نمایندگان مجلس کرواسی در گفت وگو با دیپلماسی ایرانی

تاثیر مستقیم منفی روسیه بر بالکان/اوضاع بوسنی نگران‌کننده است

۰۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۲۹۰۵۹ اروپا انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: سید علی موسوی خلخالی
رانکو استوجیچ در پاسخ پرسش دیپلماسی ایرانی مبنی بر اینکه در چارچوب حمله روسیه به اوکراین آیا کرواسی این جنگ را توسعه طلبی روسیه می‌داند و آیا از بابت آن إحساس خطر می‌کند یا خیر، گفت: «کرواسی عضو اتحادیه اروپاست، بنابراین در تمامی فعالیت‌های اتحادیه و شورای اروپا مشارکت دارد. در نتیجه کرواسی هم مثل اتحادیه اروپا اقدام روسیه علیه اوکراین را توسعه‌طلبی می‌داند و با توسعه‌طلبی‌های روسیه مخالف است.»
تاثیر مستقیم منفی روسیه بر بالکان/اوضاع بوسنی نگران‌کننده است

دیپلماسی ایرانی: ساشا جوجیچ، رئیس گروه دوستی بین پارلمانی کرواسی و ایران و رانکو اوستوجیچ، سیاستمدار، وزیر کشور سابق کرواسی و نماینده فعلی مجلس این کشور که عضو گروه دوستی پارلمانی کرواسی و ایران نیز هست، روز سه‌شنبه ۲۲ اکتبر – ۱آبان، با جمعی از خبرنگاران سیاست خارجی ایران در زاگرب دیدار کردند.

در ابتدا این ساشا جوجیچ بود که از خبرنگاران ایرانی استقبال کرد. وی ساختار کاری و سیاسی مجموعه سیاسی کرواسی از جمله ساختار فعلی این کشور را توضیح داد و اطلاعاتی درباره برگزاری انتخابات پارلمانی و همچنین انتخابات پارلمان اروپا و انتخابات ریاست جمهوری آتی کشورش که در پایان سال جاری برگزار می شود، ارائه داد. جوجیچ گفت: «بخشی از کارزار انتخابات ریاست جمهوری به پارلمان کشیده شد، بنابراین بحث ها برای ما بسیار جالب و طوفانی است و این که حزب حاکم اکثریت اندکی دارد نیز به این امر کمک می کند.»

وی روابط دوجانبه کرواسی و ایران را خوب و دوستانه ارزیابی و به‌ویژه بر همکاری فشرده پارلمانی که به بازدیدهای متعدد متقابل منجر شده است، تاکید کرد. جوجیچ همچنین گفت که روابط دو مجلس ایران و کرواسی سابقه بیست ساله دارد که این روابط رو به گسترش است. وی با قدردانی از همکاری های خوب مجلس و دولت کرواسی با سفارت ایران در جمهوری کرواسی، تداوم ارتباطات دو ملت را از اهداف همکاری های آتی عنوان کرد و گفت که این روند می تواند به تبادلات تجاری بهتر، ارتقای بخشی از اقتصاد دو کشور، همکاری های فرهنگی و حمایت از حقوق بشر منجر شود.

در این دیدار رانکو اوستوجیچ عضو گروه نیز بر روابط خوب دوجانبه بین ایران و کرواسی تاکید کرد و گسترش هر چه بیشتر روابط را خواستار شد. 

رانکو استوجیچ در پاسخ پرسش دیپلماسی ایرانی مبنی بر اینکه در چارچوب حمله روسیه به اوکراین آیا کرواسی این جنگ را توسعه طلبی روسیه می‌داند و آیا از بابت آن إحساس خطر می‌کند یا خیر، گفت: «کرواسی عضو اتحادیه اروپاست، بنابراین در تمامی فعالیت‌های اتحادیه و شورای اروپا مشارکت دارد. در نتیجه کرواسی هم مثل اتحادیه اروپا اقدام روسیه علیه اوکراین را توسعه‌طلبی می‌داند و با توسعه‌طلبی‌های روسیه مخالف است.»

وی در ادامه افزود: «در عین حال ما نقش و تاثیر روسیه در غرب بالکان را نیز داریم. از آنجا که خود در گذشته‌ای نه چندان دور تجربه جنگ داشته‌ایم مفهوم جنگ و تقابل را به خوبی درک می‌کنیم. در حال حاضر ما می‌توانیم تاثیر اقدامات روسیه را در مقدونیه شمالی، صربستان و بوسنی و هرزگوین ببینیم که تاثیر مستقیم منفی بر دموکراسی آن کشورها گذاشته است. ساده بگویم، روسیه این کشورها را در موقعیتی قرار می دهد که در جنگ اوکراین بین روسیه و اوکراین یکی را انتخاب کنند. از سوی دیگر یکسری ناهماهنگی‌هایی هم روی داده که سبب شده است آنها راحت‌تر به اهدافشان برسند. بعدا روشن شد عامل همین ناهماهنگی‌ها هم روسیه بوده است. روسیه در این چهار کشور ناهنجاری‌ها را ایجاد می‌کند و می‌خواهد ما را به عنوان اعضای اتحادیه اروپا در برابر آنها قرار دهد.»

