العرب:
سعود الفیصل در وین به جان کری چه گفت؟
دیپلماسی ایرانی: کشورهای عربی خاورمیانه همانند جامعه جهانی منتظر نتایج مذاکرات حساس و جدی ایران با 1+5 در وین هستند. مذاکراتی که ضرب الاجل آن امروز، دوشنبه، 24 نوامبر به پایان می رسد. با وجود این که گفته می شود شکاف میان دو جبهه ایرانی و طرف مذاکره کننده غربی بسیار بالا است، نتایج مذاکرات هر چه باشد برای کشورهای منطقه از اهمیت به سزایی برخوردار است. حتی اگر آن طور که گفته می شود، مذاکرات هسته ای میان دو طرف یک سال دیگر تمدید شود، نگرانی ها نسبت به نتایج آن همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند. چرا که اعراب از این می ترسند که عدم رسیدن به نتیجه نهایی بر دیگر پرونده های منطقه ای که عموما خود آنها درگیرشان هستند، تاثیر بگذارد.
یک منبع دیپلماتیک ایرانی در وین به خبرگزاری فرانسه گفت که کشورش قصد دارد مذاکرات را برای شش ماه یا یک سال دیگر تمدید کند. مساله ای که کشورهای عربی آن را ادامه نگرانی ها نسبت به نتایج مذاکرات ایران با 1+5 می دانند.
وی که نخواست نامش فاش شود گفت که تمدید مذاکرات با هدف جلوگیری از شکست مذاکرات و مطابق با شرایط توافق نامه ژنو در ماه نوامبر خواهد بود.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، در حالی که پس از 10 سال مذاکره همه چیز منوط به نتایج گفت وگوهای دو طرف ایرانی و 1+5 در ساعات آینده خواهد بود، روز گذشته جمعی از ایرانی ها در برابر تاسیسات هسته ای تهران تحت تدابیر شدید امنیتی تظاهرات کردند تا بر حق مسلم هسته ای کشورشان تاکید کنند.
در مقابل قدرت های بزرگ طرف مذاکره با ایران فشار می آورند که ایران به توافقی تن دهد که در آن جایی برای آن دسته از تاسیسات هسته ای که ممکن است برای ساخت بمب هسته ای به کار برده شود، وجود نداشته باشد. جان کری، وزیر امور خارجه امریکا روز شنبه گفته بود که شکاف های عمیقی میان ایران با 1+5 وجود دارد.
از سوی دیگر شب گذشته جان کری، وزیر امور خارجه امریکا در فرودگاه وین و در داخل هواپیمای اختصاصی سعود الفیصل با وی گفت وگو کرد و او را در جریان جزئیات مذاکرات ایران با 1+5 قرار داد. به گفته منابع آگاه کری جزئیات مفصلی از مذاکرات وین در اختیار سعود الفیصل گذاشته است. سعود الفیصل در این دیدار به اطلاع همتای امریکایی خود رسانده است که توافق نهایی با ایران در مقام اول اهمیت بسیاری برای کشورهای عربی حوزه خلیج فارس دارد.
کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس بر این اعتقادند که اجازه دادن به ایران برای برخورداری از پژوهش و ادامه فعالیت های هسته ای اش سبب افزایش بی ثباتی در منطقه خواهد شد و کشورهای خاورمیانه را مجبور خواهد کرد که وارد رقابت تسلیحات هسته ای در منطقه شوند تا از رقابت با ایران هسته ای عقب نمانند.
این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران عرب بر این اعتقادند که شکست مذاکرات هسته ای نیز باعث افزایش تنش در خاورمیانه خواهد شد و خاورمیانه را به اجبار در برابر پلیسی جدید به اسم ایران قرار خواهد داد. ایرانی که حامی نخست حکومت بشار اسد در سوریه است و حزب الله را در لبنان دارد و در حال حاضر نیز می رود یمن را به قبضه خود در آورد.
دیپلمات های غربی همچنان معتقدند که رسیدن به توافق نهایی با ایران ممکن است و تنها نیاز به چند هفته فرصت بیشتر برای جمع بندی مذاکرات و چگونگی اجرای توافقات دارد. مساله ای که به تنهایی می تواند بر پیچیدگی مذاکرات فعلی بیفزاید. آنها تاکید دارند که اگر مشکل ناگهانی پیش نیاید و همه چیز به هم نریزد مذاکرات در آخر به توافق نهایی ختم خواهد شد.
از سوی دیگر العرب می نویسد که تلاش محافظه کاران و تندروها در ایران برای به چالش کشیدن توافق نهایی ایران با غرب بر سر برنامه هسته ای اش سبب نگرانی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی شده چرا که آنها از این می ترسند که در کنار پرونده هسته ای دیگر پرونده های منطقه نیز پیچیده تر شوند.
به نظر می رسد کشورهای عربی نیز بی میل نیستند که مذاکرات هسته ای ایران با 1+5 به نتیجه برسد مشروط بر این که در این مذاکرات منافع آنها نیز در نظر گرفته شود از جمله آن طور که وزیر امور خارجه امارات متحده عربی در گفت وگو با فاکس نیوز گفته است، مطلوب ما این است که ایران نیز همانند ما فناوری غنی سازی اورانیوم نداشته باشد.
منبع: دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :