رویکرد مناسب برای بهبود رابطه تهران و ایروان و مهار کریدور جعلی زنگزور چیست؟

لزوم حضور پررنگ‌تر ایران در ارمنستان بدون عینک روسی

۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۲۸۰۹۷ آسیا و آفریقا انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: احسان موحدیان
احسان موحدیان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ایران نباید از افزایش نفوذ غرب در ارمنستان استقبال کند، صحیح نیست دقیقا از چشم روسیه به تحولات ارمنستان بنگرد و به گونه ای رفتار کند که در ارمنستان تصور شود، ایران به طور کامل در قفقاز با هماهنگی و بر مبنای نظرات روسیه عمل می کند. زیرا روسیه به علت عدم کمک جدی به ارمنستان در جنگ ۲۰۲۰ و درگیری های بعد از آن و نیز برای حفظ قراباغ در پیش چشم افکار عمومی مردم ارمنستان محبوب نیست. لذا اگر ایران بیش از حد در ارمنستان به روسیه نزدیک شود از نگاه مردم این کشور شریک جرم روسیه خواهد بود و آنها خواهند گفت که ایران بدون اجازه روسیه هیچ کاری نمی کند. لذا ایران باید در نگاه خود به ارمنستان رفتاری مستقل و متعادل داشته باشد و منافع خود را در این کشور با نگاهی پدرانه و همدلانه و با توجیه افکار عمومی پیگیری کند. به خصوص که روسیه در قفقاز با کسی شریک نمی شود و هنوز هم در برابر همکاری با ایران در ارمنستان در برابر تشدید نفوذ ترکیه و ناتو مقاومت دارد.
لزوم حضور پررنگ‌تر ایران در ارمنستان بدون عینک روسی

دکتر احسان موحدیان کارشناس ارشد مسائل قفقاز

دیپلماسی ایرانی: پس از وقوع جنگ 2020 قراباغ، ایران مقطع حساسی را در روابط خود با ارمنستان پشت سر می گذارد. روند نارضایتی عمومی از تحولات داخلی در این کشور تشدید شده که البته فعلا نمود بیرونی ندارد، ولی چون علت وقوع این ناآرامی ها (نارضایتی مردم از روند صلح ناعادلانه میان ارمنستان و آذربایجان و اعتقاد عمومی به عدم حرکت این کشور در مسیری درست برای ایستادگی در برابر زیاده خواهی باکو) ادامه دارد و برطرف نشده، احتمال بی ثباتی سیاسی در این کشور در آینده وجود دارد.

بر اساس تازه ترین نظرسنجی ها در ارمنستان که توسط گالوپ انجام شده، نه حزب حاکم تشکیل دهنده دولت آقای پاشینیان، رئیس جمهور و نه احزاب سیاسی مخالف با دیدگاه های مختلف، محبوبیت زیادی ندارند. اکثر مردم هم از روند مرزبندی با آذربایجان راضی نیستند و آن را ناعادلانه می دانند و چندان به آینده امیدوار نیستند. در عین حال امیدواری به تاثیرگذاری نهادهایی همچون سازمان امنیت دسته جمعی به رهبری روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا که ایران به تازگی با آن پیمان تجارت آزاد منعقد کرده، در جامعه ارمنستان رو به کاهش است. در شرایط کاهش امید عمومی به دولت ارمنستان و احزاب سیاسی مخالف آن، علاقه به پیوستن به اتحادیه اروپا در این کشور افزایش یافته که با توجه به نگاه منفی محور شرق به این تحول و همزمانی این تغییر با تشدید تلاش های ناتو و آمریکا برای نفوذ در ساختارهای نظامی و اقتصادی و سیاسی و فرهنگی ارمنستان، ممکن است شاهد واکنش منفی روسیه باشیم که شرایطی مشابه با گرجستان و چه بسا اوکراین را برای ارمنستان ایجاد کند. 

همچنین در ارمنستان شاهد تلاش هایی برای تضعیف نهاد کلیسا به عنوان یکی از نهادهای اصلی ضامن تداوم حیات ارمنستان با هدایت پشت پرده آمریکا هستیم. رشد قارچ گونه فرقه های مذهبی انحرافی و ضد کلیسای ارمنی توسط غرب در جریان است. هدف از این اقدامات تضعیف هنجارها، تعلقات مذهبی مردم، تضعیف نقش کلیسا در تعیین سبک زندگی مردم ارمنستان و مقابله با نهاد کلیسا به عنوان یک نهاد کلیدی در تعیین و پیشبرد آرمان های جامعه ارمنی است. از این طریق و نیز با دستکاری کتب مذهبی و چه بسا با ایجاد تغییرات در قانون اساسی ارمنستان تلاش می شود تعلقات و آرمان هایی که ارامنه در مورد قراباغ کوهستانی (آرتساخ)، نسل کشی ارامنه، اهمیت حفاظت از زبان ارمنی، نمادهای ارمنی، تعلقات دینی و نهاد خانواده دارند تضعیف شود و این همان روندی است که انگلیس و صهیونیست ها در قبال جمهوری آذربایجان با تضعیف باورهای شیعی و ترویج وهابیت، سکولاریسم، همجنس گرایی، آموزه های صهیونیستی و غیره به شیوه ای دیگر پیگیری می کنند. اما در مورد ارمنستان، غرب و به طور مشخص آمریکا با فرقه سازی تلاش می کند نقش مرجعیت و رهبری کلیسای ارمنی را در جامعه تضعیف کند. بدیهی است تضعیف کلیسای ارمنی که اختلافات عمیق تاریخی و هویتی و مذهبی با صهیونیسم دارد، باعث خواهد شد زمینه برای نفوذ اسرائیل در ارمنستان نیز فراهم شود. 

بنابراین نباید اجازه داد با چنین دستکاری هایی حساسیت های اساسی در جامعه ارمنستان دستخوش تغییر شود و زمینه برای ایجاد کریدور زنگزور به بهانه کاهش فشارهای اقتصادی و امنیتی فراهم شود. زیرا ایجاد این کریدور زمینه ساز تغییرات جمعیتی و هویتی در جنوب ارمنستان می شود که بر امنیت و اقتصاد ایران نیز تاثیرگذار است. با توجه به تشدید فشارهای غرب برای ایجاد این کریدور و همراهی ضمنی روسیه با این مساله با امید کنترل کریدور جعلی مذکور، نقش ایران برای حمایت از ارمنستان و کمک به حفظ صلح و ثبات در این کشور مهم قفقاز جنوبی اهمیت بیشتری می یابد.

در عین حال شاهد افزایش تمایل دولت ارمنستان به همکاری با غرب (به خصوص آمریکا و فرانسه) و روسیه زدایی از این کشور هستیم که تداوم این روند ممکن است باعث تنش و بی ثباتی در ارمنستان و سوءاستفاده باکو و ترکیه شود. 

در این شرایط ایران باید چه سیاستی را در قبال ارمنستان در پیش بگیرد که ثبات و امنیت این کشور حفظ شود و بر چالش هایی مانند تلاش برای ایجاد کریدور جعلی زنگزور غلبه شود؟

1. نکته اول اینکه سیاست ایران در ارمنستان نباید تقلیل گرایانه باشد و جمهوری اسلامی ایران باید تلاش کند کل جامعه ارمنستان و احزاب و جناح های سیاسی مختلف را در آغوش بگیرد و با آنها تعامل کند. بنابراین ایران باید کل جامعه ارمنستان اعم از حکومت، مردم، جناح های سیاسی و نهاد کلیسا را مورد توجه قرار دهد.

2. نکته دوم اینکه هم ارمنستان برای حفظ امنیت و تمامیت ارضی خود و ارتباط اقتصادی و نظامی و امنیتی ایمن و همیشگی با جهان خارج به ایران نیاز دارد و هم ایران برای حضور و نقش آفرینی در قفقاز و آسیای میانه فعلا تنها ارمنستان را در اختیار دارد و این کار از طریق باکو با توجه به شدت نفوذ اسرائیل و انگلیس و ترکیه و تبلیغات گسترده ضدایرانی در رسانه ها و مدارس و دانشگاه ها و سایر دستگاه ها و هویت سازی و تاریخ سازی و تمدن سازی جعلی ضد ایرانی فعلا ممکن نیست.

با توجه به این نیاز دوجانبه، دو طرف باید پیوندهای سیاسی و اقتصادی و امنیتی و فرهنگی خودشان با یکدیگر را تقویت کنند. به خصوص ایران باید سرمایه گذاری در حوزه انرژی (تهاتر برق و گاز)، راه سازی با هدف تقویت کریدور شمال – جنوب، تجارت دوجانبه در بخش های مختلف پزشکی، امور فرهنگی و آموزش زبان فارسی را بیش از پیش تقویت کند. 

3. مساله سوم این است که ایران باید به دولت ارمنستان کمک کند این مساله را درک کند که حضور آمریکا در ارمنستان برای کمک به حفظ امنیت و تمامیت ارضی این کشور نیست و این حضور سرریز درگیری بزرگ آمریکا و روسیه است که دامنه آن به منطقه قفقاز هم کشیده شده است. در واقع آمریکا اهمیتی به حفظ تمامیت ارضی ارمنستان نمی دهد و تنها به دنبال روسیه زدایی از ارمنستان برای افزایش نفوذ خود در قفقاز و آسیای مرکزی است و اگر دولت ارمنستان بیش از حد به آمریکا تکیه کند و تعادل را در روابط خارجی خود رعایت نکند، ممکن است بلایی که در درگیری آمریکا و روسیه بر سر اوکراین و گرجستان آمد بر سر ارمنستان هم بیاید. باید به دولت ارمنستان تفهیم کرد غرب حتی اگر بخواهد هم نمی تواند به حفظ مرزهای ارمنستان کمک کند، چون کشورهای غربی نه با ارمنستان مرزی دارند و نه دسترسی و حضور فیزیکی، نظامی و اطلاعاتی و اقتصادی آنها در ارمنستان با توجه به سابقه روسیه در این کشور جدی و قدرتمندانه است. همچنین باید این تصور اشتباه در مقامات ارمنستان که ترکیه می تواند یک شریک بالقوه و قابل اعتماد اقتصادی و سیاسی برای این کشور باشد اصلاح شود.

4. نکته چهارم آن است که تضعیف نفوذ روسیه در ارمنستان و کاهش محبوبیت این کشور در بین افکار عمومی ارمنستان، علیرغم اینکه به افزایش نفوذ غرب کمک می کند و لذا رویدادی مثبت تلقی نمی شود، ولی به هر حال برای ایران فرصتی برای افزایش نقش آفرینی و بازیگری در قفقاز نیز ایجاد می کند تا غفلت تاریخی خود در این منطقه حساس را جبران کند. در این شرایط ایران باید انرژی اعم از سوخت و گاز مد نظر ارمنستان را تامین کند، زیرا غرب که مرز و تجارت زیادی با ارمنستان ندارد، قادر به چنین کاری نیست و وابستگی ارمنستان به باکو برای تامین این نیاز نیز امنیت، تمامیت ارضی و یکپارچگی ارمنستان را به خطر می اندازد. در عین اینکه ایران نباید از افزایش نفوذ غرب در ارمنستان استقبال کند، صحیح نیست دقیقا از چشم روسیه به تحولات ارمنستان بنگرد و به گونه ای رفتار کند که در ارمنستان تصور شود، ایران به طور کامل در قفقاز با هماهنگی و بر مبنای نظرات روسیه عمل می کند. زیرا روسیه به علت عدم کمک جدی به ارمنستان در جنگ 2020 و درگیری های بعد از آن و نیز برای حفظ قراباغ در پیش چشم افکار عمومی مردم ارمنستان محبوب نیست. لذا اگر ایران بیش از حد در ارمنستان به روسیه نزدیک شود از نگاه مردم این کشور شریک جرم روسیه خواهد بود و آنها خواهند گفت که ایران بدون اجازه روسیه هیچ کاری نمی کند. لذا ایران باید در نگاه خود به ارمنستان رفتاری مستقل و متعادل داشته باشد و منافع خود را در این کشور با نگاهی پدرانه و همدلانه و با توجیه افکار عمومی پیگیری کند. به خصوص که روسیه در قفقاز با کسی شریک نمی شود و هنوز هم در برابر همکاری با ایران در ارمنستان در برابر تشدید نفوذ ترکیه و ناتو مقاومت دارد. موضع گیری اخیر این کشور در مورد کریدور جعلی زنگزور نیز با هر نیتی صورت گرفته باشد، باز هم ثابت می کند که جمهوری اسلامی ایران نیازمند یک سیاست مستقل در قفقاز جنوبی است. 

5. نکته پنجم اینکه ایران باید از بزرگنمایی غیرواقع بینانه و به دور از واقعیت تعاملات ارمنستان با غرب خودداری کند. به عنوان مثال اگر غرب و آمریکا با همکاری ارمنستان یک مانور محدود برای مهار شورش های شهری انجام می دهند، ایران نباید این مانور محدود را بزرگ جلوه داده و در محکومیت این نوع همکاری ها در ابعاد و با شدتی مشابه با روسیه، ترکیه و باکو شریک شود. به خصوص که باکو از نظر عمق و سابقه این نوع همکاری ها با ناتو سوابق به مراتب گسترده تر و طولانی تری دارد و ترکیه نیز عضو ناتو است. لذا نباید به علیف و اردوغان اجازه دهیم احساسات ضدآمریکایی را در ایران تحریک کنند و دولت ارمنستان را بیش از حد منکوب و محکوم کنیم و دولت پاشینیان را با چنین روشی بیش از حد به سمت غرب برانیم. 

6. در نهایت ایران باید با همکاری دولت ارمنستان برای ایجاد فرصت های شغلی در ارمنستان و به خصوص استان حساس سیونیک برای مردم تلاش کند و در این زمینه سرمایه گذاری های مرتبط را انجام دهد. این امر مانع از شکل گیری کریدور جعلی و ضدایرانی زنگزور به کمک مردم خود ارمنستان خواهد شد، به جلوگیری از مهاجرت ارامنه از ارمنستان، افزایش امید به آینده و تمایل به مقاومت در برابر تهاجم خارجی و ایجاد حس وحدت ملی و همدلی در این کشور و مقابله با چنددستگی و اختلافات کمک می کند.

در مجموع باید به میزانی که ارمنستان به سمت ایران گام برمی دارد و راه را برای نقش آفرینی تاریخی ایران در قفقاز باز می گذارد با آن همکاری کنیم و راه را برای تعامل با این کشور باز بگذاریم. ایران باید بر مواضع اصولی خود در مورد مخالفت با ایجاد تغییر مرزهای بین المللی با ارمنستان و هرگونه دستکاری ژئوپلتیکی در منطقه تاکید کند و در مورد امکان سواستفاده باکو از تحولات ناشی از پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که فضای تنفسی تازه ای برای علیف و اردوغان در قفقاز فراهم می کند، هشیار باشد.

احسان موحدیان

نویسنده خبر

دکتر احسان موحدیان، مدرس دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران و ارمنستان ارمنستان ایران و روسیه ایران و روسیه و ارمنستان احسان موحدیان روسیه و ارمنستان ارمنستان و آذربایجان روسیه و آذربایجان دالان زنگه زور زنگه زور


( ۵۲ )

نظر شما :

ناشناس ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۷:۲۱
نمی دانم این چه منطقی هست که ایشان اینقدر نگران افکار عمومی جمعیت دو میلیونی ارمنستان هست ولی هیچ توجهی به نگرانی افکار عمومی میلیونها ترک در ایران جمهوری آذربایجان و ترکیه نیست
Aysan Maral ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۹:۱۱
کاکا عبدالرحمن عزیز مسئله ایران با کریدور زنگزور نه اقتصادی است و نه از دست دادن مرز با ارمنستان، بلکه موضوع بسیار مهمتری است. تصمیم گیرندگان در راس دقیقاً می دانند که موضوع چیست، اما هرگز آن را علنی نمی کنند، بلکه آن را تحت چیزهای دیگری مانند منافع اقتصادی یا از دست دادن مرز پنهان می کنند. اگر به شما بگویم موضوع اصلی چیست، نظر من را منتشر نمی کنید. ضرب المثلی در زبان انگلیسی وجود دارد که می گوید: یک فیل در اتاق است، اما هیچ کس نمی خواهد در مورد آن صحبت کند. با احترام،
سعید عبادی ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۱:۱۸
آقای موحدیان ناسیونالیست خوب میدانی که تورکها هر کاری بگویند انجام میدهند‌.پس زیاد خودت را اذیت نکن .زنگه زور به انید خدا و با یاری کشورهای چون تورکیه و آذربایجان عزیز ایجاد خواهد شد و توران بزرگ ایجاد می‌شود. ما هم تورکهای ادبابحان جنوبی بعنوان سربازی فداکار در کنار تورکیه و آذربایجان هستیم. تا پای جان از حقوق ملت تورک دست نمی‌کشیم
علیرضا ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۲:۰۷
تحلیلی ساده لوحانه و بدور از واقعیت های دیپلماتیک
عبدالرضا ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۲:۵۱
ارامنه در طول تاریخ بیشترین خیانت را به ایران کرده اند در هزار سال حکومت اشکانیان و ساسانیان خونهای زیادی از ایرانیان در جنگ بر سر ارمنستان با رومیان ریخته شده و دولتهای محلی ارمنستان در هر فرصت به ایران خیانت کرده و رومیها را یاری کرده اندبعد از اسلام هم از هر فرصتی برای قتل عام مسلمانان استفاده کرده و تورک و فارس برای ایشان فرق نمی کند فلذا حمایت همه حانبه ایران اسلامی از این مملکت ضد اسلامی به طنز می ماند
حمید ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۳:۰۴
العان موقع اشغال نظامی زنگ زور است
امیر ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۱:۳۸
باید همکاری‌های نظامی ایران و ارمنستان شروع شود. این هزار بار
فرهاد ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۸:۳۴
واقعا تحلیل خوبی بود. الان سایبری های میت ترکیه و علیف به اینجا هجوم می‌آورند تا اهدافشان را توجیه کنند.
ناشناس ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۱:۲۱
آقای اولیانف ابتدا برجام انقدر کش داد تا به جنگ اوکراین برسه،بعد روسها موضوع سلاح و پهباد ایرانیو پیش،کشیدن تا ایران درگیر تحریم غربیها بمونه و نفت و گازش به راحتی وارد بازار نشه تا خطری برای انرژی روسها نباشه،بعد روسها اومدن از ادعای امارات در مورد جزایر ایرانی حمایت کامل کردن بعد هم میخوام مرز با ارمنستانو حذف بکنن کلا روسها دارن از کیسه خلیفه میبخشن از منافع ایران میبخشن،ما نباید هز فرانسه و آمریکا انقدر فاصله میگرفتیم که در دام روسی بیفتیم به اندازه کافی از روس ضربه خوردیم ببینید در سوریه جلوی چشم اونا چقدر سربازان سپاه رو زدن تا دیرتر نشده در سباست خارجه موازنه ایجاد بکنید همه تخم مرغاهارو در سبد روس نذارید تعادل باید باشه زیاده روی در یک سمت یعنی همین اوضاعی که الان توش هستیم و بذل و بخشش منافع ما توسط اونا
کوروش ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۴:۱۹
درود .اگه به روسیه و پانترکان باج بدهید یعنی ایران را فروختید و به ایران خیانت کردید و حتی منافع کشور اسلامی ایران را فروختید و این تحت هیچ شرایطی نه از نظر اسلامی و نه میهنی پذیرفتنی نیست باج ندهید حتی به قیمت خونریزی .قرآن کریم میفرماید نژاد پرست بنده شیطان است پانترکان به تنها چیزی که اهمیت میدهند به نژاد پرستی خودشان است .
خداپرست ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۲
باز توهم! باز خیال پردازی! باز ساده لوحی و ساده انگاری مخاطب! آخه براردر عزیز پیشنهادهای شما غیر از مشتی حرف چیز دیگزری دارد؟ اصلا" ایران چرا باید در استان سیونیک سرمایه گذاری کند تا برای ارامنه شغل ایجاد کند؟ ایران اگر پول دارد در سیستان و بلوچستان، کردستان، ایلام و آذربایجان غربی شغل ایجاد کند تا مردم از بلای قاچاق راحت شوند. یا اینکه گفتید تقویت کریدو.ر شمال- جنوب برای ارتباط با ارمنستان! آخه با کدام زیر ساخت؟ ارمنستان مگر جاده دارد؟ مگر دریا دارد یا خط آهن بین الللی دارد که میخواهد در کریدور باشد؟ اصلا" شما مفهوم کریدور برایت قابل درک است؟ کریدور یعنی حمل روزانه دهها میلیون تن کالا! الان برای تردد چند کامیون کوچک ارمنستان نیاز به اجازه ارتش آذربایجان دارد چون جاده از خاکی عبور می کند که الان در دست آذربایجان است. شما میفرمایید تلاش کنیم تا در ارمنستان بیشتر نفوذ کنیم و آنها را متقاعد کنیم تا به جای غرب (یعنی آمریکا و فرانسه) با ما ارتباط داشته باشند. آیا اونها به این راحتی قبول می کنند تا از کمک های ارامنه آمریکا و فرانسه محروم بشوند؟ بعد چرا چنین کاری را برای آذربایجان نکنیم تا به جای ترکیه و اسرائیل با ما رابطه داشته باشند؟ آیا فرمول پیشنهادی شما متناقض نیست؟
خسرو ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۸:۲۹
روسیه بعنوان موسس ارمنستان در قرن نوزدهم بدنبال منافع امپریالیستی خود است کلیسای ارمنی را حمایت می‌کند احزاب جنایتکار داشناق و ...را پشتیبانی می‌کند و بیش از ارمنستان جمعیت ارمنی دارد (مثلا لاوروف ارمنی است ) و در حقیقت ارمنستان در اشغال روسیه است و این را حق خود می‌داند بنابراین کریدور زنگه زور را هم در کنترل خود میخواهد باز کند --- غربی‌ها بخصوص امریکا و فرانسه می‌خواهند با پشتیبانی از حکومت غربگرای پاشینیان ، حلق روسیه را بفشارند -- ولی ایران چه دلیلی برای حمایت از ارمنستان دارد ، ترس از قدرت گرفتن آذربایجان ، ترس از نفوذ ترکیه ، استفاده از لابی ارمنی در آمریکا و اورپا ، دشمنی با ترکها ، محافظت از تمامیت ارضی ارمنستان ؟؟؟؟چرا؟؟؟ رهبران آذربایجان و ارمنستان شطرنج باز حرفه ای سیاست هستند و تلاش میکنند بالانس قدرت را درجهت منافع ملی شان تنطیم کنند ( با توجه به مقیاس قدرت ملی شان مجبور به بندبازی هستند) به نظر می‌رسد موحدیان تلاش می‌کند ایران کارت بازی ارمنستان شود حتی با وجود دشمنی با روسیه ، آن هم حالا که به وتوی روسیه در شورای امنیت نیازمندیم
محمد ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۸:۴۸
شعار هر ایرانی مرگ بر پان‌ترکیسم
علی پوراحمد . ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۹:۱۸
من به عنوان یک آذربایجانی عرض میکنم که از الهام علی آف بیزار هستم و از افکار پلید ترکیه عثمانی مطلع هستم . در طول تاریخ بزرگترین دشمن صفویه ترکیه عثمانی بوده . آذربایجان متعلق به خاک پاک ایران است و اگر تغییری هم صورت بگیرد ان برگشت تکه های جدا شده به خاک ایران است . متاسفانه با دادن کوههای آرارات به ترکیه توسط رضا شاه یک راه برای نفوذ ترکیه داده شده که نباید این نوع اشتباهات تکرار شود .
مجتبی ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۱:۳۹
عثمانی‌ها و ترک زبانان شمال ارس بیشتر در توهم قدرت و ادعا غوطه ور هستند نیاید از تبلیغات و غمپوز درکردن آنها نگران بود ایران امروزی قاجار پیروزی نیست و دوران ترک تازی تمام شده
AA ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۹:۵۵
باید متوجه شد آنکارا در لایه زیرین با اسرائیل همسو است و بازی موش و گربه است که مردم ترکیه را با الفاظ ظاهری و فریبنده، دولت خودش را قهرمان جلوه دهد او مانند سیاست امارات کار می کند
هادی ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۸:۳۹
روسیه در باتلاق اوکراین گیر کرده ضمنا کشوری متجاوز است چرا باید به چنین کشوری که بارها به ما و کشورهای دیگه خیانت کرده بها بدهیم مگر کریمه را تصاحب نکرد مگر .....الان بخاطر مشکلات به خیلی کشورها باج میده به امارات به آذربایجان چرا ما باید از این کشور حمایت کنیم نگاه خالی به شرق اوج بدبختی ملتهاست روزگار کره شمالی کوبا و.... ببینید عقل سلیم کجاست ؟؟؟؟؟؟
ایران ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۴
ترکیه آذربایجان، روسیه و اسرائیل برای ایرانیان نقشه ای جز تقسیم شدن خاک عزیز ایران ندارند. البته الان دیگه دوره قاجاریه نیست که هر غلطی بخوان بکنن ،بلکه دوره جمهوری اسلامی ایران است.