چهار روز بعد از سفر روحانی به کویت و مسقط

امیر کویت برای رایزنی درباره ایران به عمان می‌رود

۰۱ اسفند ۱۳۹۵ | ۲۳:۳۰ کد : ۱۹۶۷۲۳۳ اخبار اصلی خاورمیانه
شیخ حمد الاحمد الصباح، امیر کویت قصد دارد روز دوشنبه به عمان برود با این هدف که بتواند چارچوبی برای گفت‌وگو با ایران تشکیل دهد.
امیر کویت برای رایزنی درباره ایران به عمان می‌رود

دیپلماسی ایرانی: با گذشت چهار روز از سفر حسن روحانی، رئیس جممهوری ایران به کویت و عمان که با هدف گشایش باب مذاکره با طرف های عربی حوزه خلیج فارس و در پاسخ روشن و مستقیم به پیشنهاد امیر کویت انجام شد، حالا شیخ حمد الاحمد الصباح، امیر کویت قصد دارد روز دوشنبه به عمان برود با این هدف که بتواند چارچوبی برای گفت وگو با ایران تشکیل دهد. به نظر می رسد که کویت و مسقط به دنبال یکپارچه سازی مواضع خود برای پایان دادن به قطعی روابط میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با تهران هستند.

حسن روحانی روز چهارشنبه به عمان و در همان روز به کویت رفت و با پادشاه عمان و امیر کویت دیدار و گفت وگو کرد.

بر خلاف اختلافات موجود میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی با ایران، مسقط روابط بسیار خوبی با تهران دارد. در همین رابطه مشخص شده است که کویت نیز تلاش می کند روابط ایران را به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نزدیک کند و از حجم اختلافات دو طرف بکاهد.

دیپلمات ها می گویند که سفر امیر کویت به عمان به این معناست که دو طرف به یک چارچوب روشن و قابل قبول برای گفت وگو با ایران رسیده اند. به ویژه که دستورالعملی که شورای همکاری خلیج فارس اخیرا در بحرین به آن رسیده است سبب شده تا دو طرف تمایل بیشتری برای تعریف این چارچوب بیابند.

در عین حال فرصت گفت وگو میان دو طرف در حالی فراهم شده که سیاست های جدید امریکا در برابر ایران با آغاز به کار دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری جدید امریکا تقریبا روشن شده است. او به صراحت وانمود کرده که مخالف هر گونه نفوذ ایران در منطقه و پیشرفت برنامه هسته ای این کشور است.

روحانی در سفر خود به عمان و کویت نسبت به حل مشکلات کشورش با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ابراز خوش بینی کرد و گفت: «ایران همواره حل مشکلات و اختلاف ها از طریق گفت وگو را تایید کرده است.» وی تاکید کرد که قدرت نظامی ایران صرفا جنبه های دفاعی دارد.

دیوان پادشاهی عمان روز شنبه اعلام کرد که سفر امیر کویت به عمان روز دوشنبه انجام می شود و سه روز طول خواهد کشید. وی این سفر را در پاسخ به دعوت سلطان قابوس، پادشاه عمان و با توجه به روابط برداری و نزدیک دو کشور و همچنین تلاش بر حفظ منافع مشترک انجام خواهد داد.  

عمان در به نتیجه رسیدن توافق هسته ای کشورهای بزرگ جهانی با ایران در ژوئن 2015 نقش اصلی داشت و همچنین میزبان مذاکرات سری نمایندگان تهران و واشنگتن بود.

روابط ایران با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به چند دلیل رو به تیرگی گذاشته، بارزترین آنها پرونده هسته ای ایران است که ریاض توافق هسته ای را تهدیدی برای خود و امنیت منطقه ایش به خصوص در یمن و سوریه می بیند. عربستان همچنین ایران را متهم می کند که از حکومت بشار اسد حمایت می کند و پیمان تسلیحاتی ای با حوثی ها و علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری سابق در یمن ایجاد کرده است. در عین حال بحرین نیز ایران را متهم می کند که از مخالفان بحرینی در کشورش حمایت می کند و ادعا دارد که تهران در امور داخلی اش دخالت می کند. روابط ایران و امارات متحده عربی نیز چندان خوب نیست که به دلیل اختلافات دو کشور بر سر جزایر تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی است. همچنین روابط دو کشور بعد از جنگ یمن و بعد از تیرگی روابط ریاض و تهران تیره تر شده است.

در ژانویه 2016 در پی حمله شماری از معترضین به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد که بعد از اعدام شیخ باقر النمر، روحانی برجسته شیعی به همراه 46 شهروند دیگر توسط مقامات سعودی، ریاض روابط دیپلماتیک خود را به طور کامل با تهران قطع کرد.  

منبع: میدل ایست آنلاین / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: کویت امیر کویت شیخ حمد الاحمد الصباح عمان


نظر شما :