سکویی برای هم راستا کردن کشورهای آسیایی و آفریقایی
«آلکو» و تجربه ایران در مبارزه با تروریسم
دیپلماسی ایرانی: کنفرانس منطقه ای سازمان حقوقی مشورتی آسیا و آفریقا (آلکو) با موضوع "پیشگیری و مقابله با تروریسم؛ نگرش های آسیایی – آفریقایی" به مدت دو روز و در تاریخ 13 و 14 تیر ماه در تهران و با حضور نمایندگان 48 کشور عضو سازمان و در مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه برگزار شد. علاوه بر کشورهای عضو، شماری از سازمان های بین المللی نظیر سازمان همکاری شانگهای، دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل متحد UNODC، سازمان آلکو، سازمان اکو و اتحادیه آفریقا نیز در این کنفرانس حضور داشتند.
سازمان آلکو، پس از کنفرانس باندونگ و تشکیل جنبش عدم تعهد، سازمان بین الدولی حقوقی مشورتی آسیایی آفریقایی در 15 نوامبر 1955 توسط سران 8 کشور آسیایی تحت عنوان «کمیته حقوقی مشورتی آسیایی» تشکیل شد. هدف اولیه تشکیل این کمیته بررسی مشکلات حقوقی ارائه شده توسط اعضاء و تبادل نظر در مورد مسائل حقوق بین المللی مورد علاقه کشورهای عضو عنوان شد. دو سال بعد با هدف فراهم شدن زمینه مشارکت کشورهای آفریقایی نام آن به کمیته حقوقی مشورتی آسیایی و آفریقایی تغییر یافت و سرانجام در نشست کلمبو کشورهای عضو تصمیم گرفتند این کمیته را به یک تشکیلات دائمی تبدیل و نهایتا در سال 2001 این کمیته به «سازمان حقوقی مشورتی آسیایی آفریقایی آلکو (AALCO) » تغییر نام پیدا کرد.
موضوعاتی نظیر ایجاد نهادی برای همکاری کشورهای آسیایی و آفریقایی به منظور رفع نگرانیها در خصوص مسائل حقوقی بینالمللی اعضاء، هم اندیشی و بررسی موضوعات در دستور کار «کمیسیون حقوق بین الملل» سازمان ملل متحد و اعلام نظرات کشورهای عضو به آن کمیسیون، هماهنگی و همفکری کشورهای عضو در خصوص برخی از موضوعات حقوقی بینالمللی و اعلام نظرات آنها از سوی سازمان به سایر سازمانها و نهادهای بینالمللی و سازمان ملل متحد، بررسی مسائل حقوقی مورد نظر اعضا سازمان و اعلام نتایج و توصیه به دولتهای عضو و تبادل نظر و دیدگاهها در خصوص برخی از موضوعات حقوقی مورد علاقه کشورهای عضو و تبادل اطلاعات مربوطه با یکدیگر از مهمترین اهداف تشکیل سازمان آلکو محسوب می شوند.
این سازمان دارای 48 عضو از قاره های آسیا و آفریقاست که از مهمترین اعضای آن میتوان به مصر، چین، هند، غنا، اندونزی، عراق، جمهوری اسلامی ایران، ژاپن، مالزی، پاکستان، کره شمالی، کره جنوبی، عربستان، آفریقای جنوبی، سوریه، ترکیه و... اشاره کرد. در حال حاضر دبیرکل آلکو از کشور مالزی و سه معاون از چین، ژاپن و جمهوری اسلامی ایران و مقر آن در دهلی نو است.
جمهوری اسلامی ایران در سال 1348(1970) به این سازمان پیوست و به عنوان یکی از کشورهای عضو این سازمان، نقش فعال و تاثیر گذاری را در مباحث مطروحه ایفا کرده است. در همین راستا سازمان نیز با شناسایی نقش جمهوری اسلامی ایران و تخصیص پست معاونت این سازمان به کشورمان، تعامل و همکاری قابل توجه و متقابلی داشته و تاکنون نیز سه اجلاس سالانه آلکو در تهران برگزار شده است.
طی سال های گذشته، سازمان آلکو، موضوع پیشگیری و مقابله با تروریسم را به عنوان یکی از محورهای اصلی مباحث خود مورد توجه جدی قرار داده است و کشورهای عضو سازمان، دیدگاه ها و نظرات خود را در نشستهای مختلف آن مطرح کرده اند.
سازمان حقوقی مشورتی آسیایی آفریقایی (آلکو) با 48 کشور عضو از آسیا و آفریقا سکویی است که از طریق آن می توان در حوزۀ حقوق بین الملل اقدام به تولید ادبیات و هم راستا کردن کشورهای آسیایی و آفریقایی کرد.
در واقع، با برگزاری کنفرانس پیشگیری و مقابله با تروریسم در تهران گام مهمی در حوزۀ حقوق بین الملل مرتبط با پیشگویی و مقابله با تروریسم در سطح آسیا و آفریقا برداشته شده است. جمهوری اسلامی ایران نقش منحصر به فردی در حوزۀ مقابله با تروریسم در عرصۀ بین المللی ایفا کرده است؛ به طور خاص، مقابله با گروه های تکفیری در منطقه با همکاری عراق و سوریه و انهدام آن ها در عرصۀ بین المللی به عنوان دستاورد قابل توجه کشورمان مورد توجه بوده است. در عین حال، کشورمان بارها هدف حملات تروریستی قرار گرفته که این مسأله بر اهمیت بررسی ابعاد مختلف موضوع از منظر تئوریک و عملی افزوده است.
مسائلی نظیر – تقویت دیدگاه های آسیایی و آفریقایی در خصوص حقوق بین الملل ناظر بر پیشگیری و مقابله با تروریسم، تبیین همکاری های منطقه ای و بین المللی کشورهای آسیایی و آفریقایی در زمینه پیشگیری و مبارزه با تروریسم در سطوح منطقه ای و بین المللی، تولید ادبیات حقوقی در سطح آسیا و آفریقا در حوزه مقابله با تروریسم را می توان از مهمترین اهداف برگزاری این اجلاس دانست.
نظر شما :