بن بست در مذاکرات دولت و مخالفان در پاکستان

۱۲ مهر ۱۴۰۵ | ۱۷:۵۸ کد : ۲۰۴۰۷۱۴ سرخط اخبار

مذاکرات دولت پاکستان با مخالفان که با وساطت سایر احزاب این کشور صورت گرفته بود، بدون هیچ نتیجه‌ای به پایان رسید، این درحالی است که دولت و اعضای حزب عمران خان نخست وزیر برکنار شده پاکستان یکدیگر را به کارشکنی در مسیر توافق متهم می کنند با این حال تظاهرات طرفداران عمران خان از امروز از ایالت خیبرپختونخوا آغاز می شود و آنان بر رسیدن به اسلام‌آباد تا پذیرفته شدن مطالبات خود پافشاری می کنند.

به گزارش روز یکشنبه خبرنگار ایرنا، وزیر کشور پاکستان امروز طی نشست مطبوعاتی در شهر لاهور پایان مذاکرات با اپوزیسیون که در رأس آن حزب جنبش عدالت (پی تی آی) قرار دارد، را درحالی اعلام کرد که مخالفان دولت قرار است از امروز تظاهرات خود را از شهر "لاکی مروات" واقع در ایالت خیبرپختونخوا واقع در ۲۷۵ کیلومتری شهر اسلام‌آباد آغاز کنند.

طرفداران عمران خان نخست وزیر برکنار شده پاکستان خواستار آزادی رهبر خود از زندان، بسته شدن تمامی پرونده‌های سیاسی و امنیتی علیه مسوولان حزب جنبش عدالت و همچنین تغییر رویکرد دولت فدرال با دولت حزب عمران خان در ایالت خیبرپختونخوا به ویژه در بحث چالش تروریسم هستند.

اما دولت پاکستان مدعی کارشکنی مذاکرات کنندگان جناح مخالف بوده و هشدار داد که با آغاز تظاهرات دیگر هیچ مذاکره ای انجام نخواهد شد و مسوولیت هرگونه خشونت و ناآرامی برعهده حزب عمران خان خواهد بود.

سید محسن نقوی وزیر کشور پاکستان گفت که تا ساعات پایانی شب گذشته همه چیز برای یک توافق مطلوب بین دولت و اپوزیسیون مهیا شده بود اما سروزیر ایالت خیبرپختونخوا (سهیل آفریدی) با تغییر عامدانه مسیر مذاکرات، در تلاش برای گنجاندن دیگر مطالباتی شد که نتیجه ای جز شکست مذاکرات نداشت.

همزمان با تداوم تنش‌های سیاسی میان دولت و حزب عمران خان، تدابیر امنیتی در شهر اسلام‌آباد بار دیگر تشدید شده و وزارت کشور پاکستان مدت زمان استقرار نیروهای ویژه در پایتخت را برای ۱۰ روز دیگر تمدید کرده است.

کارشناسان سیاسی در پاکستان ضمن ابراز نگرانی از بن بست در مذاکرات دولت و مخالفان، بیم آن دارند که تظاهرات طرفداران عمران خان ممکن به خشونت کشیده شده و دولت نیز مجبور به سرکوب هرگونه تلاش برای نا امنی در اسلام‌آباد شود.

شهر اسلام‌آباد اوایل آذرماه ۱۴۰۳ شاهد تظاهرات و تحصن طرفداران عمران خان بود. درپی بروز خشونت و درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی در اسلام‌آباد و مناطق اطراف آن دست‌ کم ۶ نفر از نیروهای پلیس و تکاور کشته و ده‌ها نفر دیگر زخمی شدند.

حزب جنبش عدالت پاکستان جان باختن تعدادی از اعضای خود را تایید کرد اما منابع این حزب، مدعی تلفات بیشتر پس از یورش شبانه نیروهای امنیتی به محل متحصنین در قلب اسلام‌آباد شده بودند.

درحالی که مسوولان حزب عمران خان بر برنامه خود برای تظاهرات پافشاری می کنند، فرماندهان ارتش پاکستان در جلسه اخیر خود نسبت به هرگونه بی ثباتی داخلی هشدار دادند.

در بیانیه روابط عمومی ارتش پاکستان با اشاره به اغتشاشات روز ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ (۹ مه ۲۰۲۳، اولین بازداشت عمران خان در اسلام‌آباد) آمده است: با هرگونه تلاش برای ایجاد ناآرامی یا خلق وضعیتی مشابه وقایع ۹ مه - تحت هر بهانه‌ای - با قاطعیت و بر اساس حاکمیت قانون، بدون هیچ‌گونه تردید یا تبعیضی، برخورد شود.

رسانه‌های پاکستانی اخیرا گزارش دادند که از چند هفته قبل از تظاهرات مخالفان، تعدادی از فعالان حزب عمران خان به ویژه ۳ نفر از خواهران وی بازداشت و روانه زندان شده‌اند.

عمران‌ خان برای اولین بار در نهم ماه مه ۲۰۲۳ (۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۲) به اتهام فساد مالی در اسلام‌آباد بازداشت شد که این اتفاق هوادارانش را به خیابان‌ها کشاند و درگیری‌های خشونت‌آمیزی میان آنها و نیروهای امنیتی در شهرهای راولپندی، لاهور و پیشاور رخ داد.

هزاران نفر از هواداران و مسئولان حزب تحریک انصاف پاکستان بازداشت شده‌اند. برخی از اعضای ارشد حزب استعفا کرده و گفته می شود صدها نفر نیز به اتهام حمله به تاسیسات و مراکز نیروهای مسلح در دادگاه‌های نظامی تحت محاکمه قرار گرفتند.

عمران خان و حزب وی (جنبش عدالت پاکستان) ماهیت تمامی پرونده‌های قضایی و امنیتی علیه خود و دیگر اعضای این حزب را سیاسی دانسته و حاکمیت را به انتقام از مخالفان متهم می‌کنند.

عمران‌ که از تابستان ۱۳۹۷ تا فروردین سال ۱۴۰۱ کرسی نخست وزیری را در اختیار داشت، از تابستان سال ۱۴۰۲ به دلیل اتهامات در پرونده‌های متعدد فسادمالی، سیاسی و امنیتی در زندان به سر می‌برد.

پس از انتخابات پارلمانی پاکستان در فوریه ۲۰۲۴، حزب عمران خان مدعی تقلب در انتخابات شده و دولت شهباز شریف را به همدستی با ارتش در سرکوب فعالان سیاسی و تشکیل پرونده های جعلی علیه سران حزب جنبش عدالت متهم می کند.

در عین حال ارتش پاکستان هرگونه مداخله در امور سیاسی کشور را رد و تاکید می کند که مسائل سیاسی مرتبط با دولت غیرنظامی و نیروهای سیاسی است و آنان باید از کشاندن نیروهای مسلح به اختلافات خود اجتناب کنند.


نظر شما :