وقتی «بشار اسد» دوست «جان کری» بود!

۱۴ شهریور ۱۳۹۲ | ۲۰:۵۱ کد : ۱۹۲۰۹۳۴ سرخط اخبار

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، این روز ها به یکی از مهم ترین حامیان حمله این کشور به سوریه و براندازی دولت بشار اسد تبدیل شده و تلاش دارد، اعضای کنگره آمریکا را به تصویب این موضوع متقاعد کند؛ اما خود کری، فردی است که پیش از رسیدن به پست وزارت خارجه آمریکا، بیشترین حمایت ها را در آمریکا از بشار اسد کرده است.

 

به گزارش «تابناک»، روزنامه انگلیسی «تلگراف» در مطلبی به بررسی مواضع سابق وزیر خارجه آمریکا درباره دولت سوریه و شخص بشار اسد پرداخته و می نویسد، وی در زمان سناتوری خود، به شدت در تلاش بود تا موجبات توسعه روابط میان آمریکا و سوریه را فراهم کند. وی حتی یکی از منتقدین جدی سیاست های دولت بوش در قبال سوریه به شمار می رفت.

برخی از اظهارنظر ها و موضع گیری های کری در این زمینه، از این قرار است:

۱ ـ سخنرانی در مؤسسه صلح بین المللی کارنگی، مارس ۲۰۱۱

«در مباحثاتی که من با رئیس جمهور اسد داشتم، وی با من بسیار سخاوتمندانه برخورد کرد. آخرین باری که من به سوریه سفر کردم، از اسد خواستم کارهای مشخصی انجام دهد تا روابط با ایالات متحده را بازسازی کرده و روحیه مناسبی را نشان دهد که به ما برای پیشبرد این فرآیند کمک کند».

۲ ـ کنفرانس مطبوعاتی در دمشق، فوریه ۲۰۰۹

«دولت رئیس جمهور باراک اوباما، سوریه را بازیگری کلیدی در تلاش های واشنگتن برای احیای روند متوقف شده صلح خاورمیانه به شمار می آورد... سوریه بازیگری مهم در احیای صلح و ثبات در منطقه است».

۳ ـ سخنرانی در مؤسسه صلح بین المللی کارنگی، مارس ۲۰۱۱

«بنابراین، اعتقاد من این است که سوریه به پیش خواهد رفت. سوریه تغییر خواهد کرد. این کشور دارای روابطی مشروع با ایالات متحده و غرب است و فرصت های اقتصادی و مشارکت نیز به همراه آن وجود خواهد داشت».

۴ ـ سخنرانی آغازین در مراسم معرفی سفیر آمریکا در سوریه، مارس ۲۰۱۰

«من بر این باورم که از طریق اعتماد و دیپلماسی سنجیده، می توانیم به دمشق نشان دهیم که معتدل کردن رفتارش چه منافعی برایش به همراه دارد و حرکت در خلاف این راه، سبب از دست رفتن چه چیزهایی می شود. برای موفقیت، ما باید انتخابی روشن و چشم اندازی از آینده ای متفاوت را به دمشق ارائه کنیم».

۵ ـ اظهارنظر پس از دیدار با اسد، دمشق، ژانویه ۲۰۰۵

«فکر می کنم ما حوزه های گسترده ای از منافع متقابل، برخی دغدغه های مشترک و برخی امکانات برای انجام اقداماتی را یافته ایم که می تواند در آینده، برای تقویت روابط میان ایالات متحده و سوریه به کار بیاید... من اینجا را با این احساس ترک می کنم که ما می توانیم روابط خود را ارتقا ببخشیم. امکانات قابل توجهی وجود دارد؛ به ویژه با توجه به انتخابات در عراق و کرانه باختری... این لحظه، فرصتی برای خاورمیانه، ایالات متحده و همه جهان است. من امیدواریم که بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم».

۶ ـ سخنرانی در مؤسسه بروکینگز، مارس ۲۰۰۹

«کاهش برخی از تحریم های مشخص در ازای تغییرات معتبر در رفتار سوریه، می تواند به سود تاجران و شرکت های آمریکایی باشد. البته هر زمانی که سوریه از مسیر خود برگردد، می توان تحریم ها را دوباره تشدید کرد».

۷ ـ سرمقاله در روزنامه «بوستون گلوب»، ژانویه ۲۰۰۷

«برای امتحان کردن مستقیم سوریه، همان گونه که کمیسیون «بیکر ـ همیلتون» پیشنهاد کرده بود، من و سناتور کریستوفر داد با رئیس جمهور بشار اسد دیدار و بیش از دو ساعت گفت و گو کردیم. این گفت و گو، باور من را مبنی بر این که تعامل با سوریه می تواند در ارتقای منافع ما در منطقه مفید باشد، تأیید کرد. رهبری سوریه نیز بر پایه منافع خود عمل خوهد کرد. چالش موجود، این است که رهبران سوریه را متقاعد کنیم با تصمیمی راهبردی، به وفاداری خود به ایران پایان دهند.

این امر نیازمند ارائه بسته ای از مشوق هاست که در صورت ایفای نقشی سازنده از سوی آن ها، منافعی واقعی را برایشان فراهم کرده و در غیر این صورت، مضراتی را متوجه آن ها کند و حتی بقایشان را به خطر اندازد. این کار باید به گونه ای تدریجی و بر پایه حقایق تأیید شده میدانی انجام گیرد».

۸ ـ اظهارنظر پس از دیدار با اسد، دمشق، آوریل ۲۰۱۰

«من و رئیس جمهور اسد بحث بسیار مثبتی را درباره چالش های سخت پیش روی منطقه داشتیم و بر سر برخی روش ها به توافق رسیدیم که بر اساس آن، هر دو طرف و همچنین دیگر کشور ها بتوانیم به طور جدی به تغییر پویش های موجود کنونی مبادرت ورزیم».
 
۹ ـ سرمقاله در روزنامه «واشنگتن پست»، دسامبر ۲۰۰۶

«مورد دیگری که استقامت ما به ایجاد دشمنی منجر شده، رویکرد ما در قبال همسایگان عراق است. هفته گذشته در دمشق، من و سناتور کریستوفر داد با رئیس جمهور بشار اسد دیدار و با صراحت درباره انتظار آمریکا برای تغییر در سیاست های رژیم سوریه صحبت کردیم، اما پتانسیلی نیز برای همکاری با سوریه در جلوگیری از وقوع فاجعه در عراق یافتیم؛ پتانسیلی که باید به آزمون گذاشته شود. واشنگتن نمی تواند در حاشیه بنشیند و بر این اعتقاد خود پافشاری کند که گفت و گو با دشمنان، به نفع رژیم های متخاصم تمام خواهد شد».

۱۰ ـ اظهارنظر در قاهره، پیش از سفر به سوریه، دسامبر ۲۰۰۶

سناتور جان کری در دیدار با گروهی از خبرنگاران در قاهره، این انتقاد را که وی به سیاست های جورج بوش ضربه می زند، رد کرد. وی گفت: خودداری از گفت و گو با این گونه رژیم ها، یک اشتباه است و سیاستی است که آمریکا را در منطقه به دردسر می اندازد و باید تغییر کند.

کلید واژه ها: سوریه آمریکا


نظر شما :