این نماینده پارلمان کرواسی در پاسخ به پرسش دیگر دیپلماسی ایرانی درباره أوضاع بوسنی و هرزگوین و گزارش‌هایی که از ناآرامی‌های سیاسی در آنجا می‌آید و برخی از ناظران نگرانند که دوباره تنش‌ها به سمت جنگ داخلی برود و اینکه کرواسی تا چه اندازه برای مهار مشکلات در بوسنی و هرزگوین تلاش می‌کند، گفت: «بوسنی و هرزگوین از نظر من کشوری پیچیده است. این کشور به دو قسمت تقسیم شده که بخش صربسکا به روسیه نزدیک است. صربسکا سیستم نظامی واحد و یکپارچه و به عبارتی ارتش ندارد. پلیسی دارد که شبیه ارتش عمل می کند که این سیستم همواره ثبات و امنیت کشور را تهدید می‌کند. تهدیدشان هم استقلال از بوسنی است. از ابتدای سال جاری تا کنون رئیس این بخش، آقای میلوراد دودیک سه بار نزد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه رفته و با او دیدارهای حساسی داشته است.»

وی در ادامه افزود: «سیاستمداران این بخش از جمله آقای میلوارد دودیک به صراحت و روشنی گفته‌اند که می‌خواهند بخشی از صربستان باشند. در مقابل، فدراسیون بوسنی و هرزگوین است که اکثرشان مسلمان هستند. از سوی دیگر ۱۰ تا ۱۵ درصد مردم بوسنی و هرزگوین را کروات ها تشکیل می دهند. بخش های بوسنی و هرزگوین به جز در مسائل مالی و نظامی هیچ ارتباط دیگری با یکدیگر ندارند. با وجود اینکه بوسنی و هرزگوین یک کشور است اما مناطق مختلف آن جدا از هم عمل می کنند. مثلا ۹۰ درصد جوانان بوسنیایی تعلقی به ساریوو ندارند، چرا که در آنجا نبوده‌اند و سابقه‌ و ذهنیتی از آن ندارند. کروات‌ها در بوسنی از همه کمتر و در اقلیت هستند. به عبارتی می توان گفت بوسنی و هرزگوین سه قسمت صرب‌های صربسکا، بوسنی و هرزگوین مسلمان و کروات‌ها را شامل می شود. طبیعتا موضوع کروات‌های بوسنی و هرزگوین همیشه برای کرواسی مهم بوده و همیشه یک مساله قلمداد شده است.»

وی در ادامه افزود: «در جنگ سال‌های ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۶ حدود ۲۵۰ هزار نفر کشته شدند. هر سه گروه بوسنیایی علیه یکدیگر می جنگیدند. یعنی یک جنگ سه‌جانبه.»

این نماینده مجلس کرواسی در ادامه گفت: «با این که حدود ۳۰ سال از آن جنگ‌ها گذشته، هنوز نمایندگانی در بوسنی هستند که زیر نظر امریکایی‌ها و به تصمیم امریکا انتخاب می‌شوند که بر روند سیاسی و أمور این کشور تاثیرگذارند.»

استوجیچ تاکید کرد، نگرانی‌هایی که شما از بوسنی و هرزگوین گفتید همیشه وجود داشته است و ما هم از بابت آن نگران هستیم. بوسنی و هرزگوین همسایه ماست و هر گونه تحولی در آن مستقیما بر ما تاثیر می گذارد. بنابراین ما هم نسبت به آن نگرانی داریم. 

ساشا جوجیچ درباره به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطینی گفت: «در حال حاضر به طور کلی مجلس کرواسی هیچ دیدگاه مستقلی درباره به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطینی ندارد. اما حزب ما یعنی حزب سوسیال دموکرات کرواسی یا اس دی پی، با به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطینی موافق است. آقای میلانوویچ، دبیرکل حزب و رئیس جمهوری فعلی کشور، نیز تا کنون دو بار به رسمیت شناخته شدن کشور مستقل فلسطینی را خواستار شده است.»

وی در ادامه افزود: «مجلس و دولت دو نهاد مستقل در کرواسی هستند. هر دو نسبت به موضوع به رمست شناختن کشور مستقل فلسطینی نه مخالفت کرده اند نه موافقت. یکی از دلایل آن به رابطه خوب کرواسی با اسرائیل باز می گردد. نکته دیگر هم به محافظه کاری دولت باز می گردد که نسبت به این کار با احتیاط برخورد می کند.»

روزنامه نگار، مترجم و سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: کرواسی ایران و کرواسی دیپلماسی ایرانی جنگ اوکراین روسیه و اوکراین بالکان بالکان غربی روسیه و بالکان سید علی موسوی خلخالی حمله روسیه به اوکراین اتحادیه اروپا روسیه و اروپا بوسنی و هرزگوین صربسکا صربستان مقدونیه رانکو استوجیچ ساشا جوجیچ میلوراد دودیک


( ۳ )

نظر شما :