محکومیت گسترده وتوی آمریکا درباره قدس
استفاده آمریکا از حق وتو علیه قطعنامه های شورای امنیت برای لغو تصمیم ترامپ درباره قدس، محکومیت های بین المللی و منطقه ای به دنبال داشت.
به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز، آمریکا دوشنبه از حق وتو علیه قطعنامه پیشنهادی مصر در شورای امنیت برای لغو اقدام دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا درباره به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل استفاده کرد.
به جز آمریکا بقیه اعضای شورای امنیت پیش نویس قطعنامه مصر را تأیید کردند. این حکایت از آن دارد که آمریکا در زمینه قدس تنهاست و هیچ کس از او حمایت نمی کند.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل بعد از رأی گیری گفت: آنچه امروز در شورای امنیت شاهد آن بودیم توهینی است که هرگز فراموش نخواهد شد. از بیش از شش سال پیش این نخستین باری است که آمریکا از حق وتو استفاده می کند. از آنجا که این وتو برای دفاع از حاکمیت آمریکا و نقش این کشور در روند صلح خاورمیانه است، ما را در تنگنا قرار نمی دهد بلکه بقیه اعضای شورای امنیت را در تنگنا قرار می دهد.
در همین راستا احمد ابوزید، سخنگوی وزارت خارجه مصر از مخالفت آمریکا با تصویب این قطعنامه ابراز تأسف کرد و گفت: بسیار نگران کننده است که شورای امنیت نتوانست قطعنامه ای را تصویب کند که قطعنامه ها و مواضع قبلی این شورا درباره وضعیت قانونی شهر قدس به عنوان یک شهر اشغال شده را تأیید می کند.
ریاض المالکی، وزیر خارجه فلسطین گفت: فلسطینی ها ظرف ۴۸ ساعت خواهان نشست فوق العاده مجمع عمومی سازمان ملل خواهند شد.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین بعد از مخالفتش با دیدار با مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه گفت: دیوانگی است اگر بخواهیم از این به بعد نقش آمریکا را به عنوان میانجیگر در روند صلح بپذیریم.
نبیل ابوردینه، سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیه ای اعلام کرد: وتوی آمریکا جانبداری کامل از اشغال و تجاوز است. این وتو به انزوای بیشتر آمریکا می انجامد. تحرکات فلسطین در سازمان ملل و تمامی نهادهای بین المللی برای دفاع از حقوق مردم فلسطین ادامه دارد.
ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین نیز وتوی آمریکا را خوار و حقیر شمردن جامعه بین الملل دانست.
جنبش حماس نیز اعلام کرد: وتوی آمریکا نشان داد که حساب باز کردن بر آمریکا به عنوان میانجیگر شفاف در ایجاد راهکاری برای مسئله فلسطین اشتباه و وقت تلف کردن بود.
در بیانیه حماس آمده است: ما از عباس می خواهیم از این فرصت برای رهایی از توافقنامه شوم اسلو و مخالفت با مذاکرات و توقف فوری هماهنگی امنیتی با اسرائیل استفاده کند.
در مقابل بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در توئیتی نوشت: از سفیر آمریکا در سازمان ملل تشکر می کنیم. واقعیت بر دروغ گویی پیروز شد. از دونالد ترامپ نیز تشکر می کنیم.
سفیر اسرائیل در سازمان ملل نیز نهایت تشکر خود را از دونالد ترامپ، معاونش مایک پنس و نیکی هیلی ابراز داشت و گفت: کشورهایی که به نفع این طرح رای دادند منافق و گناهکار هستند. قدس پایتخت کشور یهود از هزاران سال پیش بوده است. به رسمیت شناختن قدس از سوی ترامپ به عنوان پایتخت اسرائیل تنها بیان حقیقت بود. ترامپ در راستای برقراری صلح تلاش می کند و ما به هیچ کس اجازه نمی دهیم سرنوشت ما را مشخص کند.
وزارت خارجه ترکیه نیز ضمن ابراز تأسف از وتوی قطعنامه پیشنهادی گفت: استفاده آمریکا از حق وتو علیه این قطعنامه علامت واضحی درباره عدم مشروعیت اقدام این کشور درخصوص قدس است.
وزارت خارجه ترکیه تأکید کرد: استفاده آمریکا از حق وتو علیه قطعنامه ای که ۱۴ عضو دیگر شورای امنیت آن را تأیید می کنند بار دیگر نشان داد که واشنگتن کاربردی بودن خود را از دست داده است.
ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز گفت: مرحله آتی شاهد ارجاع پیش نویس به مجمع عمومی سازمان ملل خواهد بود.
در همین حال مرزوق علی الغانم، رئیس پارلمان کویت گفت: صرف نظر از وتوی آمریکا موافقت بقیه اعضای شورای امنیت پیام واضحی را درباره مخالفت جهانی با اقدام یکجانبه آمریکا می رساند.
طی جلسه شورای امنیت نماینده انگلیس در سازمان ملل گفت: اوضاع قدس باید از طریق مذاکرات مستقیم میان اسرائیلی ها و فلسطینی ها مشخص شود و قدس شرقی بخشی از اراضی فلسطین خواهد بود.
نماینده فرانسه نیز از اقدام آمریکا ابراز تأسف کرد و گفت: تصمیمات ترامپ اصل مشترکی را که باید تلاش های صلح بر آن پایه ریزی شود تغییر نخواهد داد.
روسیه نیز حمایت خود را از اصل تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس شرقی اعلام کرد.
نماینده روسیه در شورای امنیت از آمادگی کشورش برای ایفای نقش میانجیگر شفاف جهت حل و فصل بحران اسرائیل و فلسطین خبر داد.
وزارت خارجه لبنان نیز از اقدام آمریکا درباره استفاده از حق وتو ابراز تأسف و تأکید کرد: ما امیدواریم که میانجیگران جدیدی پیدا شوند که در کارشان شفافیت داشته باشند تا منطقه به جنگ کشیده نشود.
وزارت خارجه لبنان تأکید کرد که راه حل نهایی مساله قدس باید براساس قوانین بین المللی و قطعنامه های سازمان ملل باشد.
نظر شما :