آمریکا به طور جدی به فکر خروج از برجام
ترامپ تصمیمش را گرفته است
نویسنده: دیوید سینگر
دیپلماسی ایرانی: پرزیدنت ترامپ دلسرد است، دلسرد از اینکه مشاوران امنیت ملی اش راهکار و گزینه ای برای خروج از توافق هسته ای ایران نداده اند، به آنها دستور داده که راهی منطقی پیدا کنند تا اعلام شود ایران مشغول نقض مفاد توافق است.
مقامات آمریکایی همین حالا به متحدان خود گفته اند یا باید آماده باشند تا در مذاکرات مجدد با ایران شرکت کنند یا اینکه منتظر باشند که ایالات متحده از توافق خارج شود، همان طور که از توافق اقلیمی پاریس خارج شد.
به گفته مقامات خارجی، ایالات متحده با بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین وارد بحث شده است تا در خصوص امکان درخواست دسترسی به سایت های نظامی در ایران، جایی که سوءظن منطقی در خصوص تحقیقات و توسعه هسته ای وجود دارد، گفتگو کنند.
اگر ایرانی ها از این امر طفره بروند، که احتمالش هم بالا است، سرباز زدن آنها می تواند به واشنگتن کمک کند که اعلام کند تهران توافق دو ساله را نقض کرده است. آقای ترامپ آزادی عمل بسیاری برای ترک توافق دارد. توافقی که هیچ گاه یک معاهده نبود چرا که پرزیدنت باراک اوباما می دانست مخالفان توافق که اکثریت جمهوری خواه در سنا بودند هرگز اجازه نخواهند داد که دو سوم اکثریت آرا برای تصویب این معاهده به دست آید. در عوض اجرایی ترتیب داد که جانشین وی بتواند بی اعتنا به درخواست توافق، باز هم علیه ایران دست به تحریم بزند.
دستورات ترامپ پس از یک رشته مشاجرات مطرح می شوند که هفته گذشته بین او و رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه رد و بدل شد، آقای ترامپ در بدو امر، برای دومین بار از زمانی که وارد کاخ سفید شده بود، ابتدا از تایید اینکه ایران به توافق پایبند بوده طفره رفت. اما بعدا با اکراه این پایبندی را تایید کرد.
دو مقام آمریکایی می گویند که او در پی گزینه هایی برای خروج از توافق بود: "وقتی فهمید گزینه خروج در دستور کار نیست فرو ریخت." آقای ترامپ شخصا روشن کرده است که دیگر اجازه تایید توافق را نخواهد داد.
وی در مصاحبه ای که هفته گذشته با وال استریت ژورنال انجام داد، گفت: "ما در حال بررسی های خیلی دقیقی هستیم." ترامپ اضافه کرده وقتی بررسی های 90 روزه که کنگره اعمال کرده است، نزدیک شود: "به نظرم آنها دیگر به توافق پایبند نخواهند ماند."
مشاوران اش می گویند آنها خیلی از خروجی ماجرا با خبر نیستند، آنها بررسی های آقای ترامپ را تلاش های عجیب و غریبی برای ارزیابی هزینه و فایده ماندن در توافق در مقابل خروج از آن توصیف کرده اند. ماندن در توافق محدودیت های شدیدی دست کم برای 9 سال در مقابل تولید سوخت هسته ای توسط ایران ایجاد می کند.
برخی می گویند که هزینه های دیپلماتیک خروج از توافق بالاست. دیگر طرف های توافق – بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه – با اعتراضات ترامپ همراه نیستند. اگر ایالات متحده از حمایت از توافق دست بکشد، این کشور، همچون مورد خروج از توافق پاریس، منزوی خواهد شد.
اما به نظر می آید رئیس جمهور تصمیم خودش را گرفته است. وی در خصوص رکس تیلرسون گفته است: "ببینید، من برای رکس و افرادش احترام بالایی قائل هستم، رابطه ما خوب است. کار راحتی است که بگوییم ایرانی ها پایبند بوده اند، این کار خیلی آسان تر است. اما کار اشتباهی است. آنها پایبند نیستند."
حتی منتقدان قدیمی توافق در کنگره نیز در خصوص خردمندانه بودن خروج از توافق تردید دارند. باب کورکر، سناتور جمهوری خواه از تنسی و رئیس کمیته سیاست خارجی سنا در مصاحبه با دیوید ایگناتیوس به شدت تاکید کرده است که الآن لحظه مناسبی برای خروج از توافقی که کاملا نتیجه داده نیست.
آقای کروکر گفته است: "چیزی که من به رئیس جمهور، و به تیلرسون، ماتیس (وزیر دفاع) و مک مستر (مشاور امنیت ملی) می گویم این است که شما فقط یک بار می توانید توافقی را پاره کنید."
روشن نیست که آیا آژانس های اطلاعاتی آمریکا مدارکی را رو می کند که نشان از نقض توافق از سوی ایران ورای سوظن های کنونی باشد. برخی از مقامات ارشد اطلاعاتی هشدار داده اند که بازرسان بین المللی به مکان های مشخصی فرستاده می شوند تا فعالیت های نابکارانه ایران کشف نشود. آنها محتاط هستند که چنین نتایجی یادآور تلاش های نافرجام برای یافتن تسلیحات کشتار جمعی در عراق در سال 2003 باشد.
منبع : نیویورک تایمز / ترجمه تحریریه دیپلماسی ایرانی / 33
نظر شما :