/تحلیل/ اردوغان با محمد بن سلمان بیعت کرد!

۱۴ فروردین ۱۴۰۱ | ۰۲:۲۶ کد : ۲۰۱۰۹۲۴ سرخط اخبار

"رئیس جمهور ترکیه سرانجام، تسلیم شروط محمد بن سلمان، ولیعهد و حاکم فعلی عربستان شده و پرونده ترور جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی را بعد از موافقت وزیر دادگستری ترکیه با درخواست انتقال پرونده و اسناد آن به عربستان در ازای بهبود روابط میان دو کشور و لغو ممنوعیت غیررسمی ورود کالاهای ساخت ترکیه، بست."

به گزارش ایسنا، عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه رأی الیوم در تحلیلی نوشت: «این تسلیم شدن غافلگیرکننده نبود چراکه رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه به صورت کامل با شروط مصر درباره بستن کانال‌های حامی اخوان المسلمین موافقت کرد و اقلیت اویغوری چینی را تحویل دولت کشورشان داد. بعید نیست که گام بعدی اخراج رهبران حماس و اعضایش از خاک ترکیه بعد از سفر اسحاق هرتزوگ، رئیس اسرائیل به آنکارا و استقبال گرم از وی باشد.

اصول و ارزش‌های اسلامی جایگاه پایینی در اولویت‌های اردوغان دارد. اگر جمال خاشقجی زنده بود حتما اردوغان او را تحویل مقامات عربستان می‌داد. مسئله مهم برای او این است که در کاخ ریاست جمهوری بنشیند و اقتصاد ترکیه را مشاهده کند که به دلیل شکست سیاست‌های او با دشواری‌هایی روبرو شده است.

اردوغان یک "بازیگر ماهر " بود که از اصطلاح "اسلام سیاسی" برای خدمت به آمریکا و توطئه‌هایش علیه کشورهای عربی و اسلامی مثل سوریه، عراق، لیبی و مصر استفاده کرد و متأسفانه برخی رهبران جنبش‌های اسلامی همچنان از او به شدت دفاع می‌کنند.

تأیید مسئله فلسطین توسط اردوغان صرفا کلامی بود و حتی یک گلوله یا یک دلار به مقاومت فلسطین و حماس نداد. چراکه نگران این بود که خشم اشغالگران اسرائیلی را برانگیزد. در اوج تجاوز علیه غزه تنها سفرایش را خارج کرد.

اردوغان تنها زبان زور می‌فهمد برای همین در برابر محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و قبل از آن در برابر مقامات مصری زانو زد و از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به دلیل سرنگونی هواپیمای روسی که گفته می‌شد در اوایل بحران سوریه حریم هوایی ترکیه را نقض کرده بود، عذرخواهی کرد.

نمی‌دانیم آیا ولیعهد عربستان تسلیم شدن اردوغان در برابر شروطش را قبول می‌کند یا خیر. امتیازهای بزرگی که اردوغان به مصر داد در ذهن نمی‌گنجد اما مصر پاسخ ضعیفی به اردوغان داد و تا به این لحظه هنوز سفرای دو کشور بازنگشته‌اند چراکه مقامات مصری معتقدند که اردوغان پیش بینی نشده است و مواضعش به سرعت تغییر می‌کند و برای همین نمی‌شود به او اعتماد کرد.

اردوغان با کوتاه آمدن از پرونده قتل خاشقجی نه تنها خواست اولین کسی باشد که عذرخواهی می‌کند بلکه اولین کسی شد که با محمد بن سلمان به عنوان پادشاه عربستان و خادم حرمین شریفین بیعت می‌کند!»

انتهای پیام


( ۴ )

نظر شما :

رفیعیان اتشپز ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ | ۰۳:۲۷
حقیقت این است که پرونده قاشقچی مراحل رسیدگی قانونیش را در ترکیه به پایان رسانده ومختومه شده بود وچون ۱۵ نفر متهمین پرونده قتل قاشقچی همگی در عربستان زندانی هستند وعملا دولت ترکیه دسترسی به انها را ندارد لذا برای رسیدگی بیشتر مدارک موجود در پرونده قاشقچی را به مقامات عربستان تحویل داده تا در کشف حقیقت ومجازات متهمین وحل نهایی پرونده مثمر واقع شود. واما روابط با اسراییل ومصر که بعد از ماجرای کشتی ماوی مرمره و سرنگونی محمد مرسی راکد بود، به دلایل تغیرات ژیو پولتیک وژیو اکونومی منطقه لازم بود ، زیرا تمامی اعراب با اسراییل در پیمان صلح ابراهیم مشارکت دارند وترکیه هم نمیتواند کاسه داغتر از اش شود، و برای جلوگیری از همکاری مصر با یونان وقبرس وفرانسه در دریای مدیترانه چاره ای جز بهبود روابط بامصر نداشتند، وموضوع ساقط کردن هواپیمای روس وکشتن سفیر روس که هر دو توسط کودتا چیان فتح الله گولن وبرای ضربه به اردغان انجام شده بود، وپوتین هم علت اصلی را میدانست وبه ان سبب هیچ تاثیر منفی بر دوستیش با اردوغان نگذاشت وهمکاری همچنان ادامه دارد. لذا در رابطه با دوستان و مدارا با دشمنان باید اعتدال را مد نظر واز تند روی پرهیز کرد. که گاها دشمنان خطرناکتر مجبور میکنند با دشمنان کم خطر کنار بیاییم. به طوریکه در مدیترانه شرقی اتحاد یونان،اسراییل،قبرس،مصر،فرانسه ..مانع فعالیتهای اکتشاف انرژی ترکیه بودند وحتی اتحاد ژنرال حفتر لیبی با سوریه وهمکاری پ.ک.ک با دول همسایه و اسراییل هم مزید بر علت است. روابط وهمکاری ارامنه با دشمنان ترکیه هم چاره ای دیگر برای اردوغان باقی نگذاشت .
علی ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ | ۱۰:۴۷
ترکیه منافع کوتاه مدت و زبان زور را میفهمد ،منافع کوتاه مدت یعنی تبلیغات و بهره برداری سیاسی و اقتصادی و اجتماعی ( مانند مانور سر قتل جمال خاشقچی)و زبان زور یعنی کرنش شبه قهرمانانه که اتاق فکر عدالت و توسعه شروع به نقاط قوت این نرمش شبه قهرمانانه میکند برای عوام و خواص طرفدار خود از قبیل منافع آن ،اما این دو راهبر مانند راه رفتن بر روی سیم بدون چوبه تعادل است و تغییر هر روزه سیاستهای ترکیه نتیجه این حرکت و تکان‌های آن است ،اما با شناختی که از اعراب حوزه خلیج فارس داریم آنها گول نخواهند خورد و باج سنگینی خواهند گرفت و مصر و اسراییل و قبرس هم تا به حال قصدی برای اطمینان به سیاستهای متغیر ترکیه ندارند در حوزه انرژی مدیترانه