چالش های بین المللی در صورت عملی شدن تهدید تهران

اگر ایران تنگه هرمز را ببندد!

۱۹ آذر ۱۳۹۷ | ۰۹:۰۰ کد : ۱۹۸۰۵۳۸ اخبار اصلی خاورمیانه
وفیق السامرائی می نویسد: سال های جنگ با ایران ثابت کرده است که این کشور در بسیاری از شرایط با برنامه ریزی گسترده و با آرامش کامل رفتار می کند، از این رو بعید است که دست به بستن تنگه هرمز بزند، اما اگر هم ایران نتواند نفت خود را به مدت طولانی صادر کند، بدون شک این کشور تهدیدات خود مبنی بر ممانعت از صادرات نفت از طریق خلیج فارس را عملی خواهد کرد.
اگر ایران تنگه هرمز را ببندد!

دیپلماسی ایرانی: وفیق سامرائی، مشاور سابق امنیت ملی عراق در رژیم بعث، در یادداشتی که در صفحه شخصی خود در فیسبوک منتشر کرده، به موضوع تنگه هرمز و احتمال بسته شدن آن توسط ایران و پیامدهای آن بر کشور عراق پرداخته است.

به گزارش میدل ایست نیوز، وی می نویسد: آیا امریکا در صورت قطع صادرات نفت ایران، می تواند ضمانت دهد که نقت همچنان از تنگه هرمز ترانزیت شود؟ آیا ایران توان بستن تنگه هرمز را دارد؟ گزینه های پیش روی عراق چیست؟

نیروهای ایرانی طی جنگ هشت ساله با عراق توانستند صادرات نفت بغداد از طریق خلیج فارس را تقریبا به طور کامل متوقف کنند و در ادامه پس از بسته شدن لوله های نفت که از خاک سوریه می گذشت، صادرات نفت این کشور کاملا دچار وقفه و عراق مجبور شد خط لوله انتقال نفت از خاک ترکیه و عربستان را ایجاد کند.

تحریم های اعمالی امریکا علیه ایران با کندی در جریان است و ایرانی ها در راستای کاهش اثرات این تحریم‌ها برنامه ریزی می کنند. در عین حال به دلیل حساسیت جهانی که در این خصوص وجود دارد، نمی خواهند که با افزایش تنش ها، اوضاع را به حالت انفجار افسار گسیخته ای سوق دهند.

ایران توان نظامی لازم برای بستن تنگه هرمز را دارد اما این اقدام، جنگی گسترده و تمام عیار را در دو طرف خلیج فارس به وجود خواهد آورد که در ادامه منجر به بحران بین المللی بزرگی خواهد شد که امریکا در سایه آن، خود را در گرداب اوضاع وخیم اقتصادی و امنیتی، در حالت انزوا خواهد دید وبه ناچار برای جلوگیری از جنگی نامحدود و گسترده، از شدت اقدامات و فشارهای خود خواهد کاست.

بستن تنگه هرمز نیازی به توانمندی گسترده ندارد بلکه این امر با بکارگیری ابزار های لازم بدون نیاز به درگیری نظامی همه جانبه امکانپذیر است. همچنین بازگشایی آن با استفاده از نیروی نظامی نیازمند جنگی همه جانبه با ایران است که پیامدهای آن، سایه سنگین خود را بر سر منطقه و همه طرف های درگیر خواهد افکند.

سال های جنگ با ایران ثابت کرده است که این کشور در بسیاری از شرایط با برنامه ریزی گسترده و با آرامش کامل رفتار می کند، از این رو بعید است که دست به بستن تنگه هرمز بزند، اما اگر هم ایران نتواند نفت خود را به مدت طولانی صادر کند، بدون شک این کشور تهدیدات خود مبنی بر ممانعت از صادرات نفت از طریق خلیج فارس را عملی خواهد کرد.

ایران در خلال جنگ هشت ساله خود از مین گذاری و قایق های تندرویی استفاده می کرد که به کشتی های نفت کش حمله می کردند. با این تاکتیک نظامی به راحتی نمی توان مقابله کرد در حالی که امکان انجام آن در خلیج فارس و دریای عمان وجود دارد.

در همین راستا، هرگونه حمله به نفت کش ها منجر به افزایش هزینه بیمه کشتی ها خواهد شد و بر صادرات نفت و در نتیجه افزایش بهای آن تاثیر مستقیم خواهد گذاشت. در همین حال، احتمال دارد برخی طرف ها از این تنش به وجود آمده سوء استفاده کنند و با به کارگیری قایق های تندرو و مین گذاری در خلیج فارس، این اقدامات را به طرف مقابل نسبت دهند.

