آزمایش موشکی اسرائیل و تاکید بر قابلیتهای دفاعی
گفتارى از هادى مجيدى کارشناس مسائل خاورميانه برای دیپلماسی ایرانی
وزارت دفاع اسرائیل می گوید موشک Arrow 2 را که برای دفاع در برابر حملات موشکی بالستیک ایران و سوریه طراحی شده با موفقیت آزمایش کرده است. در این آزمایش، موشک Arrow 2 موشکی را که بر اساس موشک شهاب 3 ایران شبیه سازی شده و از یک هواپیمای اسرائیلی بر فراز دریای مدیترانه پرتاب شده بود، ردیابی کرد و هدف قرار داد.
گفتاری از هادی مجیدی، کارشناس مسائل خاورمیانه برای دیپلماسی ایرانی:
این آزمایش صرفا به کارکرد ابزاری موشک های Arrow بر نمیگردد. در واقع تغییر نگاه امریکا به چگونگی سیستمهای دفاعی اسرائیل مربوط است و امریکاییها برای فروش F35 به اسرائیلیها اعلام آمادگی نکردهاند؛ مسئلهای که قبلا وعده داده شده بود تا قابلیت هجومی را برای اسرائیل رقم زند، اکنون در اولویتهای آقای اوباما قرار ندارد.
در مقابل، سرمایهگذاری مشترک امریکا و اسرائیل بر موشکهای Arrow- سیستم دفاعی ضد هوایی- در دستور کار قرار گرفته است و لذا آزمایش اخیر با این مبنا انجام شده است.
مفهوم کلی آزمایش موشکی اخیر اسرائیل این است که امریکاییان حداقل در دوره آقای اوباما این تمایل را دارند که قابلیتهای هجومی تل آویو تقویت نشود و بجای آن به قابلیتهای دفاعی پرداخته شود، تعهدی که امریکاییها از دولت جرج بوش برای استقرار شبکه ضد موشک در جنوب سرزمینهای اشغالی فلسطین مستقر ساختهاند نیز در همین راستا قابل تفسیر است.
در این سیستم ضد موشک امریکایی که یک گنبد دفاعی یا چتر دفاعی نامگذاری شده بود، تقریبا بیش از صد نفر پرسنل نظامی امریکایی مستقر هستند، این مجموعه را از اروپای غربی به اسرائیل منتقل کردهاند تا یک تضمین و نوعی اطمیناندهی را به مقامات اسرائیل در مورد حمایت امریکا از اسرائیل و دفاع در مقابل تهدیدات احتمالی مورد تاکید قرار دهند.
موشکهای Arrow سالهاست که به عنوان یک پروژه مشترک در قالب همکاریهای استراتژیک میان امریکا و اسرائیل مطرح است و احتمال اینکه در یک شرایط ویژه برای برخی از آزمایشها، نتایج مثبتی نیز داشته باشد وجود دارد. ما در ایران سیستمی را که بتواند اظهار نظر مقامات اسرائیلی و امریکایی را تایید یا تکذیب کند در اختیار نداریم بلکه فضای کلی که اسرائیل در آن به سر میبرد و رویکرد کلی که امریکاییها در سطح منطقه دنبال میکنند را بیشتر مورد توجه قرار میدهیم. این یک مسئله عملیاتی است و باید دید که واقعا سیستم دفاعی که در اسرائیل مورد آزمایش قرار گرفته است این امکان را دارد که در قبال سیستمهای موشکی آفندی و هجومی، پدافند کند یا خیر.
نکته قابل توجه دیگر در بخشهای فنی موشکی و بخشهای موشکی ضد هوایی که اسرائیلیها و کلیه دستگاههای نظامی و امنیتی کشورها به آن واقفند این است که این دستگاهها مانند سیستم پاتریوت و نسلهای مختلفی که از پاتریوت ساخته شده است برای پدافند در مقابل تعداد مشخصی از موشکهایی است که ممکن است به یک هدف اصابت کند.
در واقع ممکن است که این سیستمها برای پدافند در مقابل ده موشک طراحی شده باشد و اگر یازده موشک به سمت آن هدف پرتاب شود، به طور قطع این سیستم قابلیت مقابله با کلیه موشکهای پرتاب شده را نخواهد داشت.
هم سیستم Patriot و هم سیستم Arrow به این معنا نیست کهمیتواند با تمام احتمالات تهدید مقابله کند، از این جهت حتی اگر آزمایش موشک Arrow 2 در اسرائیل با موفقیت نیز سپری شده باشد، این چالش فنی همواره پیش روی همه طرفهایی است که بروی سیستمهای دفاعی کار میکنند، به همین جهت ساخت موشکهایی که دارای چندین کلاهک هستند، همواره در سطح قدرتهای ما مورد اهتمام بوده تا بتواند سیستمهای پدافندی را گمراه کند.
به عنوان مثال سیستم موشکی اسکندر دارای چندین کلاهک است تا زمانیکه به نقطه هدف نزدیک میشود، کلاهکها به سوی هدفهای مشخص رها میشوند و سیستم پدافندی امکان مقابله در آن واحد را در زمان کوتاه ندارد، حتی اگر بخشی از کلاهکها مورد هدف سیستمهای پدافندی قرار گیرد، بخش دیگر میتواند به هدف اصابت کند.
کلیه سیستمهای موشکی میتوانند با تغییرات جزیی از این قابلیت بهرهمند شوند اما در مقابل حتی یک سیستم پدافندی موفق راهکارهای فنی قابل اتکایی وجود دارد که میتواند آنرا خنثی کند، ضمن آنکه سیستمهای پدافند ضد موشکی بر اساس سیستمهای رادار کار میکنند و اگر پوشش خاصی که امروز در تکنولوژیهای موشکی در کشورهای مختلف و از جمله ایران بکار گرفته شده است بر روی کلاهکها قرار گیرد، موشکهای دارای چند کلاهک از دسترس موشکهای رادار خارج میشوند و در نتیجه کارکرد پدافندی از بین خواهند رفت.
نظر شما :