«نقشه B» ایران برای دوران بعد از اسد

۰۶ شهریور ۱۳۹۲ | ۱۹:۳۲ کد : ۱۹۲۰۵۱۹ سرخط اخبار

حمله نظامی آمریکا به سوریه پیامدهایی را در منطقه خواهد داشت و مطمئنا ایران را آزرده خواهد کرد اما به عقیده تحلیل گران تهران در نهایت مانند همیشه غرب را به اثبات بلوف هایش فراخواهد خواند.

 به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از دویچه وله، پس از حمله شیمیایی وحشتناک هفته گذشته به غیرنظامیان در سوریه، این حس ایجاد شده که آمریکا و متحدانش هیچ گزینه ای جز اقدام نظامی علیه رژیم بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه ندارند. «خط قرمز» معروف بارک اوباما که نزدیک به یک سال پیش در مورد استفاده از سلاح های شیمیایی تعیین شد، حال به طور غیرقابل انکاری نقض شده است.

 در حالیکه تحلیل گران معتقدند هرگونه حمله نظامی آمریکا علیه سوریه احتمالاً به نسبت محدود خواهد بود- احتمالا یک حمله موشکی به یک ساختمان دولتی در دمشق- باید توجه داشت که «نمادین» ترین حمله به سوریه هم می تواند پیامدهای جدی در منطقه داشته باشد.

 پل راجرز، استاد مطالعات صلح در دانشگاه برادفورد انگلیس و از مشاوران گروه تحقیقاتی آکسفورد به دویچه وله گفت: «زمانیکه اقدامی اینچنینی را اجرایی می کنید، پیش بینی اتفاقات پس از آن چندان آسان نخواهد بود. از بعد خاورمیانه ای گسترده، حتی اگر این حمله نمادین هم باشد، نمونه ای دیگر از مداخله غرب تلقی خواهد شد.»

 یکی از کشورهایی که به این حمله واکنش نشان خواهد داد ایران است؛ نزدیک ترین متحد منطقه ای سوریه و دشمن دائمی آمریکا. انتخابات اخیر ایران انتخاب شگفت آور یک نامزد «اعتدالگرا» را به عنوان رئیس جمهوری این کشور به دنبال داشت؛ حسن روحانی که به اعتقاد بسیاری مایل به آغاز مذاکرات با غرب در جهت از بین بردن انزوای بین المللی ایران است.

 راجرز در این باره گفت: «اما اگر آمریکا به متحد ایران حمله کند، جنگ طلبان در تهران خواهند گفت «شما نباید با آمریکایی ها تعامل کنید و ما باید تسلیحات هسته ای داشته باشیم،» و درک پیامدهای این امر دشوارتر خواهد بود.»

 اما والتر پوش، کارشناس ایران در "بنیاد علم و سیاست آلمان" گمان نمی کند که پیامدهای حمله به سوریه تا این اندازه شدید باشد. وی دراینباره گفت: «به نظر من ایرانیان مطلع شده اند یا از طریق سلطان عمان نوعی ارتباط غیرمستقیم میان آمریکا و ایران برقرار شده است. دو روز پیش سلطان عمان در ایران بود و مذاکرات بسیار طولانی را با رهبر معظم ایران در مورد امنیت منطقه داشت.»

پوش معتقد است که دیپلمات های دولت ایران زیرک تر از آنچه به آنها نسبت داده می شود هستند و در واقع اهمیت چندانی به یک حمله نظامی فرضی نمی دهند. وی گفت: «محکوم کردن های مرسوم وجود خواهند داشت، اما که چی؟ چه چیز را بمباران خواهید کرد؟ می خواهید دمشق را بمباران کنید؟ این شهر پیش از این بمباران شده، چیز زیادی از این شهر نمانده است. سوریه همواره عامل خوبی برای حفظ تعادل میان ایران و عربستان بوده است. هرآنچه در حال حاضر جریان دارد و همه این درگیری ها رنگی از فرقه گرایی به خود گرفته است. اگر مسئله امروز درگیری میان مسلمانان باشد، آیا فکر می کنید غرب حرفی برای گفتن داشته باشد؟»

 در واقع تا جایی که پوش اشاره می کند، آمریکا کاملا از ناتوانی خود در خاورمیانه آگاه است. وی گفت: «اوباما می داند که نمی تواند کاری در این منطقه صورت دهد. ما می دانیم که پس از یک حمله نظامی، آمریکایی ها نه می توانند این کشور را تحت کنترل قرار دهند نه می توانند خواست خود را بر سیاست این کشور تحمیل کنند. نگاهی به لیبی بیاندازید.»

 ایران نیز از این امر آگاه است و با توجه به تجربه اش در عراق آموخته که می توان نفوذ غرب را از چنگش در آورد. پوش گفت: «ایران پیش از این خود را آماده کرده و می داند پس از سقوط اسد چه خواهد کرد؛ آماده سازی نیروهای نظامی در سطح محلی. پس از رفتن اسد، جنگ داخلی ممکن است وارد مرحله دیگری شود.»

 وی در ادامه با اشاره به اینکه مطمئنا ایران در ملاء عام به اسد وفادار خواهد بود گفت: «آنها شکایت خواهند کرد، اعتراض خواهند کرد اما از مقابله به آمریکا و اروپاییان اجتناب می کنند و با بردباری با این مسئله روبرو خواهند شد. مسلما آنها ترجیح می دهند که اسد در قدرت بماند اما پیش از این یک پلن B طراحی کرده اند.»

 پوش همچنین عنوان می کند که افکار عمومی در ایران منحصرا به اسد وفادار نیست. وی در اینباره گفت: «اکثر مردم ایران فکر می کنند «ما با این کشور عرب چه کار داریم؟» برخی مسلمانان معتقدند که همراهی کسی از حزب بعث که همواره اسلام را سرکوب کرده باعث خواری است. تنها منافع دستگاه امنیتی باعث این حمایت می شود- این افراد معتقدند برای اعمال فشار بر اسرائیل به اسد و سوریه و حزب الله نیاز دارند. برخی مقامات عالی رتبه ایران نیز از این دست افراد هستند. برخی از آنها به شدت نگران خواهند شد اما روی هم رفته فکر نمی کنم که شاهد واکنش تندی باشیم.»

وی در نهایت نتیجه گرفت که حکومت ایران زندگی بدون اسد را خواهد آموخت. وی گفت: «آنها خواهند گفت «خب اسد رفته، بعد چه می شود؟» این همان کاری است که نظام ایران همواره انجام داده است. اگر بخواهید برای ایران قدرت نمایی کنید، آنها معمولا از شما می خواهند که زورتان را نشان دهید و ادعایتان را ثابت کنید، و تاکنون از این روش برای خروج از چنین شرایطی استفاده کرده اند.» 

کلید واژه ها: سوریه آمریکا


نظر شما :