مذاکرات تهران و مسکو برای همکاری در صادرات گاز
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت از مذاکرات تهران و مسکو برای توسعه و صادرات الانجی خبر داد و گفت: پروژههای بخش انرژی با تقویت زیرساختهای لازم در منطقه اوراسیا توسعه مییابد.
بهگزارش ایسنا، احمد اسدزاده در میزگرد تخصصی با موضوع صنعت انرژی بهعنوان پشتوانهای برای شکلگیری مشارکت بزرگ اوراسیایی در روسیه اظهار کرد: ما ظرفیتهای بسیار خوبی در منطقه اوراسیا داریم، اما بهدلیل اینکه زیرساختهای مربوطه فراهم نیست، نتوانستیم موفقیتهای خوبی بهدست آوریم.
وی تصریح کرد: برای نمونه اگر اکنون بخواهیم موضوع تجارت نفت را بین ایران و روسیه رقم بزنیم، بنادر ما دچار مشکل هستند و زیرساختهای ما چه در طرف روسیه و چه در طرف ایران ضعیف است. موضوع لایروبی رودخانه ولگا، لایروبی بنادر روسیه، موضوعاتی است که باید از سوی هر دو طرف دنبال شود تا بتوانیم تجارت را در اوراسیا بین ایران و روسیه توسعه دهیم.
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت با بیان اینکه ما اتصالات ریلی ضعیفی در کریدور شمال به جنوب داریم که نیاز است تقویت شود، افزود: هماکنون بیش از ۱۰۰ کیلومتر بین رشت تا آستارا در ایران نیاز به تکمیل شدن دارد که اگر این اتفاق رخ دهد نزدیک به ۵۰ درصد هزینهها و مدت زمان حملونقل بین کشورهای اوراسیا و جنوب شرق کم میشود.
به گفته اسدزاده، اگر بخواهیم از ایران به روسیه صادرات فرآورده یا محصولات پتروشیمی داشته باشیم، تعرفههای ترانزیتی در مسیر یکسان نیست و این مشکل ایجاد میکند.
وی با یادآوری اینکه سوآپ بین ایران و ترکمنستان و ایران و آذربایجان میتواند افزایش یابد، اظهار کرد: ایران با دارا بودن موقعیت ژئوپلیتیکی ممتاز میتواند گذرگاه بسیار مطلوبی برای انتقال انرژی از مناطق حاشیهای دریای خزر و کشورهای اوراسیایی به جنوب شرق آسیا باشد.
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت بر ضرورت ایجاد یک دبیرخانه قوی برای تقویت پروژههای انرژی منطقه اوراسیا تأکید کرد و پیشنهاد داد: کشورهای منطقه میتوانند یک صندوق سرمایهگذاری مشترک ایجاد کنند، کنسرسیوم مشترک انرژی داشته باشند، شرکتهای دانشبنیان را با برگزاری همایش به هم نزدیک و پالایشگاهی در منطقه اوراسیا که کشورهای عضو در آن سهام داشته باشند، تأسیس کنند، همچنین پیگیر سرمایهگذاری در بهینهسازی مصرف سوخت باشند. معتقدم اینها مواردی است که باید آن را دنبال کنیم.
اسدزاده ادامه داد: کریدور شمال به جنوب هماکنون در سمت ایران ۱۰ میلیون تن ظرفیت دارد و از همین ۱۰ میلیون تن هم استفاده کافی نمیشود. این قابلیت وجود دارد که این مقدار سه برابر افزایش پیابد و اگر این اتفاق رخ دهد، تحرک ایجاد میشود. برای نمونه، بر اساس آماری که داریم، روسیه ۲۵ میلیون تن زغالسنگ به هند صادر میکند که مسافتی طولانی را باید طی کند. در صورتی که براساس برآورد ما اگر از طریق ریل و ایران انجام شود، بیش از ۴۰ درصد هزینهها کاهش و ۶۰ درصد هم زمان انتقال تقلیل مییابد.
وی تأکید کرد: اگر بتوانیم زیرساختهای لازم را در منطقه اوراسیا تقویت کنیم، میتوانیم پروژههای بخش انرژی را هم با اتکا به این زیرساختها توسعه دهیم.
مذاکرات تهران و مسکو برای توسعه و صادرات الانجی
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت ایران همچنین در گفتوگو با خبرگزاری اسپوتنیک از انجام مذاکرات با بعضی از شرکتهای خصوصی روسیه و اظهار تمایل این شرکتها برای همکاری برای تولید الانجی در حجم پایین در ایران خبر داد و گفت: همکاریهای ما با گازپروم در نقشه راهی بلندمدت تنظیم و شش کارگروه فرعی با گازپروم برای پیگیری نقشه راه تشکیل شده است. تبادل اطلاعات در شش میدان نفتی و دو میدان گازی با گازپروم آغاز شده است و امیدواریم بتوانیم بهزودی طرح جامع توسعه این میدانها را تدوین کنیم و وارد فاز قراردادی شویم. امیدواریم تا پایان امسال (۱۴۰۱) قراردادها بسته شوند، البته این موضوع به جدیت طرفها نیاز دارد. مسائل متنوعی با گازپروم از جمله در حوزه الانجی، تحقیق و توسعه میدانهای نفت و گاز در حال پیگیری هستند که به نظر ما این همکاری راهبردی است و به مراقبت، صیانت و پیگیری جدی نیاز دارد.
طبق اعلام وزارت نفت، وی در پاسخ به این سوال که آیا درباره خط لوله انتقال گاز به پاکستان و احتمالاً عمان هم صحبتی مطرح شده است، گفت: این دو خط لوله از مسائل مورد علاقه ماست و متوجه شدیم روسها نیز علاقه دارند در این دو بخش کار کنند. مذاکرات خوبی با عمانیها داشتیم، با پاکستانیها هم مراودات و گفتوگوهایی داشتهایم. زیرساختهای ایران برای صادرات گاز به عمان و پاکستان آماده است و نیازمند پیگیری و جدیت در طرفهای دیگر است. اگر روسها هم تمایل داشته باشند در این بخشها کار کنند که ما هم متوجه شدیم این موضوع مطرح است، میتوانیم همکاری سهجانبه میان ایران، روسیه و پاکستان یا عمان شکل دهیم تا صادرات گاز از مسیر شمال به جنوب راهاندازی شود.
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت ایران با بیان اینکه دو طرح بزرگ الانجی در ایران داریم، گفت: یک کارخانه بزرگ با دو ردیف عملیاتی ۵ میلیون تنی به نام ایران الانجی هست که متأسفانه بهدلیل تحریمهای ظالمانه آمریکا، تجهیزات و تأسیسات مورد نیاز این دو کارخانه در حالی که پول آنها پرداخت شده، از سوی اروپاییها مسدود شده است. اگر این تجهیزات دریافت شوند ما میتوانیم این کارخانهها را راهاندازی و الانجی صادر کنیم، گفت: در خصوص همکاری ایران و روسیه درباره الانجی، روسیه نیز دارای فناوری در این بخش است و مذاکراتی نیز با برخی شرکتهای خصوصی روسیه در بخش الانجی انجام و برای تولید در حجم پایین اظهار تمایل نیز شده است و ما نیز برای کار در حوزه الانجی بسیار علاقهمند هستیم. تأسیسات، زمین و خوراک ارزان در اختیار سرمایهگذاران بخش الانجی قرار میدهیم تا بتوانند این محصول را در شرایط بازار جهانی که اکنون مانند طلا میماند، تولید کنند و این فرصتی بینظیر است و ایران به سرمایهگذاران روسیه برای ارائه تسهیلات لازم در این زمینه اعلام آمادگی میکند.
اسدزاده در خصوص نقش ایران در امنیت انرژی اروپا، اظهار کرد: اروپاییها با پیروی از آمریکا به خود ضربه زدند و اکنون با اقدامهای یکجانبه و تحریکاتی که در منطقه و ایران انجام میدهند، کار را برای خودشان مشکلتر میکنند. اروپاییها از یک سو اجلاس کاپ برای مسائل زیست محیطی برگزار میکنند و از سوی دیگر به علت اقدامهای خود مجبورند زغالسنگ بسوزانند و محیطزیست را آلوده کنند.
وی افزود: ایران یک بازیگر قدرتمند در بازار انرژی است و اگر اروپاییها به انرژی ما نیاز داشته باشند که دارند و به کار با ایران علاقه داشته باشند میتوانیم با آنها مذاکره کنیم، اما تجربه اخیر نشان داده است اروپاییها دنبالهرو آمریکاییها هستند و استقلال رأی ندارند و نمیشود خیلی روی آنها حساب باز کرد. ما بازارهای بزرگی در منطقه پیرامون خود داریم که اگر بتوانیم همین بازارها را توسعه بدهیم در گام نخست، برای ما اولویت بیشتری دارند. اروپاییها هم باید برای امنیت انرژی خود فکری کنند و هم بتوانند به یک تعامل سازنده با ایران و روسیه برسند.
نظر شما :