تشدید اختلافات شرق و غرب
دشواری های انتخابات ریاست جمهوری لیبی
نویسنده: ساتو تاکائو
دیپلماسی ایرانی: انتخابات رییس جمهوری لیبی که قرار است روز بیست و چهارم ماه دسامبر برگزار شود با وضعیت دشواری رو به رو شده است. قانون انتخابات به علت درگیری میان شرق و غرب تدوین نشده و فهرست نامزدها هم تا صبح روز بیست و یکم ماه دسامبر منتشر نشده است. ده سال از سرنگونی نظام استبدادی سرهنگ معمر قذافی بر اثر تظاهرات ضد دولتی موسوم به «بهار عربی» گذشته است. سازمان ملل برای فروکش کردن ناآرامی ها در لیبی برگزاری انتخابات رئیس جمهوری را درخواست کرده است، ولی بعید به نظر می رسد که اختلافات میان گروه ها در این کشور به این زودی ها حل و فصل شود.
ژنرال خلیفه حفتر، فرمانده ارتش لیبی که در بنغازی، واقع در شرق این کشور مستقر است و همچنین سیف الاسلام، پسر دوم سرهنگ قذافی برای انتخابات رئیس جمهوری لیبی نامزد شدند. اما با این حال، کمیسیون انتخابات لیبی اعلام کرد تا زمانی که قوانین مربوط به برگزاری انتخابات تدوین نشود، فهرست نامزدها را منتشر نخواهد کرد. مقامات انتخابات لیبی در همین زمینه اعلام کردند، برگزاری انتخابات طبق برنامه از قبل تعیین شده غیر ممکن است. سال 2014 یا به عبارتی سه سال پس از سرنگونی دولت قذافی لیبی به دو قسمت تقسیم شده است. علاوه بر دولت موقت که در طرابلس واقع در بخش غربی مستقر شده، دولت نمایندگان پارلمان لیبی در طبرق واقع در شرق لیبی تاسیس شده است.
ارتش ملی لیبی به رهبری ژنرال خلیفه حفتر سال 2019 با گروه های مسلح اسلامی که نزدیک به دولت موقت لیبی بودند، درگیر شد. با توجه به حمایت روسیه، مصر و امارات متحد عربی از ارتش ملی لیبی و حمایت قطر و ترکیه از دولت موقت، جنگ داخلی لیبی به جنگ نیابتی تبدیل شده است. دولت موقت و ارتش ملی لیبی ماه اکتبر سال گذشته با میانجیگری سازمان ملل با آتش بس توافق کردند و جامعه بین الملل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را به عنوان نخستین گام برای آشتی ملی پیشنهاد داده است. اما واقعیت این است که دو اردوگاه شرق و غرب همچنان درباره نظام انتخاباتی اختلاف دارند و به همین علت آشتی ملی دور از دسترس به نظر می رسد.
مصطفی هاشم، استاد علوم سیاسی در دانشگاه طرابلس، در مصاحبه تلفنی با روزنامه سانکی اعلام کرد: «رای دهندگان (در وضعیت فعلی) بسیار ناامید هستند. اختلافات اصلی شرق و غرب این است که هر یک از رهبران شرق و غرب سعی دارند با تاکید بر قبایل و مناطق خود، بخش بزرگتری از قدرت را کسب کنند.» استاد علوم سیاسی دانشگاه طرابلس در عین حال تاکید کرد: «ما هم اکنون به دنبال راهی برای دموکراسی سازی از طریق انتخابات هستیم.»
منبع: سانکی / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :