معنای تحریم‌های جدید آمریکا برای ایران چیست؟

۱۹ آبان ۱۳۹۱ | ۱۷:۲۸ کد : ۱۹۰۸۹۳۳ سرخط اخبار

باراک اوباما تنها پس از گذشت چند روز از انتخاب مجددش به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده، اقدام به وضع تحریم‌های جدید بر علیه ایران، این بار به بهانه‌های حقوق بشری کرده است. این در حالی است که قبل از انتخابات ریاست جمهوری در این کشور، حرف و حدیث‌های بسیاری در خصوص مذاکرات دو جانبه ایران و آمریکا در رسانه‌ها مطرح بود و بسیاری تصور می‌کردند باراک اوباما در صورت پیروزی در انتخابات، رویکردی جدید در قبال ایران اتخاذ خواهد کرد.

به گزارش تابناک، دیروز ایالات متحده آمریکا اقدام به وضع تحریم‌های جدید بر علیه 17 شخص و نهاد ایرانی کرده است که این تحریم‌ها بر اساس این ادعا وضع شده‌اند که این افراد و نهادها مسئول نقض حقوق بشر در ایران هستند.

دیوید کوهن، معاون امور اطلاعات مالی و تروریسم در کاخ سفید گفته: این تحریم‌ها جدید نشان دهنده تصمیم ما برای متوقف کردن حکومت ایران برای جلوگیری از آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات آزاد است.

این تحریم‌های جدید پنج نهاد و چهار مقام دولتی را در بر می‌گیرد – که وزرای ارتباطات و فرهنگ و ارشاد در میان آن‌ها هستند. در همین حال در بخش دوم کابینه اوباما گزارشی را به کنگره تحویل داده که مجموعه استراتژی‌ها و اقداماتی را در راستای ترویج آزادی اینترنت در ایران در بر دارد.

دیوید کوهن دیروز و در پی توضیحاتی در خصوص اقدامات تحریمی جدید، اشاره‌ای به تحریم‌های سابق نیز کرده است و با تاکید گفته: تا زمانی که ایران به اقدامات خود در راستای حمایت و ترویج تروریسم در جهان ادامه دهد، به این اقدامات سرکوب کننده خود ادامه می‌دهیم.

لحن بیان دیوید کوهن و ادعاهای حقوق بشری آمریکا از یک سو و وضع تحریم ها جدید آمریکا علیه ایران تنها چند روز پس از انتخاب مجدد باراک اوباما به ریاست جمهوری از سوی دیگر.

شاید بتوان گفت، این اقدام آمریکا حاوی یک پیام مهم برای ایران است و آن اینکه ایالات متحده و دموکرات‌های کاخ سفید همچنان به رویه قبلی خود در قبال ایران پایبند هستند. اما در پس این پیام چه نکاتی نهفته است؟

اولین سناریو برای تفسیر این اقدام کاخ سفید، این امر می‌تواند باشد که اوباما و دولتش در ایالات متحده، پیامی روشن و شفاف به اسرائیل فرستاده‌اند مبنی بر اینکه، آمریکا، همچنان از اقدامات تنبیهی بیش از اقدامات نظامی حمایت می‌کند. حرکت اوباما چندی پس از انتخابات، زمانی معنا پیدا می‌کند که به خاطر آوریم مقامات اسرائیلی قبل از انتخابات ریاست جمهوری همواره منتظر بودند تا مجوز اقدام نظامی علیه ایران را کسب کنند.

دومین سناریو را می‌توان بر اساس مباحثی طرح کرد که پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در خصوص مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا مطرح بود. این سلسله مطالب از زمانی شروع شد که نیویورک تایمز در مطلبی به این ادعا پرداخت که ایران و آمریکا در صدد برگزاری مذاکرات دوجانبه برای حل و فصل مسائل فی مابین خود هستند.

هرچند در همان زمان مقامات آمریکایی و ایرانی این ادعا را تکذیب کردند، اما به مدت چند هفته و تا پیش از انتخابات آمریکا، همواره رسانه‌های غربی و اسرائیلی پیرامون مذاکرات دوجانبه آمریکا و ایران مطالبی درج می‌نمودند. این امر فضای افکار عمومی در ایالات متحده را تا حد بسیار زیادی به نفع اوباما تغییر داد و نمود آن را در آخرین مناظره انتخاباتی اوباما و رامنی که بیشتر پیرامون سیاست خارجی بود دیدیم.

اکنون و بعد از انتخابات آمریکا،باراک اوباما و دولتش اقدام به وضع تحریم جدید بر علیه ایران کرده‌اند تا به نظر دو نکته مهم را القا کنند: اول آنکه آمریکا و اوباما به روش خاص دموکرات‌ها در قبال ایران ادامه خواهد داد و دوم آنکه هرگونه مذاکره‌ای با ایران تا منوط به تن دادن ایران به خواست‌های آمریکا است. موضوع حقوق بشری تحریم‌های جدید نیز حاکی از آن است که آمریکا و اوباما دایره مسائل مربوط به ایران را گسترده تعریف می‌کنند تا حد نهایی خواست‌های خود از ایران را نشان دهند.

اما سناریوی سوم: این اقدام اوباما بلافاصله بعد از انتخاب مجددش، شاید به عنوان پیامی به هم پیمانان اروپایی آمریکا باشد که بعد از مطرح شدن مذاکرات دو جانبه با ایران، تا حدی اعتماد خود را به سیاست‌های آمریکا از دست دادند. وضع این تحریم‌ها شاید به این معنی است که اوباما و آمریکا همچنان در خصوص رویکرد فشار و امتیاز در قبال ایران مصر هستند و در کنار متحدان اروپایی، ادامه فشار بر ایران را ضروری میدانند.

اما و به هر حال، هر نیتی که در پشت سر این تحریم‌ها در قبال ایران قرار داشته باشد، معنی اولیه آن برای ایران تنها یک چیز است، و آن اینکه به هیچ عنوان قرار نیست سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران تغییری داشته باشد. بسیاری از کارشناسان داخلی به این امر تاکید کرده‌اند که تحریم‌ها همچنان ادامه خواهد داشت و حتی برخی 8 تا 10 سال را برای ادامه تحریم‌ها مطرح کرده‌اند.

این اقدام اوباما بیش از هر چیز تاکیدی بر این امر است که تصور تغییر سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران، تصوری باطل است و هرچند رویه دموکرات‌ها و جمهوری خواهان در پیاده سازی این رویکرد متفاوت است، اما در نهایت سیاست خارجی آمریکا یک بسته تعریف شده را شامل می‌شود.

کلید واژه ها: آمریکا اوباما سیاست خارجی


نظر شما :