آینده سوریه در گرو میزان مداخله‌گری آمریکا و ماهیت توافق بین قدرت‌های منطقه

کردها قربانی خواهند شد؟

۱۰ دی ۱۴۰۳ | ۰۸:۰۰ کد : ۲۰۳۰۳۰۳ اخبار اصلی خاورمیانه
اردوان امیراصلانی در یادداشتی می نویسد:آینده سوریه بستگی زیادی به میزان مداخله‌گری آمریکا و ماهیت توافق بین قدرت‌های منطقه خواهد داشت. آیا آنها خواهند توانست از بهره‌برداری دولت اسلامی از آشفتگی سیاسی برای بازسازی نیروهایش جلوگیری کنند؟ چه نقشی به کردها، که متحدان کلیدی آمریکا در مبارزه با داعش هستند، واگذار خواهد شد؟ با پیروزی اخیر دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده آمریکا و یادآوری مجدد خواسته خود مبنی بر خروج از منطقه، آیا ایالات متحده محدودیت‌هایی برای ترکیه در حمله به کردها اعمال خواهد کرد یا بار دیگر اجازه خواهد داد تا آنها قربانی بشوند؟
کردها قربانی خواهند شد؟

اردوان امیراصلانی

دیپلماسی ایرانی: در تاریخ هشتم دسامبر، ائتلافی متشکل از گروه‌های شورشی به رهبری سازمان اسلام‌گرای افراطی «هیئت تحریرالشام» رژیم بشار اسد را سرنگون کرد و به نیم‌قرن سلطه خانواده اسد در سوریه پایان بخشید. موفقیت خیره‌کننده این حمله دلایل متعددی دارد که ریشه در گذشته دارند. پس از شکست داعش در سال ۲۰۱۸، بشار اسد فرصت برگزاری یک گفت‌وگوی ملی با جناح‌های مختلف و دستیابی به یک راه‌حل سیاسی را از دست داد و به‌این‌ترتیب شکاف‌های موجود در جامعه سوریه را عمیق‌تر کرد.  دراین‌میان ارتش سوریه نیز انگیزه چندانی برای به خطر انداختن خود در قبال حقوق دریافتی ناچیز نداشت. از سوی دیگر، متحدان تاریخی حکومت، یعنی روسیه و ایران به دلیل جنگ در اوکراین و حوادث لبنان، بدون مداخله عقب‌نشینی کردند.

ترکیه نقش خود را در حمله برق‌آسا منجر به تصرف شهرهای حلب، حمص، حما و در نهایت دمشق انکار می‌کند، اما به نظر می‌رسد نقشی تعیین‌کننده در سقوط اسد داشته باشد. رئیس‌جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان، با بهره‌برداری از کاهش حضور روسیه که درگیر جنگ اوکراین است و شرایط ایران، در تلاش است تا بیشترین تعداد ممکن از پناه‌جویان سوری را به کشورشان بازگرداند و ظهور یک دولت کردی در مرز جنوبی ترکیه را برای همیشه غیرممکن کند.

با خنثی‌کردن هرگونه تلاش برای اتحاد ارضی میان نیروهای کرد سوریه در منطقه نیمه‌مستقل شمال شرق سوریه و نیروهای کرد ترکیه از حزب کارگران کردستان PKK، که ترکیه دهه‌ها با آنها درگیر بوده، آنکارا به‌دنبال حفاظت از تمامیت ارضی خود است. با حذف نیروهای نیابتی شیعه ایران، اردوغان نفوذ خود را در خاورمیانه تقویت کرده و با همکاری قطر و عربستان سعودی، به سنت عثمانی خود بازمی‌گردد. ترکیه همچنین در تلاش است تا به مرجع کشورهای ترک‌زبان قفقاز و آسیای مرکزی تبدیل شود.

با این حال، ابهامات زیادی ازجمله درباره ماهیت رژیم جدید در سوریه، واکنش ایران در میان‌‌مدت و امکان دستیابی به توافقی جامع بین همه طرف‌ها ازجمله آمریکا، روسیه، ترکیه، ایران و اهل سنت برای جلوگیری از ظهور مجدد یک دولت اسلامی افراطی و خشونت‌آمیز باقی مانده است. از زمان به قدرت رسیدن رهبر سابق جهادی، ابو محمد الجولانی، او برای اصلاح وجهه خود در نزد جامعه بین‌المللی و معرفی پروژه سیاسی برای سوریه با ارائه تضمین‌هایی برای امنیت اقلیت‌های سوری تلاش کرده است. اما اینکه در عمل چه خواهد شد، جای سؤال است. پیشینه حاکم جدید دمشق سؤال‌برانگیز است. او که در عربستان سعودی متولد شده است، پس از اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ به دست آمریکا، به القاعده در عراق پیوست و سپس در سال ۲۰۱۱ از طرف ابوبکر البغدادی برای تشکیل جبهه النصره به سوریه اعزام شد. پس از ادغام دولت اسلامی و جبهه النصره، او از این اتحاد فاصله گرفت و با القاعده بیعت کرد، اما در سال ۲۰۱۶ از آن جدا شد و رهبری گروه اسلام‌گرای جبهه فتح‌الشام و سپس هیئت تحریر‌الشام را در سال ۲۰۱۷ بر عهده گرفت. از‌این‌رو نگرانی ۱۰ درصد علوی‌ها و هشت درصد مسیحیان عرب و ارمنی که از سرنوشت مسیحیان مشرق‌زمین در عراق شوکه شده‌اند، قابل درک است.

سقوط رژیم بشار اسد همچنین ضربه مهلکی به نیروهای نیابتی و ابزارهای بازدارنده آنان برای مقابله با کشورهای منطقه ازجمله اسرائیل وارد کرده است. سوریه یک محور استراتژیک حیاتی برای انتقال حمایت به حزب‌الله لبنان بود که ظرفیت‌های نظامی‌اش به طور درخورتوجهی کاهش یافته و رهبری آن با حملات اسرائیل تضعیف شده است. احتمال دارد ایران برای جلوگیری از هرگونه درگیری و همچنین کاهش بحران سیاسی داخلی که با تحریم‌های بین‌المللی تشدید شده است، به دنبال توافقی درباره برنامه هسته‌ای خود باشد. آیا رویکرد آقای پزشکیان، رئیس‌جمهور جدید ایران، که نمادی از تنش‌زدایی با غرب است، با اقدامات دیگری همراه خواهد بود؟

در نهایت، آینده سوریه بستگی زیادی به میزان مداخله‌گری آمریکا و ماهیت توافق بین قدرت‌های منطقه خواهد داشت. آیا آنها خواهند توانست از بهره‌برداری دولت اسلامی از آشفتگی سیاسی برای بازسازی نیروهایش جلوگیری کنند؟ چه نقشی به کردها، که متحدان کلیدی آمریکا در مبارزه با داعش هستند، واگذار خواهد شد؟ با پیروزی اخیر دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده آمریکا و یادآوری مجدد خواسته خود مبنی بر خروج از منطقه، آیا ایالات متحده محدودیت‌هایی برای ترکیه در حمله به کردها اعمال خواهد کرد یا بار دیگر اجازه خواهد داد تا آنها قربانی بشوند؟/شرق

کلید واژه ها: ایران ترکیه سوریه اسرائیل آمریکا کردها


( ۸ )

نظر شما :

حامد ۱۰ دی ۱۴۰۳ | ۰۹:۴۵
کردها نیروی بومی سوریه هستند و به دموکراسی در حد سوریه معتقد هستند. لااقل جرات دارند از آن حرف بزنند. کدام یک از این گروه های دیگر مثل تحریر الشام و گروه های افراطی تر مورد حمایت مستقیم ترکیه مثل گروه ارتش ملی سوریه که شامل گروه های تروریستی ترکستانی و بین المللی است و حتی جبهه جنوب حاضر هستند لااقل راجع به دموکراسی و رای مردم صحبت کنند!؟ حتی خیلی از اعضا و رهبران این گروه های افراطی که ترکیه به آن کت و شلوار و کراوات پوشانده سوری نیستند. کردها رهبرانشان همه متولد سوریه هستند و در آنجا زندگی کرده اند همین حالا مجلس محلی تشکیل داده اند که بیشتر اعضایش اصلا کرد نیستند. آیا اصلا قابل تصور است که اعضای سابق داعش و القاعده زیر پنجاه درصد اینها هم بروند؟ اینکه ترکیه دارای فوبیای کردهاست باعث نمی‌شود ماهیت اصلی گروه های مورد حمایتش فراموش شود. جولانی گفته است قانون اساسی جدید سوریه و برگزاری انتخابات حداقل سه تا چهار سال زمان می‌برد! کدام قانون اساسی انقدر وقت میگیرد؟ عجیب نیست که این همه زمان بخواهند و در این مدت این نیروهای مزدور هستند که آرزوهای نیوعثمانی ترکیه را برآورده کنند.
عبدالرضا ۱۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۶
کوردها برای احیای حقوق خود نمی توانند با پایمال کردن حقوق دیگران به حقوق خود دست یابند و با اتکا به امریکا و اسراییل درجهت امیال انها حرکت کنند وگرنه با شکست مواجه خواهند شد
خسرو ۱۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۲:۵۳
نویسنده کردتبار بدرستی اشاره کرده است ترکیه (ایران و عراق و سوریه هم همین هدف را دارند) میخواهد از تشکیل یک کشور کردی در سوریه برای همیشه جلو گیری کند کسی با حقوق شهروندی و دمکراتیک مردم کرد مشکل ندارد ولی همه مخالف تجزیه سوریه هستند به غیر از اسرائیل--- احزاب تروریستی منتسب به کردها ( نه همه کردها )بعنوان بازوی نیابتی آمریکا وظیفه متزلزل کردن حکومت سوریه و ایجاد جای پا برای آمریکا را داشتند که به بهای دشمنی با همه ملت سوریه اینکار را کردند ولی آمریکا همیشه مزدورانش را پس از مصرف تنها گذاشته و فروخته است آخرین مورد در افغانستان بود کردهای عاقل تر ، پیشنهاد تسلیم و خلع سلاح را به پ ک ک داده اند
علی ۱۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۳:۴۷
به نظر من تیتر باید می شد آیا گروههای تروریستی کردی قربانی می شوند؟ وجوابش هم می شد بله نه تنها گروههای تروریستی کردی بلکه تمام گروههای تروریستی دیگر هم باید قربانی شوند تا نظامی مقتدر سر کار بیایدتا حقوق تمام بومی های سوریه حتی اقلیتی مانند کردها نیز تامین گردد. باید گفت چون بومیان سوریه خود می توانند کار خود را پیش ببرند احتیاجی به حضور آمریکایی ها نیست ولی آمریکایی ها زنده نگه داشتن گروههای تروریستی کردی را برای داشتن جای پا واجب می دانندکه باید دید با توافق آمریکا وتورکیه این شر دفع خواهد شد یا خود تورکیه باید وارد عمل شود.
علی ۱۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۳:۵۷
تنها گروهی که خواهان فدرال و تجزیه سوریه هست همین کردهای تروریست سوریه هست. امریکا به بهانه مبارزه با داعش هزاران تریلی تسلیحات به اونا داده . ایا این نویسندگان ایرانی که سنگ این تروریستها رو به سینه میزنن از خود پرسیدن چرا امریکا اینهمه از اونا حمایت میکنه؟ و سیستمهای موشکی برای چه مصارفی به اونا داده شده؟
ایرانی ۱۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۹
گروه های تکفیری سوریه از جمله تحریر الشام برای تفکرات ایدئولوژیک میجنگند ولی کردها برای موجودیت شان و حقوق اساسی شان. البته این وضعیت ممکن است برای علویها و دروزی ها هم بوجود بیاید. این برچسب زدن اتکا کردها به آمریکا و اسراییل هم واقعا مضحک شده است‌. نمایندگان آمریکا مرتبا با جولانی دیدار میکنند و اصلا ارتباط واضحی و متداومی با کردها ندارند. اسراییل که اصلا با کردهای ترکیه و سوریه رابطه خوبی ندارد و رابطه اسراییل با ترکیه بسیار گرم‌تر از کردهای این کشور است. علیرغم لفاظی ها، ترکیه نقش اساسی در تامین نفت و گاز اسرائیل دارد. فعلا که اسراییل بسیار از تحریر الشام راضی است چرا که این گروه کمترین واکنشی حتی زمانی که اسراییل به ۲۰ کیلومتری دمشق هم می‌رسد نشان نمی‌دهد! چه چیزی ازین بهتر برای اسراییل.
peace ۱۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۴:۵۳
پاسخ به عبدالرضا.....حرف شما کاملا درسته ، به نکات کلیدی اشاره فرمودید