برای آنها شمع بخرید!

ایران سرزمین قوهای سیاه

۰۹ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۲۶۳۰۳ اخبار اصلی اقتصاد و انرژی
مجتبی لشکربلوکی در یادداشتی می نویسد: تجربه تاریخی نشان داده، ایران سرزمین قوهای سیاه است (از بلایای طبیعی گرفته تا غیرطبیعی)، قوهای سیاه هم تاثیرات مثبت هم تاثیرات منفی بالایی دارند. نمی توانیم قوهای سیاه را صید کنیم یا رام کنیم، اما می توانیم شمع بخریم و خود را برای قوی سیاه بعدی آماده نگاه داریم.
ایران سرزمین قوهای سیاه

نویسنده: مجتبی لشکربلوکی، مشاور پیشین وزیر امـور اقتصادی و دارایی و استاد دانشگاه صنعتی شریف 

دیپلماسی ایرانی: بگذارید با یک سوال چالشی شروع کنم: برگردید به سی سال پیش، آیا آن موقع می توانستیم رئیس جمهور شدن ترامپ را پیش بینی کنیم؟ ظهور بیت کوین را چی؟ ۱۱ سپتامبر را چی؟

می توانستیم پیش بینی کنیم یک چیزی وارد زندگی مان می شود که صبح را با آن آغاز می کنیم، شب با آن به رخت خواب می رویم. مونس همیشگی ماست؛ داخل مترو، تاکسی، کلاس، اداره، مدرسه حتی دستشویی و حمام، موقع غذا خوردن و ... هم آن را چک می کنیم (موبایل را می گویم). قطعا نه! رای آوردن خاتمی سال ۷۶؛ احمدی نژاد ۸۴ و روحانی ۹۲ را چه؟ ممکن است الآن بگویید قابل پیش بینی بود. این همان خطای رایجی است که به آن می گویند پس بینی! شما کرونا را هم پیش بینی می کردید که در طول دو سال ۹ هزار میلیارد دلار به اقتصاد جهان ضربه بزند؟ احتمالا این را دیگر نمی توانستید!

به این ها می گویند قوی سیاه! داستان قوی سیاه چیست؟ قبل از اینکه استرالیا کشف شود، همه ما فکر می کردیم که قوها سفیدند تا اینکه فهمیدیم در استرالیا قوهایی هستند که سفید نیستند اتفاقا برعکس، سیاه هستند! میلیون ها بار دیدن قوهای سفید باعث نمی شود که قوهای سیاه وجود نداشته باشند.

قوهای سیاه نماد، رخدادهای مبهوت کننده هستند. از آن جهت مبهوت کننده اند که کسی آنها را پیش بینی نمی کرد و برای آنها هم آماده نبودند. چرا؟ به این دلیل که ما آدم ها با نگاه کردن به تجربه گذشته (تاریخ)، می خواهیم آینده را پیش‌بینی کنیم. و خوب بدیهی است که در گذشته موبایل اختراع نشده بود. داعش وجود نداشت. هیتلر به دنیا نیامده بود. اتحاد جماهیر شوروی فرو نپاشیده بود و جنگ روسیه و اوکراین پیش نیامده بود و یا اگر آمده بود ما اکنون فراموش کردیم.

قوهای سیاه سه ویژگی را دارند:

اول؛ دور از انتظار هستند. بنابراین ما احتمال رخداد آن را بسیار پایین ارزیابی می کنیم.

دوم؛ اگر رخ بدهند تأثیرات خیلی مهم و یا وحشتناکی دارند.

سوم؛ بعد از وقوع، انسان‌ها ادعا می‌کنند که چنین رویدادی قابل پیش‌بینی بود!

دقت کنید که قوهای سیاه همیشه منفی نیستند بلکه می توانند تاثیرات مثبت داشته باشند: متاورس، اینرنت ماهواره ای، موبایل، هوش مصنوعی، رمزارزها و رای آوردن مهاجرین و اقلیت ها در انتخابات کشورهای پیشرفته؛ همه قوهای سیاه مثبت هستند.

تجویز راهبردی:

اولین کار این است که بپذیریم که تعیین احتمال رخداد کشف قوهای سیاه با استفاده از روش‌های علمی قابل محاسبه نیست. متاسفانه خبرگان هم در این زمینه به اندازه عوام قدرت پیش بینی دارند. پیش فرض‌های ما باعث می شود که نسبت به دیدن قوهای سیاه کور باشیم. یک جمله بامزه از نسیم نیکلاس طالب (نظریه پرداز قوی سیاه) است که می گوید: مشکل خبرگان این است که نمی دانند که چه چیزهایی را نمی دانند.

دومین کار این است که علاوه بر توجه به پارامترهای قطعی (آینده قطعی) و سناریوهای احتمالی (آینده های محتمل)، قوهای سیاه (آیندهای نامحتمل) را هم در نظر بگیریم. چگونه؟ به آینده های نامحتمل فکر کنیم از بین آینده های نامحتمل آنهایی که تاثیرات خیلی اساسی روی ما دارند را شناسایی کنیم و سپس از خود بپرسیم که اثرات آن چیست و سپس چگونه می توان از اثرات منفی آن آسیب ندید؟ مثلا ما فکر می کنیم تاکنون هیچ بانکی در ایران ورشکست نشده است، اگر هم ورشکست شود بانک مرکزی جبران می کند. چرا؟ چون در گذشته چنین چیزی رخ نداده است. اما شاید یک دفعه فهمیدیم یک قوی سیاه لعنتی وجود دارد و دقیقا همان بانکی که صد درصد سپرده ما در آن است ورشکست شد و.

ما شاید نتوانیم جلوی سیل، زلزله، جنگ، تورم هزار درصدی را بگیریم. اما می توانیم در معرض یک رخداد باشیم یا نباشیم و یا می توانیم اقدامات جبرانی – پوششی برای آنها داشته باشیم یا خیر. کسی که روی گسل خانه‌ دارد، نسبت به زلزله بسیار آسیب‌پذیرتر از دیگران است. ما نمی توانیم جلوی زلزله را بگیریم، حتی نمی‌توانیم بگوییم چه زمانی زلزله می آید؟ اما می توانیم در منطقه خطر زندگی نکنیم.

چند روزی میهمان خانواده ای در اروپا بودم. دیدم ۴۰۰ شمع کوچک خریداری کرده اند و نگهداری می کنند. از آنان پرسیدم داستان چیست؟ گفتند دولت الزام کرده برای سه ماه غذا و گرما و روشنایی باید برای خود تامین کنید که در صورت جنگ های داخلی (!) از سرما و تاریکی و گرسنگی در امان باشید. با خودم فکر کردم چقدر احتمال دارد که آن کشور درگیر جنگ شود، احتمال= صفر. از خودم پرسیدم اگر رخ دهد، تاثیر آن چقدر است؟ تاثیر=بی نهایت. دقیقا این همان قوی سیاه بود.

تجربه تاریخی نشان داده، ایران سرزمین قوهای سیاه است (از بلایای طبیعی گرفته تا غیرطبیعی)، قوهای سیاه هم تاثیرات مثبت هم تاثیرات منفی بالایی دارند. نمی توانیم قوهای سیاه را صید کنیم یا رام کنیم، اما می توانیم شمع بخریم و خود را برای قوی سیاه بعدی آماده نگاه داریم.

کلید واژه ها: اقتصاد ایران بلایا مجتبی لشکربلوکی قوهای سیاه قوی سیاه چالش های ایران چالش های اقتصادی چالش های سیاسی


( ۱۱ )

نظر شما :

م. راد ۰۹ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۹:۱۲
اصل قضیه که البته نکته ای منطقی و حتی بدیهی ست؛ اینکه دولت ها و مسئولان همیشه می بایست خود را برای رویداد های غیر قابل پیشبینی و پیامد های احتمالی آنها اماده کنند و.. اما جسارتا داستان سرایی بیهوده در رابطه با فلان کشور فرضی اروپایی که چنین توصیه ی عجیبی به شهروندان خود کرده(!!) ، به جدیت مطلب نگارنده به شدت لطمه وارد می کند. خصوصا در عصر ارتباطات که به اذعان نگارنده ی محترم، اکثریت قریب به اتفاق مردم دسترسی همیشگی به رسانه و اخبار روز دنیا دارند و صحت و سقم چنین ادعاهایی را به راحتی می شود با یک جستجوی ساده ی اینترنتی بررسی کرد! نکته ی نگران کننده اینکه چنین ادعاهای محیرالعقولی ــ که بیشتر شبیه به گپ های پای قلیان است تا چیز دیگر ! ــ را از جانب دیگر اساتید دانشگاه شریف نیز می بینیم. یک نفر دیگر از ایشان ــ که دست برقضا در حوزه ی " آی تی" هم تدریس می کند، ــ هر از چند گاهی فضای اینترنت و بخصوص توییتر(ایکس) را با ادعاهای تخیلی منفجر می کند!! صمیممانه امیدوارم که این معضل در دانشگاه شریف به یک اپیدمی در میان اساتید تبدیل نشده باشد.
ناشناس ۱۱ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۲:۲۳
تصور کنید هر خانوار ایرانی چهل شمع و کلی کالای ضروری دیگر برای روز بحران ذخیره کند که بی شباهت به احتکار نیست . رقم اقتصادی آن چقدر است ؟ چند درصد احتمال دارد که به کار آید ؟ در فلان کشور اروپایی که مردم هوا را هم به خاطر مالیات ، یکی در میان می بلعند ، این داستان سراییها کمی عجیب است .