حملات هوایی اسرائیل به سوریه به چه معناست؟
تلاش تلآویو برای ایفای نقش در منطقه
نویسنده: پاتریک کاکبرن
دیپلماسی ایرانی: جت های اسرائیلی و موشک های زمین به زمین به اهدافی در حومه دشمق حمله می کنند تا نشان دهند که اسرائیل نگران ریاست جمهوری بشار اسد و پیروزی نزدیک او در جنگ داخلی سوریه است. براساس گزارش تلویزیون اسرائیل کابینه امنیتی اسرائیل جلسات زیادی را در این روزها برگزار کرده تا درباره نحوه برخورد این کشور با روزهای پس از پیروزی اسد، بازگشت او به قدرت، در دست گرفتن کنترل کشور و گسترش نفوذ ایران تصمیم گیری کنند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل گفت که «سیاست اسرائیل جلوگیری از این است که حزب الله با ایجاد تغییر زمین بازی را از سوریه به لبنان ببرد. ما اقدامات ضروری را انجام خواهید داد.» او اضافه کرد: «اسرائیل در شش سال گذشته بیش از 100حمله هوایی علیه ارتش سوریه و حزب الله برای جلوگیری از انتقال انبار سلاح و تجهیزات نظامی انجام داد است.» این حملات نشان می دهد که اسرائیل تلاش دارد پیشرفت های جدید برای ایجاد نفوذ در سوریه 2018 داشت باشد. با پایان جنگ داخلی سوریه، حزب الله و ارتش سوریه دیگر گرفتار جنگ نیستند و می توانند به مقابله با اسرائیل بپردازند. جنگ سوریه به هیچ وجه به پایان نرسیده که موفقیت ائتلاف شامل ایران، سوریه، حزب الله و نیروهای شیعه عراق به این معنی است که بالانس قدرت در منطقه کاملا ضد اسرائیل است.
ارتش سوریه تقریبا بدون مقاومت خاصی باقی مانده مناطق تحت محاصر شورشیان در استان ادلب و جنوب حلب را در دست گرفت. ارتش سوریه و نیروی هوایی در شرق غوطه نیز به برتری رسیده اند. بخشی از شرق دمشق که اسد می تواند کنترل کامل آن را به دست گیرد. مساله ای که از سال 2011 به این طرف هرگز ایجاد دیده نشده بود. اگرچه موفقیت دولت سوریه در بلندمدت اجتناب ناپذیر است اما برقراری مجدد کنترل و قدرت مرکزی زمان بر است. کردهای سوری که در مبارزه با داعش بودند کنترل بخش هایی از کشور را در اختیار دارند. آنها به ادامه حمایت ایالات متحده نیازمندند درحالی که در برابر مداخله ارتش ترکیه و یا حملات احتمالی نیروهای سوری باید مقاومت کنند. در عین حال آنها به دنبال توافقی بلندمدت با دمشق هستند تا بتوانند استقلال خود را تضمین کنند.
اسرائیل نگران بازگشت ارتش سوریه به بخش هایی از جنوب سوریه و در نزدیکی اسرائیل و تلاش آنها برای بازکردن جاده ای به سوی اردن است. به عنوان بخشی از توافق روسیه و ایالات متحده که مورد موافقت رئیس جمهور ولادیمیر پوتین قرار گرفت تصمیم بر این بود که حرب الله و نیروهای تحت حمایت ایران به 25 مایلی مرز اسرائیل و سوریه در جولان دسترسی نداشته باشند اما همان طور که بیشتر و بیشتر معلوم می شود اسد با نزدیک تر شدن به پیروزی حالا کمتر به حمایت روسیه و ایران چشم داشته و به نظر مستقل تر عمل می کند. حملات هوایی اخیر اسرائیل نیز پاسخی عصبی به منظور خط و نشان کشیدن است. درحالی که اسرائیل علاقمند است تا حزب الله و زرادخانه موشکی آنها را از مرزهای اسرائیل دور کند هیچ کدام از دو طرف علاقه ای به ایجاد جنگ ندارند. جنگی که به مانند آنچه در سال 2006 به وقوع پیوست برنده ای نخواهد داشت.
اسرائیل حمایت پرسروصدایی را از رئیس جمهور دونالد ترامپ و ایالات متحده دریافت کرده اما آنها باید از خود بپرسند که حمایت های توییتری ترامپ واقعا تا چه حدی ارزشمند است؟ حتی با قبول تغییر پایتخت اسرائیل از سوی ترامپ هنوز چیزی در زمین بازی تغییر نکرده جز اینکه مساله اسرائیل ـ فلسطین را در راس برنامه های سیاسی خاورمیانه قرار داده و اوضاع را به دوران پیش از 11 سپتامبر و آغاز جنگ افغانستان و عراق بازگردانده است.
حملات هوایی اسرائیل لزوما به گسترده تر کردن درگیری موجود منجر نخواهد شد اما این را نشان می دهد که اسرائیل معتقد است در جنگ سوریه در حاشیه قرار گرفته و دیگر نمی خواهد در این موقعیت قرار داشته باشد. با نزدیک شدن نقطه پایان جنگ سوریه، اسرائیل می خواهد بازیگری پیشتاز در منطقه باشد و در شکل دادن سرنوشت نهایی نقشی ایفا کند.
منبع: راشا اینسایدر/ مترجم: روزبه آرش
نظر شما :