دموکراتها، سد راه تندروی کاخ سفید در خلیج فارس
با افزایش تنش ها میان ایران و آمریکا، اینک دموکرات های کنگره با نگاهی نگران وارد گود شده اند تا ستیزه جویی و زیاده خواهی های دولت جدید این کشور را به چالش بکشند؛ سیاست هایی که از نگاه آنان به ناامنی بیشتر خاورمیانه دامن زده و خطر وقوع جنگ را افزایش می دهد.
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، ورود ترامپ به کاخ سفید با حضور اکثریت نمایندگان جمهوری خواه در کنگره (مجلس سنا و نمایندگان) همزمان بود. پارسال اما با انتخابات میان دوره ای کنگره، ترکیب سیاسی کنگره تغییر یافت به طوری که جمهوریخواهان همچنان اکثریت خود را در سنا حفظ کردند ولی بیشتر کرسی های مجلس نمایندگان را از دست دادند. از آن زمان اقدامات ترامپ بیش از پیش زیر ذره بین نمایندگان کنگره قرار گرفته است؛ واقعیتی که دیروز سه شنبه خود را نشان داد.
دیروز سناتورها و اعضای مجلس نمایندگان برای بررسی تنش های اخیر بین ایران و آمریکا تشکیل جلسه دادند؛ جلسه ای پشت درهای بسته که در آن دولتمردان این کشور همچون «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه، «پاتریک شاناهان» وزیر دفاع موقت و «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا حضور داشتند تا به پرسش های نمایندگان کنگره پاسخ گویند.
دور از انتظار نبود که در آن جلسه، مقامات ارشد ترامپ به دفاع از مواضع و اقدامات کاخ سفید بپردازند. به عنوان نمونه وزیر دفاع موقت ترامپ، تقویت نیروهای نظامی آمریکا در خلیج فارس را برپایه اصل بازدارندگی ارزیابی کرد که این امر بسترساز توقف عملیات خرابکارانه ایران در این پهنه جغرافیایی شده است. وی پیشتر نیز اعزام جنگ افزارهای آمریکایی به آب های خلیج فارس را تاکتیکی زیرکانه دانسته بود.
اما دموکرات های کنگره، سخنان شاناهان و دیگر مقامات کاخ سفید را اغراق آمیز دانستند که بیشتر با هدف بسترسازی برای آغاز جنگ صورت می گیرد. از نگاه این جناح سیاسی، تاکنون اطلاعاتی به دست نیامده که نشانگر تشدید تهدیدات و تحرکات خرابکارانه تهران باشد به ویژه آن که مقامات جمهوری اسلامی هر گونه اتهامی مبنی بر دست داشتن در انفجارهای اخیر را رسما رد کرده اند.
دموکرات ها، ترامپ و تیم او را از هر اقدام تحریک آمیزی که منجر به درگیری نظامی با ایران شود برحذر داشته اند چرا که معتقدند تقویت جنگ افزارهای نظامی آمریکا در منطقه به ناامنی بیشتر منجر شده است. در روزهای اخیر که کاخ سفید ناو آبراهام لینکلن را به خلیج فارس گسیل داشت و متعاقب آن چهار بمب افکن بی52 و سامانه دفاع موشکی پاتریوت را در خاورمیانه مستقر ساخت، تنش ها بین تهران و اشنگتن رو به فزونی گرفته است.
به دلیل همین افزایش تنش ها در منطقه، چندین انفجار و حمله موشکی در روزهای اخیر صورت گرفته است که انفجار چهار نفت کش در بندر فجیره امارات متحده عربی، خرابکاری در دو ایستگاه انتقال نفت عربستان و حمله موشکی به سفارت آمریکا در بغداد از آن جمله است. امروز چهارشنبه نیز برخی منابع از حمله دیگری به فرودگاه نجران در عربستان از سوی یمن خبر داده اند.
مقامات عربی- غربی این گونه اقدامات خرابکارانه را به ایران نسبت می دهند در حالی که مقامات جمهوری اسلامی آن را مشکوک و توطئه دشمنان می دانند. در همین ارتباط بود که چند روز پیش «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان اقدامات خرابکارانه را قابل پیش بینی ارزیابی و تاکید کرد «از قبل پیش بینی کرده بودیم که عده ای بخواهند با انجام برخی از اقدامات، تنش در منطقه را دامن بزنند.» ظریف همچنین در صفحه توئیتر خود نوشته بود: این پیش بینی به دلیل نابغه بودن نیست بلکه به این دلیل که تیم 'بی' چنین گستاخانه از نسخه جان بولتون پیروی می کند.
درک تبعات و پیامدهای ناخوشایند افزایش حضور نظامیان و تسلیحات آمریکایی در آب های خلیج فارس، دموکرات ها را نسبت به تداوم چنین شرایطی نگران ساخته است. آنها دیروز علاوه بر نشست مشترک با مقامات دولت ترامپ، در نشست جداگانه و غیرعلنی با دولتمردان دوره اوباما همچون «وندی شرمن» رایزن هسته ای آن زمان به گفت وگو نشستند؛ دموکرات هایی که می دانستند توافق هسته ای به امنیت بیشتر منطقه خواهد انجامید و از این رو بعد از 22 ماه مذاکرات سخت و فشرده در نهایت برجام را خلق کردند؛ توافقی که مورد بی مهری ترامپ قرار گرفت و یکسال بعد از آن خارج شد.
از نگاه دموکرات ها با ورود ترامپ به کاخ سفید اختلافات و تنش ها بین آمریکا و کشورهای متحد و غیرمتحد افزایش چشمگیری یافته است. از این رو آنها رویارویی ایران و آمریکا را به شدت رد می کنند، همانند «برنی سندرز» سناتور دموکرات و رقیب انتخاباتی ترامپ که درگیری نظامی با تهران را فاجعه مطلق دانسته و از دروغ های مکرر دولتمردان کشور خود انتقاد می کند. سندرز بر این باور است همان طور که در مورد ویتنام به مردم دروغ گفته شد و کشته شدن 59 هزار آمریکایی هزینه آن دروغ بود، اینک نیز این دروغ ها مطرح می شود.
رقیب انتخاباتی ترامپ در دوره قبل و کنونی به دلیل واهی آمریکا مبنی بر وجود سلاح های کشتار جمعی در عراق اشاره کرد که در سال 2003 بسترساز اشغال این کشور شد؛ دروغی که مدتی بعد نمایان گشت و هیچ گونه سلاح کشتار جمعی در این کشور جنگ زده کشف نشد.
بنابراین دموکرات ها و همچنین برخی جمهوریخواهان با توجه تجربیات خود در حوزه سیاست خارجی آمریکا، در برهه کنونی شعارهایی چون «تحرکات و رفتارهای نگران کننده ایران» از سوی ترامپ و تیم او را نمی پذیرند؛ شعارهایی که کاخ سفید برای پیشبرد اهداف خود از آنها بهره می گیرد.
نظر شما :