موانع حصول توافق هسته‌ای در وین ۱۰

۲۷ آبان ۱۳۹۳ | ۱۹:۱۹ کد : ۱۹۴۰۹۴۶ سرخط اخبار

روزنامه دیلی تلگراف طی گزارشی با اشاره به دهمین دور از مذاکرات هسته ای جامع ایران و ۱+۵، میزان غنی سازی اورانیوم را اصلی ترین مانع رسیدن به توافق جامع هسته ای بیان کرده است.

به گزارش فارس، در هفته جاری سران 1+5 و مذاکره کنندگان ایران در وین برای دهمین دور مذاکرات ملاقات خواهند کرد، این مذاکره آخرین دور از مذاکرات پیش از ضرب الاجل سوم آذر برای رسیدن به توافق نهایی هسته ای است.

روزنامه دیلی تلگراف در گزارشی نوشت هدف غرب از این مذاکرات رسیدن به توافقیست که بر سر راه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران مانع تراشی کند تا به ادعای خودشان ایران را از دستیابی به بمب هسته ای بازدارند. این گزارش هم چنین مدعی شده، هدف ایران از این مذاکرات تضمین لغو کامل تحریم ها و تضمین امکان ادامه فعالیت های هسته ای است.

دور جدید مذاکرات، که بعد از برنامه اقدام مشترک یا همان توافق ژنو تا کنون، دهمین دور مذاکرات هسته ای است، با ناهار کاری «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان و «کاترین اشتون» هماهنگ کننده گروه 1+5 روز سه شنبه (امروز) در شهر وین اتریش آغاز خواهد شد.

بر طبق توافق نامه ژنو، ایران موافقت کرده است بخشی از غنی سازی خود را محدود و به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه داده است از تمامی سایت های هسته ای کشورمان بازدید کنند. از سوی دیگر غرب متعهد شد بخشی از تحریم ها علیه ایران را تعلیق و تحریم تازه ای علیه کشورمان اعمال نکند.

طبق توافق ژنو به دو طرف مهلت 6 ماهه ای داده شد تا برای نگارش توافق نامه نهایی در این مدت مذاکره کنند اما بعداز 6 ماه توافق نهایی صورت نگرفت و در نتیجه مدت توافق موقت، 4 ماه دیگر تمدید شد که طبق آن ضرب الاجل مذاکرات سوم آذر 93 می باشد.

گزارش دیلی تلگراف در ادامه موانع رسیدن به توافق نهایی هسته ای بین ایران و 1+5 را بررسی کرده و می نویسد میزان غنی سازی اورانیوم ایران مانع اصلی بر توافق نهایی است.

این گزارش مدعی شد این میزان از غنی سازی برای ساخت سلاح هسته ای کافی است و بیش از نیاز مصارف غیر نظامی ایران است، بنابراین این مساله غرب را نسبت به صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران می ترساند.

به ادعای این گزارش یکی دیگر از دلایل ترس غرب از صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران وجود رآکتور آب سنگین اراک است. در ادامه نویسنده این گزارش مدعی شده، نگرانی ها از وجود رآکتور آب سنگین اراک در واقع به طراحی اولیه آن برمی گردد چراکه این رآکتور قابلیت ساخت و تولید مقادیر زیادی پلوتونیوم را داشته بنابراین به ادعای این نویسنده قابلیت ساخت سلاح هسته ای را برای ایران مهیا می کند. هم چنین غرب از سوی دیگر نگران است ایران به طور مخفیانه اقدام به ساخت سلاح هسته ای کند.

ایران خواستار برطرف شدن تحریم ها علیه ایران است اما این گزارش ادامه می دهد بر طرف کردن تحریم های آمریکا، سازمان ملل و اروپا علیه ایران فرآیند زمان بری است چرا که باید برای لغو تحریم ها علیه ایران قطعنامه هایی در شورای امنیت سازمان ملل و اتحادیه اروپا تصویب شود. از طرف دیگر بر طرف کردن تحریم های آمریکا علیه ایران نیازمند اقدام کنگره آمریکا برای نهایی شدن است.

نویسنده این گزارش در ادامه گفت از آن جایی که فضای دیپلماتیک حاضر مثبت است، بهترین فرصت برای طرفین در رسیدن به توافق نهایی فراهم است اما از آنجایی که فرصت کمی تا ضرب الاجل مذاکرات یعنی سوم آذر باقی است، بار دیگر احتمال تمدید مذاکرات وجود دارد.

تیم مذاکره کننده کشورمان با سفر به وین آخرین دور مذاکرات هسته ای پیش از ضرب الاجل سوم آذر را با مقامات کشورهای 1+5 تجربه خواهد کرد و در صورت توافق طرفین، نگارش متن نهایی توافق نامه هسته ای آغاز خواهد شد.

کلید واژه ها: برنامه هسته اي ايران برنامه هسته ای ایران مذاکرات مذاكرات هسته اي ايران


نظر شما :