال شده علیه ایران وجود دارد و از سوی دیگر، همگان واشنگتن را در پی در نظر نگرفتن فرصتی برای دیپلماسی، مقصر خواهند دانست.

در زمان اظهارات رایس در دفاع از دیپلماسی در مقابله با مسئله هسته ای ایران، شرکت کنندگان در جلسه سخنرانی سکوت کامل داشتند و تنها در چند مورد و در زمان اشاره رایس به حمایت ها از اسرائیل در سازمان ملل متحد، جمعیت حاضر وی را تشویق کردند.

در مقابل رایس، جمعیت شرکت کننده از سخنرانی باب منندز سناتور دموکرات از ایالت نیوجرسی استقبال بیشتری کردند. منندز در این سخنرانی به اختلاف نظر خود با کاخ سفید بر سر پیشبرد لایحه تحریم ها علیه ایران اشاره کرد. وی تصریح کرد زمانی که مسئله روابط اسرائیل و آمریکا مطرح باشد، در مقابل هیچ کسی سر تسلیم فرود نخواهد آورد. منندز که از اعضای کمیته روابط خارجی سنا است، بیش از هر سناتور دموکرات دیگری از گروه های حامی اسرائیل بودجه دریافت کرده است.

پس از جلسه آیپک، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در جلسه مشترک کنگره سخنرانی خواهد کرد. در این حال، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه در مصاحبه با رویترز از نتانیاهو در پی اعتراض وی به گفتگوها با ایران انتقاد کرد.

اوباما با اشاره به انتقادهای نتانیاهو به توافق اولیه حاصل شده در نوامبر 2013 تصریح کرد: «نخست وزیر اسرائیل در آن زمان نیز ادعاهای زیادی در مورد توافقنامه داشت؛ وی توافقنامه حاصله را فاجعه آمیز توصیف کرد و گفت ایران به تعهدات خود بر مبنای توافق اولیه عمل نخواهد کرد. اما همه این ادعاها اشتباه از آب درآمدند.»

نتانیاهو قصد دارد اعتراض خود را به توافق هسته ای 1+5 با ایران آشکارا اعلام کند و این مسئله مقامات آمریکا را نگران کرده است. جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه به طور جدی در مورد افشای جزئیات حساس مذاکرات کنونی هشدار داد؛ هشداری که مخاطب آن به وضوح نخست وزیر اسرائیل بود.

کری گفت: «گزارش ها در مورد انتشار عمومی جزئیات مذاکرات به طور انتخابی و در روزهای آتی، ما را نگران کرده است. به وضوح می گویم چنین اقدامی دستیابی به هدف مشترک حصول توافقی خوب را دشوار می سازد. ما به طور قطع به امنیت اسرائیل اهمیت می دهیم؛ اما امنیت کشورهای منطقه خاورمیانه و همچنین امنیت آمریکا برای ما حائز اهمیت است.»

منبع: فارن پالسی / مترجم: طلا تسلیمی

کلید واژه ها: سخنراني نتانياهو در كنگره آیپک کنگره نتانیاهو سوزان رایس


نظر شما :