ایران دومین غول حفاری خاورمیانه را راهی خزر می‌کند

۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۲ | ۱۶:۳۸ کد : ۱۹۱۵۵۸۱ سرخط اخبار
همزمان با آغاز حفاری دومین چاه توصیفی ایران در آبهای عمیق خزر جنوبی، ایران قصد دارد پس از سکوی نیمه شناور امیرکبیر، با ساخت یک سکوی جدید، دومین غول حفاری خاورمیانه را راهی این حوزه ژئوپلولیتیکی نفت و گاز جهان بکند.

به گزارش خبرنگار مهر، آغاز و توسعه فعالیت های اکتشافی نفت و گاز در دریای خزر علاوه بر افزایش قدرت چانه زنی سیاسی ایران در حوزه ژئوپولیتیک منطقه آسیای میانه، مرکزی و قفقاز منجر به کشف تاکنون بیش از دو میلیارد بشکه نفت خام و حدود 50 تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی شده است.

در حال حاضر ایران با استقرار سکوی نیمه شناور حفاری امیرکبیر در آب های عمیق خزر جنوبی یکی از بزرگترین دستگاه های حفاری دریایی جهان را در اختیار دارد اما به منظور تثبیت موقعیت نفت و گازی در بزرگترین دریاچه جهان، ساخت دومین دستگاه نیمه شناور حفاری کشور و یکی از بزرگترین سکوهای حفاری جهان کلید خورده است.

علی اصولی مدیرعامل شرکت نفت خزر با اشاره به امضای تفاهم نامه ساخت دومین دستگاه حفاری نیمه شناور ایران به منظور توسعه بلوک های نفت و گاز ایران در دریای خزر، گفت: این دستگاه حفاری نیمه شناور دریایی دارای مشخصات دکل امیرکبیر است.

به گزارش مهر، ساخت این سکوی نیمه شناور امیرکبیر با هدف شروع عملیات حفاری در دریای خزر، از نیمه اول سال 1380 با بودجه اولیه 215 میلیون دلار و 34 میلیارد تومان توسط کنسرسیوم صدرا ایران و GVA سوئد آغاز شد.
 
سکوی امیرکبیر با استقرار از هشت لنگر که در 4 طرف سکو قرار دارند، فعالیت می کند و برای اجرای عملیات لنگراندازی و پشتیبانی سکو در دریا، پروژه ساخت سه یدک کش کاسپین 1، 2 و 3 پیش بینی شده است.
 
این سکوی حفاری می تواند عملیات حفاری را به صورت نیمه شناور تا عمق یکهزار و 30 متر از سطح آب و تا 6 هزار متری بستر دریا انجام دهد. سکوی امیرکبیر حدود 14 هزار تن وزن دارد و 120 نفر روی آن فعالیت خواهند کرد.
 
در نهایت این سازه 15 هزار تنی تابستان سال 1388 با حضور رئیس جمهوری به طور رسمی افتتاح شد و فعالیت اکتشافی امیرکبیر بهمن ماه همان سال در آبهای عمیق خزر کلید خورد.

چشم خزر به FPSO ایرانی روشن می شود

علاوه بر برنامه ریزی به منظور ساخت دومین دستگاه حفاری نیمه شناور ایران در دریای خزر، قراردادها و تفاهم نامه هایی با سازندگان ایرانی برای طراحی و ساخت یک کشتی شناور فرآورشی – مخزنی (FPSO) هم در دستور کار قرار گرفته است.

بر اساس مطالعات اولیه ایران برای ساخت سکو، خط لوله و تاسیسات ساحلی استخراج و فرآورش نفت در دریای خزر باید نزدیک به 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری کند که هزینه ساخت یک کشتی FPSO با تمامی امکانات پیشرفته به 500 تا 600 میلیون دلار هم نخواهد رسید.

اصولی مدیرعامل شرکت نفت خزر هدف از ساخت این کشتی فرآورشی – مخزنی را تولید زودهنگام نفت و گاز در بلوک های هیدروکربوری کشور در دریای خزر عنوان کرد و افزود: در کنار کشتی FPSO، برای ساخت دو فروند شناور چندمنظوره پشتیبان سکو با توان ٧ هزار اسب، یک فروند شناور جست و جو و نجات هم برنامه ریزی و تفاهم نامه هایی امضا شده است.

آخرین وضعیت اکتشافات نفت و گاز ایران در خزر

هدایت الله خادمی در گفتگو با مهر درباره آخرین وضعیت فعالیت اکتشاف نفت و گاز ایران دریای خزر توسط سکوی نیمه شناور حفاری امیرکبیر، گفت: از چند هفته گذشته تاکنون حفاری دومین حلقه چاه اکتشافی نفت ایران (میدان تازه اکتشافی سردار جنگل) در آب های عمیق دریای خزر آغاز شده است.

مدیرعامل شرکت حفاری شمال با اعلام اینکه عملیات حفاری دومین چاه به فاصله 1500 متر از چاه قبلی و با هدف حفاری توصیفی و اکتشافی انجام می شود، تصریح کرد: تعداد حفاری هایی که قرار است در میدان نفتی سردار جنگل انجام شود به میزان تولید آینده نفت و گاز بستگی دارد.

این مقام مسئول با یادآوری اینکه هم اکنون تمامی کالا و مواد مورد نیاز برای تکمیل دومین چاه اکتشافی و توصیفی در دریای خزر به طور کامل تامین شده است، بیان کرد: پیش بینی می شود حفاری دومین چاه در مقایسه با چاه اول اکتشافی میدان سردار جنگل در مدت زمان کوتاه تری انجام شود.

به گزارش مهر، آذر ماه دو سال قبل با گذشت یک دهه از آغاز ساخت فعالیت‎های اکتشافی ایران و ساخت سکوی نیمه شناور امیرکبیر، ایران در آبهای عمیق دریای خزر یک مخزن با ذخیره 50 تریلیون فوت مکعبی گاز طبیعی کشف کرد.

مسئولان شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده اند: میدان تازه اکتشاف شده گاز طبیعی در آب های حاکمیتی ایران در دریای خزر قرار گرفته است و با هیچ یک از کشورهای همسایه مشترک نیست.

در حال حاضر میزان ذخایر گاز طبیعی کشف شده در بلوک 6 اکتشافی در دریای خزر به طور کامل نهایی نشده است اما مطالعات اولیه نشان می دهد که این میدان گاز طبیعی علاوه بر ذخایر گاز و میعانات گازی دارای ذخایر قابل توجه نفت خام است.

شرکت ملی نفت ایران برای کشف این ذخیره جدید هیدروکربوری تاکنون هفت حلقه چاه اکتشافی در آبهای عمیق دریای خزر حفاری کرده است که در نهایت هشتمین چاه اکتشافی در این حوزه دریایی به کشف یک میدان عظیم نفت و گاز به نام "سردار جنگل" ختم شده است.

 

کلید واژه ها: حفاری خزر گاز دریای خزر شناور نیمه اکتشافی نیمه شناور در دریای خزر امیرکبیر چاه نفت و گاز عمیق گاز طبیعی دستگاه سکوی نیمه شناور سکوی نیمه میدان کشف حفاری دومین کشتی دومین چاه عملیات سکو آبهای عمیق در آبهای در آبهای عمیق مهر چاه اکتشافی


( ۳ )

نظر شما :