توافق نیجریه و بوکوحرام برای آزادی دختران دانشآموز
دولت نیجریه می گوید که با شورشیان ''بوکوحرام'' به توافق رسیده تا با برقراری آتش بس بیش از ۲۰۰ دختر دانش آموزی که در گروگان این گروه اسلام گرا هستند، آزاد شوند. این دانش آموزان شش ماه پیش توسط شورشیان ربوده شدند.
دولت نیجریه روز جمعه ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) اعلام کرد که با گروه اسلام گرای بوکوحرام به توافق آتش بس رسیده است. بر اساس این توافق قرار است بیش از ۲۰۰ دانش آموز دختری که در گروگان این گروه است آزاد شوند.
به گزارش خبرگزاری رویترز هنوز منابع وابسته به شورشیان این توافق را تأیید نکرده اند. شبه نظامیان بوکوحرام ۵ سال است که در مناطقی از نیجریه دست به عملیات تروریستی می زنند. این گروه در ماه آوریل در حمله به یک مدرسه در شمال شرقی شهر شیبوک ده ها دختر دانش آموز را ربودند که واکنش گسترده جهانی در پی داشت.
مارشال آلس بده، رئیس ارتش نیجریه با تأیید خبر آتش بس گفت که این توافق پس از سه روز مذاکره با شورشیان به دست آمده است.
سخنگوی دولت نیجریه نیز گفت که این توافق شامل آزادی اسیران و همچنین رهایی دختران دانش آموز و دیگر افراد گروگان شورشیان بوکوحرام خواهد بود.
این توافق می تواند موفقیتی بزرگ برای گودلاک جاناتان رئیس جمهورنیجریه باشد که به دلیل عمل کرد ضعیفش در مقابل شورشیان و همچنین ربایش دختران دانش آموز در داخل و خارج این کشور مورد انتقاد بود. این اتفاق همچنین ممکن است بر نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال آینده تأثیر گذار باشد.
استقبال آمریکا از توافق با شورشیان
وزارت امورخارجه ایالات متحده آمریکا می گوید که به طور مستقل نمی تواند معامله صورت گرفته بین نیجریه و بوکوحرام را تأیید کند. ایالات متحده در ماه ها اخیر به دولت و ارتش نیجریه علیه شورشیان اسلام گرا کمک کرده است.
با این حال ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که این کشور از توافق صورت گرفته برای پایان دادن به خشونت ها و بازگشت دانش آموزان دختر به خانه هایشان، استقبال می کند.
شورشیان بوکوحرام که تاکنون در جریان مبارزات خود هزاران نفر را کشته اند در تلاش اند که در بخش وسیعی از شمال شرقی نیجریه خلافت اسلامی تشکیل دهند. نام این گروه به معنی ''حرام بودن آموزش و پرورش غربی'' است.
در سال های گذشته چندین دور مذاکره میان دولت و شورشیان انجام شد که موفقیت آمیز نبود. اما یک مقام امنیتی نیجریه به خبرگزاری رویترز گفت که به نظر می رسد توافق اخیر جدی است و دو طرف پایبند به اجرای آن هستند.
یک منبع امنیتی کشور چاد می گوید که مقامات این کشور به عنوان میانجی در این مذاکرات حضور داشته اند و برای دستیابی به این توافق عمل کرده اند.
از سوی دیگر یک مقام دولتی نیجریه گفته است که قرار نیست جزئیات مفاد موافقتنامه و امتیازاتی که به اسلام گراهای بوکرحرام داده شده، علنی شوند.
کشور ۱۷۴ میلیون نفری نیجریه هشتمین صادر کننده نفت در جهان است. تقریباً نیمی از ساکنان این پر جمعیت ترین کشور آفریقایی مسلمان هستند. در حدود ۴۸ درصد جمعیت این کشور مسیحی و مابقی آنیمیست یا ''روح باور'' هستند.
منبع: دویچه وله
نظر شما :