برای مقابله با ایران، باید جایگاه حشدالشعبی را تضعیف کرد
یک مقام سابق سازمان ملل متحد در عراق در یادداشتی در نیویورک تایمز به آمریکا و عربستان پیشنهاد داد برای کاهش نفوذ ایران نیروهای حشدالشعبی را تضعیف کنند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، «زید العلی» مشاور حقوقی نماینده سازمان ملل در عراق بین سال های 2005 تا 2010 به آمریکا و عربستان سعودی پیشنهاد داده برای کاهش نفوذ ایران در عراق همکاری های خود را با «نهاد مبارزه با تروریسم» در این کشور تقویت و «بسیج نیروهای مردمی عراق» (حشدالشعبی) را تضعیف کنند.
وی در یادداشتی در روزنامه «نیویورک تایمز»، آزادسازی موصل از چنگ داعش و بازگشت آن به دست ارتش عراق را «خبر خوشایند» خوانده اما نوشته است: «یکی از عوارض جانبی این عملیات این است که نفوذ ایران در عراق حتی عمیق تر از گذشته شده و به نظر نمی رسد که به زودی از بین برود.»
«زید العلی» با توصیف نیروهای حشد الشعبی به عنوان «گروه های شبه نظامی وابسته به ایران» مدعی شده که تهران قصد دارد از طریق تدوام بخشیدن به فعالیت این گروه در سال های آینده دامنه نفوذ خود در عراق را حفظ کند.
او نوشته است: «ابو مهدی المهندس، از فرماندهان این گروه های شبه نظامی که یکی از نزدیک ترین متحدان ایران در عراق محسوب می شود روز 4 جولای اعلام کرد که نیروهای داوطلب مردمی، از بین نخواهند رفت، حتی اگر دولت فرمان انحلال آنها را بدهد. بیانیه المهندس، معادل این است که ایران بگوید که قصد حفظ منافعش در عراق در سال های آتی را دارد.»
ادعاهای این مقام قبلی سازمان ملل در حالی مطرح می شود که بسیج نیروهای مردمی عراق طبق مصوبه پارلمان جزو نهادهای قانونی عراق محسوب می شود.
نمایندگان پارلمان عراق سال گذشته قانونی به تصویب رساندند که اعلام می کند «حشد الشعبی» زیر نظر ستاد کل نیروهای مسلح عراق فعالیت خواهد کرد و تمامی اقدامات آن با صدور فرمان از سوی این مرکز انجام خواهد شد.
«زید العلی»، علی رغم این، با بیان ادعاهای تأییدنشده نوشته است: ««این یگان ها و نیروهای سیاسی وابسته به آنها، قصد دارند مانع تدوین یک سیاست امنیتی مستقل توسط عراق شوند. چنین سیاستی، توان ایران برای حمایت از متحدانش در سوریه و جاهای دیگر را تضعیف خواهد کرد.»
وی در بخش های دیگر این یادداشت با اشاره به انتخابات پارلمانی عراق در ماه های آینده نوشته نظام انتخاباتی عراق به گونه ای است که هیچ ائتلافی بیش از 20 درصد آرا را کسب نخواهد کرد.
او بر همین اساس استدلال می کند: «نه ایالات متحده، نه عربستان سعودی و نه هیچ کشور دیگری نخواهند توانست در عراق به نفوذ قاطع دست پیدا کنند.»
العلی می افزاید: «کشورهای بیرونی، هیچ گاه موفقیتی در اثرگذاری مثبت بر مناسبات سیاسی در عراق نداشته اند. اگر این طرف ها به راستی خواستار جلوگیری از نفوذ ایران در عراق هستند، بایستی به نهادهای امنیتی مانند نهاد مبارزه با تروریسم که تا کنون موثرترین نیرو علیه داعش بوده، کمک کنند.»
او تصریح کرده است: «در صورتی که به جای گروه های شبه نظامی تحت حمایت ایران، موفقیت های یگان های امنیتی حرفه ای تداوم داشته باشند، عراق قادر خواهد بود امنیتش را تضمین کند.»
حشد الشعبی در سال 2014 (1393) و پس از آن که موصل به اشغال گروه تروریستی داعش درآمد، به فتوای مراجع عراق به ویژه فتوای جهاد آیت الله سیستانی، تشکیل شد.
نیروهای حشد الشعبی با همکاری قابل توجه با نیروهای ارتش و پلیس عراق، شبه نظامیان مسیحی و مبارزان پیشمرگۀ کُرد، نقش عمده ای در عملیات آزادسازی موصل به عهده داشته اند.
نظر شما :