دادگاه ایران و آمریکا در لاهه
دومین روز از جلسه استماع دادگاه لاهه درباره پرونده شکایت جمهوری اسلامی ایران از ایالات متحده آمریکا بابت اعمال تحریمهای یکجانبه این کشور علیه ایران، امروز در "کاخ صلح" دیوان لاهه در شهر لاهه هلند، آغاز به کار کرد.
به گزارش عصرایران در نخستین روز از جلسه استماع وکلای طرف ایران با ایراد سخنانی طرح بحث کرده و خواستار صدور حکم تعلیق تحریمهای آمریکا علیه ایران از سوی دیوان لاهه شدند.
"مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا دیروز همزمان با آغاز دادگاه لاهه با صدور بیانیهای با رد دادخواست ایران از آمریکا، با متهم کردن ایران به سوء استفاده از این دادگاه مدعی شد دادخواست ایران ناقض حق حاکمیت ایالات متحده در اعمال تحریمها به منظور حفاظت از امنیت ملی خود است.
در 40 سال گذشته ایران و آمریکا چندین بار به این دادگاه مراجعه کردهاند که یک بار رای این دیوان به نفع آمریکا و بار دیگر به نفع ایران بوده است.
در ماجرای اشغال سفارت آمریکا در تهران (در نوامبر 1979) ایالات متحده آمریکا با استناد به همین "معاهده مودت" (منعقده در سال 1334 بین ایران و آمریکا) به این دادگاه شکایت برد و رای دیوان به نفع آمریکا صادر شد.
8 سال بعد در ماجرای سقوط هواپیمای مسافربری ایران با شلیک نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس، این بار این ایران بود که از آمریکا به این دیوان شکایت کرد و دیوان با رای خود آمریکا را موظف به پرداخت غرامت به ایران نمود.
حالا این سومین مرتبه است که ایران بار دیگر پای آمریکا را به این محکمه کشیده است. رای دیوان لاهه با وجودی که از منظر حقوقی لازم الاجراست اما سازوکار مشخصی به جز شورای امنیت برای اجرای آن وجود ندارد و ایالات متحده آمریکا در این شورا حق وتو دارد و میتواند آرا و قطعنامههای آن را وتو کرده و از طرح مباحث در جلسات آن جلوگیری کند.
تصاویر زیر نخستین جلسه استماع دیوان لاهه در روز دوشنبه (5 شهریور 97) را نشان میدهد. دیروز این هیات وکلای ایران بود که سخنرانی و طرح دعوا کرد و از امروز انتظار می رود هیات وکلای آمریکا نیز به دفاع از مواضع این کشور در طرح این شکایت بپردازد.
نظر شما :