مسکو با تاکید بر پایان قدرت جهانی واشنگتن
دنیا به قدرت روسیه احترام بگذارد
دیپلماسی ایرانی: اکنون دیگر برای همه روشن شده است که روسیه آن روسیه یک دهه پیش نیست. روسیه کنونی که ریاست ولادیمیر پوتین، کارمند سابق ک.گ.ب را بالای سر خود دارد، روسیه ای است که با قدرت به عرصه سیاسی بازگشته و می خواهد سال های انزوا در جمع کشورهای قدرتمند جهان را جبران کند. برای همین هر جا که امریکا، یکی از قطب های مهم قدرت در جهان پا پس می گذارد، روسیه به پیش می آید. در سوریه دیدیم که حمایت تمام و کمال روسیه از بشار اسد سبب شد تا در کنار دیگر عوامل منطقه ای از سقوط وی جلوگیری شود. در عراق اکنون که دولت باراک اوباما در حمایت از بغداد تردید به دل راه می دهد، پوتین بلافاصله وارد عمل می شود و می گوید بر روی حمایت کامل مسکو از خود حساب کنید. این حمایت را هم عملی می کند، جنگنده های سوخو را فورا در اختیار دولت عراق قرار می دهد تا ثابت کند در حرف خود ثابت قدم است و با کسی شوخی ندارد.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بهره برداری فزاینده روسیه از دوران رکود اقتصاد جهانی که در سال 2008 کلید آن زده شد و توانست خود را از گزند سقوط اقتصادهای بزرگ جهانی از جمله ایالات متحده و اروپا دور نگه دارد و همچنین درآمدهای بالای روسیه و بهبود سریع وضعیت اقتصادی آن که آن را در زمره کشورهای در حال توسعه سریع جهان قرار داد و آینده ای بسیار روشن را برای آن پیش بینی می کرد، از مهمترین دلایل بازگشت اعتماد به نفس به قدرتمداران روسیه بوده است. این اعتماد به نفس به قدری بالا است که اکنون قدرت های بزرگ را به رقابت می طلبند و برای آنها خط و نشان می کشند و به صراحت صحبت از جاه طلبی های خود در عرصه جهانی می کنند.
تازه ترین این اظهارات را یوگنی لوکیانوف، معاون دبیر کل شورای امنیت ملی روسیه بیان داشته است. وی گفته است که «هیمنه ایالات متحده بر عرصه جهانی رو به پایان است.» اظهاراتی که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران از چشم امریکایی ها دور نمی ماند و واشنگتن آن را به مثابه تلاشی از سوی روسیه برای از سرگیری جنگ سرد در جهان قلمداد می کند.
به گزارش پایه خبری تحلیلی ایلاف، لوکیانوف در گفت و گو با خبرگزاری نووستی همچنین می گوید: «طبیعی است امریکا شکست خود را نپذیرد. اما باید پشت میز مذاکره بنشیند و درباره نتایج جنگ سرد مذاکره کند.»
وی در توضیح منظورش می گوید که سازمان ملل یا شورای امنیت که وابسته به آن است باید نشستی را ترتیب دهند که در آن رهبران کشورهای بزرگ جهان حضور یابند و درباره اتفاقاتی که بعد از جنگ سرد افتاد با یکدیگر بحث و تبادل نظر کنند و بر سر مسائل تازه ای توافق کنند.
لوکیانوف تاکید می کند، در حال حاضر قدرت های نوظهور جدیدی در حال شکل گرفتن هستند، از جمله کشورهای مجموعه بریکس که شامل برزیل، روسیه، هند، چین و افریقای جنوبی می شود.
وی همچنین درباره وضعیت روسیه در عرصه جهانی می گوید: «روسیه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی توانست بر روی پای خود بایستد و اکنون دستاوردهای بسیاری را به دست آورده است.»
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان تحولات اوکراین و در پی آن الحاق کریمه به روسیه و همچنین جنگی که جدایی طلبان شرق اوکراین با دولت کیف برای جدایی از این کشور به راه انداخته اند، به روسیه قوت قلب داده است که می تواند در برابر غرب بایستد و خواسته های خود را با قدرت پیش ببرد. به ویژه که اروپای غربی و ایالات متحده اکنون به دلایل بسیار از جمله بحران های اقتصادی در موضع ضعف قرار دارند و بیش از آن که توانایی هجومی داشته باشند در لاک دفاعی فرو رفته اند.
لوکیانوف این اظهارات را یک روز بعد از اظهارات ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه بیان کرد. رئیس جمهوری روسیه گفته بود که مسکو در برابر جاه طلبی های غرب برای انضمام دیگر کشورهای باقی مانده در جهان برای کشاندن آنها به زیر سقف خود ایستادگی کرده است. پوتین این اظهارات را در نشست بزرگ مسکو که در ابتدای ماه جولای با حضور مقام های ارشد روسی و سفرای روسیه در دیگر کشورهای جهان برگزار شد، بیان داشت.
به گزارش نووستی پوتین در این نشست به طور مستقیم به بحران اوکراین اشاره کرد و گفت بحرانی که در کیف، پایتخت اوکراین کلید زده شد را جمعی از افراط گرایان و گروه های تروریستی رقم زدند که تلاش می کردند به نمایندگی از واشنگتن و هم پیمانان اروپایی اش در ماه فوریه گذشته اراده غرب را بر ملت اوکراین تحمیل کنند. خواسته آنها کاملا روشن بود، ایستادگی در برابر من و کشورم. وی خطاب به سفرای کشورش گفت: «آن چه در اوکراین می گذرد سیاست بازدارندگی جاه طلبی علیه جاه طلبی در برابر روسیه است. این همان سیاستی است که غرب در طول جنگ سرد تبعیت می کرد و بعد از پایان جنگ سرد نیز به آن ادامه داد.»
وی درباره نگاه خود به وضعیت فعلی جهان نیز گفت: «آن چه در دنیا شاهدیم نوعی هرج و مرج و بی قانونی و ترویج آن در بسیاری موارد از سوی غرب است. غرب تلاش دارد کشورهای جهان را به اسم دهکده جهانی به زیر چتر خود بیاورد و قواعد و راه و روش خود را بر آنها تحمیل کند. من امیدوارم که عقل و منطق سلیم بتواند بر این کش مکش های بی منطق غلبه کند.»
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :