فرش دستباف ایرانی جان دوباره می گیرد

۲۸ مهر ۱۳۹۲ | ۱۷:۲۳ کد : ۱۹۲۳۲۰۴ سرخط اخبار

اقتصاد ایرانی: اکونومیست در تازه ترین انتشار خود از بازگشت امید در میان تجار فرش ایران در زمان ریاست جمهوری جدید حسن روحانی، بعنوان سحر و جادو نوشت.

این هفته نامه می نویسد درست در ایستگاه مترو خیام، که نام آن را از شاعر برجسته ایرانی قرن 11 گرفته شده، بازار فرش تهران  و بزرگترین مجموعه فرش دستباف دنیا در آنجا  قرار دارد. در حال حاضر، فرش دستبافت ایرانی بعنوان دومین کالای صادراتی بعد از نفت، جایگاه دوباره خود را در نزد تجار ایرانی کسب کرده  و در حال رونق گرفتن است این در حالیست که این کالا، دوره های تاریکی را پشت سر گذاشته است. تجار و نمایندگان فرش از حسن روحانی رئیس جمهور جدید ایران تقاضا کرده بودند که اهمیت تجارت فرش ایران را نادیده نگیرد و با همکاری با تجار فرش جایگاه آن را در بازهارهای بین المللی باز یابند. درست بعد از گذشت دوماه از روی کارآمدن دولت جدید در ایران، برخی از تجار از فروش بیش از دوبرابر این کالا سخن می گویند. همچنین برخی بر این باورند؛ اگر مذاکرات مجدد میان ایران و دولتهای غربی به خوبی پیش برود تجارت فرش هم سریعتر و بهتر انجام خواهد گرفت و فرش ایران به دوران طلایی خود در بازارهای جهانی باز خواهد گشت.  

این هفته نامه در ادامه می نویسد؛ در اواخر سال 1990، در طول سال های دولت اصلاح طلب در ایران، تحریم بر واردات و صادرات فرش برداشته شده بود که در سال 2010 دوباره این تحریم ها تحمیل شد. قطع نمایندگی های مجاز و فروش فرش بعنوان بزرگترین بازار خارجی، صدمات زیادی به این کالا و تجار آن زده شد که با تحریم های کنگره در سال 2011 در بانکداری ایران، فشارها سخت تر، و تجارت افراد عادی را نیز با مشکل مواجه کرد.

در این میان در زمان تحریم های سخت، تجار فرش ایرانی مجبور به  بداهه نوازی بودند. یعنی از طریق پاکستان یا مکزیک، محصولات خود را به بازارهای پر سود آمریکا می رساندند و پول معاملات را از طریق واسطه هایی که خالی از دشوار نبوده را تحویل می گرفتند. برخی از آنها از طریق ارتباط با واسطه ها در دبی که با حساب های بانکی افراد غیر ایرانی انجام می شد. که تجار ایرانی در این خصوص ابراز داشتند در چنین شرایط سختی ما باید به واسطه اعتماد میکردیم همچنین هزینه بالای واسطه ها را  نیز پرداخت میکردیم. هر چند بسیاری از ما فریب خورده و ورشکست شده که در نهایت مجبور به ترک کسب و کار خود شده است. تنها نمایندگی های مجاز و فروش فرش با اتصالات خارجی خوب از این مهلکه جان سالم به در بردند. این مسائل قسمتی از مشکلات بر سر راه تجارت فرش در ایران بود قسمت دیگر آن حضور تولید انبوه فرش های چینی است که بازارهای جهانی را اشباع کرده اند. به باور برخی از تجار ایرانی فرش چینی هرگز نخواهد توانست مرغوبیت فرش های ایران را داشته باشد و باحضور دوباره فرش های با کیفیت ایرانی بازارهای جهانی را باز بدست خواهد آورد. این در حالیست که عمده خریداران فرش ایرانی خود چینی ها هستند که بیشتر از ایرانیان از فرش دستباف استقبال می کنند.

کلید واژه ها: فرش تحریم


نظر شما :