الشرق الاوسط: رابرت مالی برای حضور در وین، منتظر نرمش در مواضع ایران است
میدل ایست نیوز: نشریه «الشرق الاوسط» به نقل از منابع بلندپایه اروپایی خبر داد که مذاکرات هسته ای در وین پیشرفت چندانی ندارد و هیئت امریکایی منتظر نرمش در مواضع ایران برای سفر به وین است.
بر اساس این گزارش که در شماره امروز این نشریه (چاپ لندن) منتشر شده، این منابع با ابراز نارضایتی از خودداری هیئت مذاکرهکننده ایرانی از کوتاه آمدن از سقف مطالباتش، تأکید کردهاند که اگر ایران در مواضع خود نرمش نشان ندهد، احتمال دارد که هیئت امریکایی به ریاست «رابرت مالی» که هماکنون در لیورپول به سر میبرد اصلا به وین نرود.
به گفته این منابع، «سقف بالا»ی مطالبات ایران که به گفته آنها «حدود 90 درصد از تعهدات هستهای خود در برجام کاسته» بسیار بالاست و در پی رفع تحریمهای فراتر از برجام است.
روز گذشته، مذاکرات وین شاهد یک استراحت غیر رسمی بود که طی آن سران هیئتهای اروپایی عضو برجام (فرانسه، انگلستان، آلمان) به لیورپول رفتند تا در حاشیه نشست گروه 7 با هیئت امریکایی مذاکرات هستهای را هم بررسی کنند.
منابع اروپایی به «الشرق الاوسط» گفتهاند که نشست کمیتههای کارشناسان که تحریمهای امریکا و تعهدات هستهای ایران را بررسی میکنند در دو روز گذشته افزایش یافته و مذاکرات پیش از سفر رؤسای هیئتهای اروپایی، تا دیروقت شب ادامه داشته است.
به گفته این منابع، اروپاییها که در آغاز دو پیشنویس پیشنهادی ایران را مبنای مناسبی برای مذاکره ندانسته بودند، از موضع خود عقبنشینی کرده و این پیشنویسها را به پیشنویس اصلی که 80 درصد آن در دورههای مذاکرات سابق مورد توافق قرار گرفته بود پیوست کردند.
این منابع اروپایی تأکید کردهاند که رؤسای هیئتهای اروپایی گزارشی از مذاکرات دور هشتم در وین را به وزرای امور خارجه کشورهایشان دادهاند و موضوع گفتوگوی وزیر امور خارجه امریکا با وزرای امور خارجه این کشورها درباره برنامه هستهای ایران هم همین گزارش بوده است.
روز گذشته آنتونی بلینکن با همتای بریتانیایی خود دیدار کرد. وزارت امور خارجه انگلستان پس از این دیدار در بیانیهای از ایران خواست که «در مذاکرات وین جدی باشد».
همزمان، علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران و مذاکره کننده ارشد ایران به فضای جدی داخل گفت وگوها در وین اشاره کرد و گفت: من نسبت به حصول توافق خوشبین هستم اما با توجه به سابقه ناخوشایندی که مردم ما از طرف مقابل دارند، قطعا ساده اندیش نخواهیم بود.
باقری ادامه داد که یک مجموعه موضوعات اختلافی داریم که از قبل باقی مانده و ممکن است در این روند گفت وگوها که در این دور آغاز شد، یکسری مسائل در مرحله کارشناسی حل و فصل شود که قاعدتا از صحنه مذاکرات کنار میرود و وارد متن توافق میشود و ممکن است چند موضوع دیگر هم باقی بماند.
باقری همچنین در پاسخ به این پرسش که به نظر شما آیا امکان توافق وجود دارد؟، افزود: مذاکره و توافق دو طرف دارد و قاعدتا باید هر دو طرف شرایطی را داشته باشند که مذاکرات پیشرفت کند و همین طور ویژگیهایی را داشته باشند که مذاکرات منتج به نتیجه و توافق شود.
او ادامه داد: آن چیزی که مربوط به طرف ایرانی است این است که تیم مذاکره کننده ایران اولا با دست پر به وین آمده و به اصطلاح دیدگاههایش را در مورد مسائل مختلفی که در گفت وگوها است همه را دسته بندی، جمع بندی و اولویت بندی کرده و برخی از آنها را ارائه داده و برخی را در روزهای آینده به اقتضای روند گفت وگوها ارائه خواهد کرد.
مذاکره کننده ارشد ایران ادامه داد: نکته دوم این است که ما چارچوبهایی را در مذاکرات رعایت کردیم که زمینه ساز حصول توافق است به ویژه بنا گذاشتن مواضع و دیدگاههایمان براساس توافقی که مورد نظر هر دو طرف است یعنی توافق هسته ای (برجام).
نظر شما :