درک اوضاع پیچیده یاد شده، در نهایت امریکا را بر آن خواهد داشت که با فشار بین المللی به دنبال تفاهم سیاسی بگردد تا این چنین از تبعات و پیامدهای مخاطره آمیز مذکور اجتناب کند.

در همین راستا، عراق باید به توسعه و فعال سازی دوباره خطوط لوله انتقال نفت از طریق کشورهای ترکیه، سوریه و اردن مبادرت ورزد، به ویژه که این کشور می تواند در آینده، تولید نفت خود را به میزان دو برابر افزایش دهد و تبدیل به بازیگری قدرتمند در این حوزه شود.

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: تنگه هرمز وفیق السامرائی تهدید ایران به بستن تنگه هرمز


( ۲۸ )

نظر شما :

امیر ۱۹ آذر ۱۳۹۷ | ۱۴:۳۲
۱. حتی اگر یک نفتکش بر اثر عملیات نظامی کلاسیک یا غیر متقارن آسیب ببیند، افزایش بیمه ها باعث جهش قیمت های نفت و حتی خودداری شرکت های نفتکش از سفر به ناحیه جنگی خواهد شد. شرایط حال حاضر قابل مقایسه با سالهای دهه ۸۰ میلادی نیست. ۲. اگر قیمت نفت بدلیل مشکل در خلیج فارس بالا برود، روی قیمت های نفت در آمریکا هم تاثیر گذاشته و باعث رکود و کاهش رشد اقتصادی خواهد شد. (علیرغم داشتن بازار تقریبا جداگانه آمریکای شمالی). علاوه بر این، ضربه به اقتصاد بهم پیچیده جهانی باعث ضربه به اقتصاد آمریکا هم خواهد شد. یک بحران اقتصادی ناشی از فرو ریختن بازار های جهانی ( و به خطر افتادن سرمایه گذاری شرکت های آمریکایی مخصوصا صندوق های بیمه، درمان و بازنشستگی) برای رئیس جمهوری که برای دو سال آینده وارد رقابت انتخاباتی خواهد شد معادل خودکشی است. ۳. با تمام این توضیحات، تهدید به بستن تنگه هرمز و یا عملی کردن این تهدید عاقلانه نیست چرا که به منزله اعلان جنگ است. ایران نباید شروع کننده جنگ باشد. ولی، در صورت تحمیل جنگ به ایران، اقتصاد جهانی و امنیت بین الملل به شدت به خطر خواهد افتاد. ۴. ایران توانایی بستن تنگه هرمز را برای مدت طولانی ندارد ولی دارای توانایی حذف حداقل ۱۰ میلیون بشکه نفت از مجموع ۳۰ میلیون بشکه نفت تولیدی در حوزه خلیج فارس را در عرض یک ساعت و به مدت بیش از یکسال است (با احتساب معادل نفتی گاز صادراتی قطر). تخریب تاسیسات و زیرساخت های فیزیکی تولید، فرآوری و بارگیری نفت به عنوان آخرین گزینه در برابر یک تجاوز نظامی احتمالی و زمان طولانی تعمیر و بازسازی این تاسیسات، بستن تنگه هرمز و توقف حمل محموله های نفتی را بلاموضوع می کند. ۵. با قطع ۳ میلیون بشکه نفت از بازار جهانی، قیمت نفت به بالای ۱۰۰ دلار خواهد رسید. با قطع ۵ میلیون بشکه به مدت ۶ ماه، مشکل بازار نفت دیگر مشکل قیمت نخواهد بود. در این مرحله دسترسی به منابع نفتی مهم ترین بحران و همین مساله عامل درگیری بین قدرت های بین الملی خواهد شد. ۶. با شروع یک جنگ احتمالی، ایران به شدت آسیب خواهد دید ولی تا زمانیکه ایران شمشیر انهدام تاسیسات نفتی خلیج فارس را بالا نگه داشته باشد امکان یک جنگ برنامه ریزی شده مانند جنگ عراق به دلایل اشاره شده وجود ندارد. ۷. آمریکا به احتمال زیاد با وارد شدن به جنگی دیگر خود را در معرض لحظه 'بحران سوئز' و باختن مسابقه بین ابر قدرتها به دشمن در انتظار، چین، قرار خواهد داد.