ناتوانی اروپا در قطع وابستگی به روسیه

۳۰ فروردین ۱۳۹۳ | ۱۳:۴۴ کد : ۱۹۳۱۶۷۸ سرخط اخبار

از زمان شروع بحران ها در اوکراین، بسیاری از تحلیلگران سیاسی اتحادیه اروپا و ایالات متحده از کشور های اروپایی خواسته اند که خرید گاز از روسیه را متوقف و یک گزینه ی جایگزین برای واردات این انرژی پیدا کرده تا به دنبال این اتفاق بودجه مسکو کاهش یابد.

به گزارش ایسنا، با وجود تحلیل های کارشناسان مبنی بر توقف واردات گاز اروپا از روسیه، بررسی ها نشان می دهد که اروپا نمی تواند از وابستگی به «گازپروم» روسیه رهایی یابد. در این میان افرادی که معتقدند خروج روسیه از بازارهای انرژی اروپا امکان پذیر است، ادعا می کنند که کشور های متعددی برای جایگزین شدن با روسیه در زمینه ی واردات گاز وجود دارند. این کشور ها به احتمال زیاد، نروژ، هلند، ایران و قطر هستند.

هم چنین باراک اوباما نیز به اروپا اطمینان خاطر داده است که این منطقه را از وابستگی به گاز روسیه نجات می دهد، اما این صحبت ها تنها جوسازی سیاسی بوده و به مرحله ی عمل در نخواهد آمد.

نروژ، نخستین کشور تامین کننده ی گاز طبیعی اروپا است که احتمالا گزینه ی مناسبی برای جایگزینی با روسیه است، اما با این حال وزیر انرژی نروژ «توردآندره لین» در گفت وگو با روزنامه «هندلزبلت» گفته است که این کشور نمی تواند بیش از این به اروپا گاز صادر کند، چرا که ظرفیت صادرات این منطقه محدود بوده و در آینده نیز افزایش چشم گیری نخواهد یافت.

هلند، تولید کننده بزرگ گاز نیز اغلب مورد انتقاد است که فعالیت چندانی برای رهایی بازار اروپا از وابستگی به روسیه انجام نمی دهد، اما مقامات رسمی هلندی به این نکته اشاره می کند که گاز هلند نمی تواند جایگزین گاز با کیفیت روسیه شود.

با توجه به گزینه های موجود برای اروپا، یک گزینه نیز آسیا است، برای مثال ایران یک گزینه ی مناسب و با دوام برای اروپا است، اما سه موضوع وجود دارد که هرگونه رابطه با ایران را دشوار می سازد.

اولین موضوع مخالفت آمریکا و متخدانش در منطقه برای واردات گاز اروپا از تهران است که اتحادیه اروپا را با ریسک بزرگی مواجه خواهد کرد. موضوع بعدی زیربنای لازم برای ارسال گاز ایران به اروپا است که هرگونه راه های احتمالی برای انتقال گاز در مناطق بی ثبات خاورمیانه قرار دارد. آخرین مشکل برای ورود گاز ایران به اروپا، وضعیت دیپلماتیک روسیه در حمایت از ایران است که از هرگونه حمله ی نظامی به ایران جلوگیری می کند، بنابراین ایران ترجیح می دهد که حاشیه ی امن خود را هم چنان حفظ کند و با توجه به اظهارات نعمت زاده – وزیر صنعت، معدن و تجارت – به روزنامه «هندلزبلت» ایران نمی خواهد رقیب روسیه شود.

با این اوصاف، قطر تنها گزینه ی مناسب برای تامین گاز اروپا در صورت اعمال هرگونه تحریم اقتصادی علیه روسیه است. با این حال در ارتباط با قطر نیز مشکلات متعددی برای این موضوع وجود دارد که هرگونه صادرات گاز از این کشور را غیرممکن می سازد. برای مثال هزینه ی صادرات گاز قطر 30 تا 50 درصد بیش از صادرات روسیه است و واضح است که اروپا تنها به خاطر دشمنی با روسیه این هزینه را متحمل نمی شود. علاوه بر این قطر صادرات گاز را تنها به صورت گاز طبیعی مایع می تواند ارسال کند که این فرآیند نیز بسیار هزینه بر است.

هزینه ی بالای گاز قطر یکی از دلایلی است که این کشور نتوانسته بازار قابل توجهی را در اروپا طی سال های گذشته داشته باشد.

بنابراین با توجه به شرایط سختی جایگزینی روسیه با مناطق دیگر در زمینه ی واردات گاز به اروپا و برخلاف تمایل سیاستمداران اروپایی و آمریکایی هیچ گزینه ای در اروپا برای جایگزینی «گازپروم» روسیه در آینده وجود ندارد.

وزیر اقتصاد آلمان نیز در این زمینه به رسانه ها گفته است: هیچ گزینه ی مناسب و بادوامی برای جانشینی گاز روسیه در اروپا وجود ندارد.

با این اوصاف تنها گزینه ی منطقی برای اروپا، همکاری با روسیه به جای مقابله با این کشور است.

کلید واژه ها: روسیه قطر


نظر شما :