آینده توافق هسته‌ای در هاله‌ای از ابهام است

۲۶ مهر ۱۳۹۶ | ۱۶:۵۹ کد : ۱۹۷۲۶۱۴ سرخط اخبار

روزنامه لوموند طی گزارشی اعلام کرد که دیپلماسی بین المللی هنوز ابزارهایی برای نجات توافق هسته ای در اختیار دارد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، «فرانسوآ نیکولو» سفیر سابق فرانسه در ایران با انتشار مقاله ای در روزنامه فرانسوی «لوموند» پیرامون شرایط حاکم بر توافق هسته ای ایران نوشت: دیپلماسی بین المللی هنوز ابزارهایی برای نجات توافق هسته ای منعقده با ایران در اختیار دارد و در این میان اروپا به ویژه فرانسه در راستای یافتن راه حل قابل مذاکره راهکار یا اصطلاحا کارتی برای بازی دارد.

دونالد ترامپ با عدم تأیید توافق هسته ای منعقده در سال 2015 میان ایران و گروه 1+5 (شامل آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آلمان)، کنگره آمریکا را در خط مقدم تصمیم گیری درباره بقای این توافق قرار داده است.

کنگره آمریکا هم اکنون به دنبال آن است که به همراه دولت و متحدانش تغییرات و اصلاحاتی در توافق وین بوجود آورد اما چنانچه این امر محقق نشود، ترامپ کار خروج از برجام را آغاز خواهد کرد.

آینده توافق 14 ژوئیه 2015 در معرض خطر

احتمال آن وجود دارد که ایران از پذیرش افزایش تعهدات خود در زمینه هسته ای سر باز زند مگر آنکه سایر طرفین نیز تمایلی به همراهی آن نداشته باشند.

توافق هسته ای در تهران به سختی مورد پذیرش و قبول مخالفان دولت  قرار گرفته و دولت ایران نمی خواهد این جعبه پاندورا را مجددا باز کند و در بحث مربوط به محدود کردن برنامه موشک های بالستیک مورد تقاضا و خواست آمریکایی ها و اروپائی ها نیز ایران چنین چیزی را نخواهد پذیرفت.

بر خلاف مذاکرات هسته ای که مبتنی بر برنامه هسته ای غیرنظامیست، برنامه موشک های بالستیک ایران یک برنامه دفاعیست. ایرانی ها معتقدند که مجبور به پذیرش الزاماتی که تنها علیه آنها اعمال شده نیستند و ضرورتی ندارد که الزاماتی را که علیه همسایگانشان اعمال نشده، بپذیرند.

در نهایت به موازات اقدام دونالد ترامپ در اعمال تحریم های جدید علیه ایران برای مجازات آن به بهانه رفتار و رویکردش در زمینه تروریسم و حقوق بشر، تهران نیز به مثابه زمانی که هدف حمله و تجاوز قرار گیرد، از خود دفاع خواهد کرد.

اروپائیان چه کاری می توانند انجام بدهند؟ حتی اگر آمریکا از برجام خارج شود، اروپائی ها از پیش تمایل خود برای حفظ توافق وین را اعلام کرده اند. روس ها، چینی ها و ایرانی ها به احتمال زیاد به دنبال آن خواهند بود که مزایای لغو تحریم ها را از دست ندهند. با این وجود توافق احتمالا راه خود را پیموده و پیش خواهد رفت. تحریم های جدید آمریکا بسیار آزاردهنده تر از تحریم های پیشین این کشور است چرا که آمریکایی ها به واسطه جهانی سازی دریافته اند که می توانند شرکتهای خارجی دارای منافع در ایالات متحده یا وابسته به نظام مالی آمریکا را مجازات و تحریم کنند.

راه حل خروج از بحران و باقی ماندن آمریکا در برجام چیست؟

می توان از واشنگتن خواست که برای مدتی تهدیدهای خود را متوقف کند و از تهران خواست که به حرکاتی که به منافع یا غرور آن لطمه نمی زند، فکر کند؛ بنابراین متحدان و هم پیمانان آمریکا هم اکنون باید با یکدیگر مشورت و رایزنی کنند و از واشنگتن بخواهند که برای مدتی تهدیدهای خود را کنار بگذارد و از تهران نیز بخواهند که به حرکاتی که به منافع یا غرور آن لطمه نمی زند، فکر کند.

طرفین درگیر در توافق هسته ای ایران برای نشستن بر سر میز مذاکره یک انگیزه دارند. آنها همچنین این فرصت را خواهند داشت که طی این رایزنی و مذاکره به سایر موضوعاتی که میان آنها اختلاف ایجاد کرده بپردازند و این نخستین پاسخ به تقاضای پیوسته ایران در ارتباط با سیستم امنیت جمعی منطقه ای خواهد بود.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا جمعه شب با اعلام اینکه قصد ندارد پایبندی ایران به توافق هسته ای را تائید کند، پرونده برجام را به کنگره فرستاد و گفت تلاش می کند تا برخی مفاد برجام از جمله تاریخ انقضای محدودیت های هسته ای را اصلاح کند و به دنبال آن وزارت خزانه داری آمریکا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کشورمان را به فهرست تحریم های خود افزود.

معاون وزارت خزانه داری آمریکا همچنین با بیان اینکه استراتژی جدید واشنگتن علیه ایران 4 هدف دارد، تاکید کرد دیگر ارگان های دولتی ایران را نیز هدف تحریم قرار خواهند داد. 

«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اما ابراز امیدواری کرده که توافق هسته ای با ایران همچنان ادامه داشته باشد و با حمایت قوی همراه باشد و تأکید کرده که موارد جایگزینی در این مورد را بررسی نخواهد کرد.

موگرینی همچنین به تماس تلفنی با «یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اشاره کرده و گفته است که وی دسترسی به سایت های ضروری در ایران و پایبندی این کشور به توافق هسته ای را تائید کرده است.


نظر شما :